Neonicotinoide in UE

Creat de jonny_it, Februarie 18, 2013, 02:44:50 PM

« precedentul - următorul »

attycm

Greu de zis ce vor face,banul are greutate, o să facă probabil ceva studii care o sa dureze ani de zile ,dacă nu apare un înlocuitor" ecologic " intre timp sau vor lua masuri când baza meliferă o să fie afectată foarte mult. Sper să interzică pesticidele cât mai devreme.La cât este de evoluată stiinţa ar trebui să fie o alternativă dar probabil nu este rentabilă.   

jonny_it

Citat din: attycm din Februarie 18, 2013, 04:19:57 PM
Greu de zis ce vor face,banul are greutate, o să facă probabil ceva studii care o sa dureze ani de zile ,dacă nu apare un înlocuitor" ecologic " intre timp sau vor lua masuri când baza meliferă o să fie afectată foarte mult. Sper să interzică pesticidele cât mai devreme.La cât este de evoluată stiinţa ar trebui să fie o alternativă dar probabil nu este rentabilă.   

Sa interzica pesticidele? Nu cred ca o sa se intample asta prea curand. Totusi pe noi ne doare mai tare cand ele contin neonicotinoide si alte substante care afecteaza direct albinele.
Fara pesticide nu prea am avea ce pune pe masa, suntem aproape 7 miliarde de oameni.  :roll:

D006

macar sa le interzica in Romania si Bulgaria  :)  astfel noi vom prospera la capitolul apicultura dar vom face si recolte bune deoarece  ne ajuta solul .

jonny_it

Citat din: dragos2006 din Februarie 18, 2013, 06:55:05 PM
macar sa le interzica in Romania si Bulgaria  :)  astfel noi vom prospera la capitolul apicultura dar vom face si recolte bune deoarece  ne ajuta solul .

Cand in cateva ore dispar cateva zeci de familii sigur nu este de la varooa, nosema, furtisag. Daca nu as fi vazut nu credeam.

Probabil nu a facut nimeni nici un studiu serios ce efecte au aceste substante cand sunt consumate de oameni si animale; sigur ajung si acolo; daca ajung in polen inseamna ca foarte probabil sunt prezente in toata planta.

Dl doctor, daca ajunge CCD-ul si la oameni sa ne anunti si pe noi  :)

:hi:

D006

A ajuns si la oameni ! nu vezi cine a ajuns la putere in decembrie ?
Studii s-au facut multe si bune dar nu am vrut sa le postez pe forum pt. a nu se crede ca am ceva cu siropurile obtinute din porumb.

Obombo

Citat din: jonny_it din Februarie 18, 2013, 06:00:42 PMFara pesticide nu prea am avea ce pune pe masa, suntem aproape 7 miliarde de oameni.  :roll:
Asta e ceea ce vor sa ne faca sa credem cele patru sau cinci multinazionale care produc otravuri. Ca lucrurile nu stau chia asa a fost demonstrat de mai multe ori dar cum sunt in joc miliarde de dolari, se foloseste orice mijloc pentru a impiedica raspandirea adevarului. Acum cateva zile am vorbit cu un apicultor care este si tehnician agronom si povestea cum i s-a propus sa vanda ingrasaminte promitandu-i-se un comision de 20-30%. Cum cifra i se parea exagerata a studiat putin problema si a descoperit ca ceea ce e vandut ca ingrasamant pentru agricultura contine 90% material inert. In ce priveste pesticidele, bazandu-se pe ce face el in ferma lui, sfatuieste pe toti sa reduca la jumatate cantitatile folosite dar nimeni nu-l asculta. Toti se tem ca s-ar putea sa nu recupereze banii investiti in culturi, pentru ca asa sunt amenintati de reprezentantii firmelor care vand otravuri.
Ca lucrurile stau exaca invers a fost demonstrat chiar in Italia cand acum cinci ani a fost suspendat tratamentul la porumbul pentru semanat. Toti au strigat in gura mare ca o sa fie un dezastru dar in anii urmatori productiile de porumb au fost mai mari. Cu toate acestea inca se fac presiuni pentru reintroducerea tratamentului la porumb. Este vorba de o afacere de 20-30 milioane de euro pe an.

Kiwi Bee

Citat din: dragos2006 din Februarie 18, 2013, 06:55:05 PM

Crezi ca neamtzul vrea ca tu sa faci bani si el nu? Westul in totdeauna a trait pe spatele estului.

De citeva zile am citit un articol despre experientele efectuate anul trecut cu porumb genetic modificat respectiv apa de baut contaimnata cu ierbicidul Roundup. Toti sobolanii expusi acestui experiment au dezvoltat cancer in doar citeva saptamini. Media tumorilor a fost 3/sobolan.
Porumbul lui Monsanto rezista la ierbicidul Roundup(asa a fost facut) si rezidurile care ramin in porumb sint suficiente pt a dezvolta mai multe feluri de tumori in acelasi timp la sobolani in nici o luna.
Sobolanii din experiment care au primit porumb NEMODIFICAT genetic dar au baut apa contaimnata cu Roundup(limita acceptata de autoritati) au dezvoltat la fel de repede mai multe tumori la rindul lor. Diferenta dintre cele doua grupuri de sobolani a fost nesemnificativa ba chiar au fost si cazuri identice.
Articolul sublinia ca in EU acest porumb se foloseste doar pt furaje, dar oare ce se intimpla cind un animal dezvolta tumori? Ajunge pe masa consumatorului?
Original acest porumb a fost dezvoltat pt ca populatia globala creste si este nevoie de tot mai multa mincare. Avem nevoie de porumb in diferite mincaruri si avem nevoie de el ca sa hranim animalele pt ca sa avem carne pe masa. Dar in final mincam carne din animale care aveau cancer.
Articolul si experimentul in cauza au dorit sa demonstreze acest lucru.

jonny_it

Citat din: Obombo din Februarie 19, 2013, 12:13:04 AM
Citat din: jonny_it din Februarie 18, 2013, 06:00:42 PMFara pesticide nu prea am avea ce pune pe masa, suntem aproape 7 miliarde de oameni.  :roll:
Asta e ceea ce vor sa ne faca sa credem cele patru sau cinci multinazionale care produc otravuri. Ca lucrurile nu stau chia asa a fost demonstrat de mai multe ori dar cum sunt in joc miliarde de dolari, se foloseste orice mijloc pentru a impiedica raspandirea adevarului. Acum cateva zile am vorbit cu un apicultor care este si tehnician agronom si povestea cum i s-a propus sa vanda ingrasaminte promitandu-i-se un comision de 20-30%. Cum cifra i se parea exagerata a studiat putin problema si a descoperit ca ceea ce e vandut ca ingrasamant pentru agricultura contine 90% material inert. In ce priveste pesticidele, bazandu-se pe ce face el in ferma lui, sfatuieste pe toti sa reduca la jumatate cantitatile folosite dar nimeni nu-l asculta. Toti se tem ca s-ar putea sa nu recupereze banii investiti in culturi, pentru ca asa sunt amenintati de reprezentantii firmelor care vand otravuri.
Ca lucrurile stau exaca invers a fost demonstrat chiar in Italia cand acum cinci ani a fost suspendat tratamentul la porumbul pentru semanat. Toti au strigat in gura mare ca o sa fie un dezastru dar in anii urmatori productiile de porumb au fost mai mari. Cu toate acestea inca se fac presiuni pentru reintroducerea tratamentului la porumb. Este vorba de o afacere de 20-30 milioane de euro pe an.

Incearca sa faci apicultura fara tratamente antivarooa. Cam asa si cu restul agriculturii; toate plantele, animalele au un daunator care trebuie combatut. Problema este ce substante folosim si cat de daunatoare sunt pentru alte vietuitoare si om. Nu comparati aia 3 castraveti si 2 rosii din gradina cu o cultura pe cateva sute de hectare.

Daca ingrasamintele nu ar contine "material inert" ar fi practic imposibil sa le folosesti. Mai bine zis ai 3 kg de azot pur si trebuie sa il raspandesti pe 1 hectar. Cam dificil sa il dai uniform astfel incat sa isi faca efectul. Folosind un material inert(trebuie sa fie sub aceeasi forma ca substant de baza, se foloseste inclusiv cenusa) din 3 kg facem 30. Amestecat bine(asta face combinatul) este mult mai usor sa il raspandesti uniform. Fara suparare dar prietenul respectiv daca a ramas surpsins ca ingrasamintele contin material care defapt este "de umplutura" nu prea are habar de ce inseamna ingrasaminte, deci in nici un caz nu poate face recomandari la altii, asa as crede eu.

Din ce stiu eu nicaieri in UE nu sunt interdictii in privinta semintelor tratate; sunt limitari in privinta substantelor folosite.

:hi:

jonny_it

Citat din: dragos2006 din Februarie 18, 2013, 08:43:52 PM
  A ajuns si la oameni ! nu vezi cine a ajuns la putere in decembrie ?

Cine? Din '89 cam aceleasi persoane sunt la putere. Si Basescu, cu toate ca o da el de dreapta si o face pe corectul a facut magariile tot in timpul si cu ajutorul PSD-ului. De ce crezi ca nu se mai stie aproape nimic de dosarele lui? Pai El era ministrul transporturilor, P Roman prim-ministru, Iliescu presedinte ... crezi ca nu au impartit? Si multe multe alte cazuri.  Au aparut 2-3 mai tineri(Ponta, MRU, etc ..), dar in spate tot cei batrani fac jocurile.

Obombo

Citat din: jonny_it din Februarie 19, 2013, 10:32:15 AMIncearca sa faci apicultura fara tratamente antivarooa.
Asta si incerc, mai ales ca altii au reusit: Kefuss, Brown, Walner si nu sunt singurii, sunt doar cei mai cunoscuti, dar ma rog, aici se vorbeste despre altceva.
Citat din: jonny_it din Februarie 19, 2013, 10:32:15 AMNu comparati aia 3 castraveti si 2 rosii din gradina cu o cultura pe cateva sute de hectare.
Din pacate cei care cultiva cativa metri de pamant si scot pe piata cei 3 castraveti si 2 rosii sunt si mai periculosi decat cei care cultiva sute de hectate. Cumpara taranul o sticluta de 10 ml cu cine stie ce porcarie, pe care scrie ca tre' sa puna o picatura la 10 l de apa si el puine toata sticluta, sa fie mai eficient tratamentul si uite asa baga lumea in spital, in timp ce produsele din marea distributie sunt cat de cat controlate.
Citat din: jonny_it din Februarie 19, 2013, 10:32:15 AM... toate plantele, animalele au un daunator care trebuie combatut.
Dupa cum am mai spus, asta e ceea ce vor sa ne faca sa credem. Sunt in joc miliarde de dolari, deci e clar ca se folosesc toate mijloacele disponibile pentru indoctrinarea clientului. Cand Michelle Obama a facut gradina de zarzavaturi bio la Casa Alba a primit imediat o scrisoare de la asociatia vanzatorilor de pesticide care se plangeau de publicitatea negativa si de pierderile pe care le vor avea. Bani, despre asta vorbim. In timpurile astea de criza industria otravurilor este unul din putinele sectoare economice care inregistreaza castiguri substantiale.

In Germania a fost facut recent un studiu despre utilitatea pesticidelor (J. Krauss, I. Gallenberger, I. Steffan-Dewenter 2011). O suprafata de 500 km2 cultivata cu un hibrid de secara si grau a fost impartita in 45 de parcele din care 15 cultivate in mod conventional,tratate cu insecticidele Karate Zeon si Primor (si bineinteles cu ierbicide si restul), 15 cultivate in mod conventional dar fara insecticide, doar cu ierbicide, fertilizanti inorganici si regulatori de crestere, 15 cultivate biologic conform directivei CE 2092/91.
In afara de rezultatele asteptate de la culturile bio (biodiversitate, insecte polenizatore de o suta de ori mai numeroase, etc.) s-a obtinut si un rezultat mai putin asteptat, afidele, insectele daunatoare erau mai putine.
Folosirea insecticidelor a rezultat eficienta in primele doua saptamani, dupa care populatia afidelor a crescut rapid ajungand la un nivel superior celui inregistrat inainte de tratament. Aceasta deoarece insecticidul elimina si antagonisti afidelor, distrugand echilibrul natural si dand posibilitatea acestora de a se inmulti nestingheriti. Fapt pentru care se cere un alt tratament cu insecticide. O afacere de aur :wink:

Citat din: jonny_it din Februarie 19, 2013, 10:32:15 AMDin ce stiu eu nicaieri in UE nu sunt interdictii in privinta semintelor tratate; sunt limitari in privinta substantelor folosite.
Poate ca au uitat sa te informeze :D sau poate am fost eu pre sintetic si putin convingator.
In Italia, prin decretul ministerial din 17 septembrie 2008 emanat de Ministerul Munci Sanatatii si Politicilor Sociale la cerea Ministerului Politicilor Agricole Alimentare si Forestiere a fost suspendata folosirea substantelor clothianidin, thiamethoxam, imidacloprid e fipronil (neonicotinoidi), pentru tratarea semintelor anumitor culturi, dintre care cea mai importanta este porumbul.
Substantele de mai sus sunt insecticide sistemecie folosite in combaterea viermelui de vest (Diabrotica virgifera), originar din America de Nord, care nu se stie cum a ajuns in Europa (dar nu-i cazul sa facem presupuneri). Cu aceste substante se trateaza semintele astfel incat principiul activ se regaseste in toata planta pe toata durata vegetativa si inclusiv in boabele de porumb pe care le produce (si noi le mancam).
Dupa cum am mai spus au fost multi (inclusiv profesori universitari renumiti) care au criticat aceasta hotarare si au proorocit un dezastru, pierderi de neimaginat, sfarsitul culivarii porumbului in Italia, chestii de genul asta. Rezultatul?
In 2008, ultimul an in care s-au folosit semintele tratate au fost inregistrate daune semnificative cauzate de diabrotica.
In 2009, primul an fara tratamente, pe aproximativ 800.000 ha cultivate cu porumb s-au inregistrat daune mai mari sau egale cu 5% pe 10.000 ha.
In 2010 pe o suprafata cultivata de 1.211.000 ha s-au inregistrat daune mai mari sau egale cu 5% pe 1405,5 ha iar in regiunea Veneto pe o suprafata cultivata de 100.000 ha s-au inregistrat daune la... 30 de plante.
Cu toate acestea multi incearca sa nege evidenta, insista si fac presiuni pentru reintroducerea tratamentului la semintele de porumb. Nu demult Agrofarma a exprimat regretul pentru aceasta decizie care lipseste agricultura de o importanta tehnologie pentru protectia culturilor de porumb.

jonny_it

Citat din: Obombo din Februarie 20, 2013, 01:07:31 AM
Asta si incerc, mai ales ca altii au reusit: Kefuss, Brown, Walner si nu sunt singurii, sunt doar cei mai cunoscuti, dar ma rog, aici se vorbeste despre altceva.

Daca un an nu as face nici un tratament(chimic) impotriva varroa in anul urmator nu as mai avea albine, am testat. Asta in conditiile in care folosesc intens rama claditoare, fara ea probabil as scapa mai repede de ele.
Atunci lumineaza si pe altii.  :roll:

Sunt constient ca exista presiuni din partea firmelor producatoare de pesticide si etc dar incearca sa cultivi un hectar de varza si sa nu aplici nici un tratament, vezi ce se intampla.
In momentul cand aceeasi planta este cultivata pe sute/mii de hectare nu se poate fara chimicale. Daca vrem sa renuntam la pesticide trebuie schimbat modul in care se face agricultura, suprafete mai mici intercalate, rotatia culturilor, multe lucruri clasice si banale dar cresc si costurile. Este dificil sa obligi un cultivator de grau ca odata la 2 ani sa puna varza sau sfecla de zahar. El are niste utilaje adaptate pt grau, clientii lui vor grau, etc ..

Crezi ca firmele mari nu ar renunta la chimicare daca se putea? Sunt scumpe si oamenii aia vor sa faca profit.

Obombo

Citat din: jonny_it din Februarie 20, 2013, 11:27:44 AM... incearca sa cultivi un hectar de varza si sa nu aplici nici un tratament, vezi ce se intampla.
In prima postare am descris pe scurt situatia in Italia, probabil prea pe scurt pentru ca nu m-ai crezut, tu nu erai la curent cu asa ceva. Apropo, de ce ar fi trebuit sa fi fost la curent?
In a doua postare cred ca m-am lungit cam mult si nu ai avut rabdare s-o citesti, pentru ca vad ca acum vorbesti de un hectar de varza.
Este vorba de o medie de 1.000.000 (un milion) de hectare cultivate cu porumb in fiecare an, din 2009 si pana in ziua de azi, fara a se folosi seminte tratate cu pesticide sistemice (neonicotinoizi), suprafata pe care s-au inregistrat mai putine daune dupa suspendarea tratamentelor decat inainte.
Din fericire in Italia exista un sistem de monitorizare la nivel national a daunelor provocate de diabrotica, atat de eficient incat a putut cuantifica o dauna de 30 de plante la 1000.000 ha, fapt pentru care producatorii de pesticide nu pot argumenta in niciun fel dorinta lor de a reintroduce semintele tratate. Nu pot argumenta altfel decat cu lipsa celor 15-30 milioane de euro pe an pe car nu-i mai pot incasa.
De fapt, folosesc acelasi argument ca si tine: nu se pot cultiva mii de hectare fara chimicale.
Ok, dar se cultiva un milion de hectare fara...
Da, dar nu se poate cultiva fara...
Bine, dar sun totusi un milion de hectare fara...
O fi, da' nu se poate fara...

Incep sa cred si eu ca nu se poate fara.
Citat din: jonny_it din Februarie 20, 2013, 11:27:44 AMCrezi ca firmele mari nu ar renunta la chimicare daca se putea? Sunt scumpe si oamenii aia vor sa faca profit.
Costul la ce am scris eu mai sus este intre 15 si 30 de euro pe hectar. Cat crezi ca-i trebuie unui vanzator de otravuri sa-l convinga pe fermier sa plateasca banii astia, daca-l ameninta ca in caz contrar nu-si va recupera nici macar cheltuielile pentru lucrarile agricole? Mai ales cand toata lumea stie ca nu se poate cultiva fara chimicale.

Jonny, uite car-i treaba, eu pot sa scriu despre pesticide o saptamana neintrerupt (pot, in sensul ca am ce sa scriu, chestia e ca nu prea am timp). Esti sigur ca vrei sa o fac?

pistol28

Citat din: Obombo din Februarie 21, 2013, 12:45:58 AM
..........................................................................................
Jonny, uite car-i treaba, eu pot sa scriu despre pesticide o saptamana neintrerupt (pot, in sensul ca am ce sa scriu, chestia e ca nu prea am timp). Esti sigur ca vrei sa o fac?

Va rog, daca se poate, cum pot elimina dintr-un sol infestat cu ciuperca "Histoplasmoza capsulatum".

Aceasta se gaseste in soluri bogate in azot, in excrementele de lilieci, in spatii inchise si umede.

http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/histoplasmoza_5333
"Aceasta ciuperca este prezenta in tesuturi sub forma de levuri, desi, in mediul exterior (sol) sau in cultura, intr-un laborator de micologie, ea exista sub forma filamentoasa (miceliana). histoplasmoza americana se intalneste des in Statele Unite si in America de Sud. Mai sunt semnalate cazuri in Africa, Asia si Europa."

Multumesc
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

jonny_it

Citat din: Obombo din Februarie 21, 2013, 12:45:58 AM
Incep sa cred si eu ca nu se poate fara.
Citat din: jonny_it din Februarie 20, 2013, 11:27:44 AMCrezi ca firmele mari nu ar renunta la chimicare daca se putea? Sunt scumpe si oamenii aia vor sa faca profit.
Costul la ce am scris eu mai sus este intre 15 si 30 de euro pe hectar. Cat crezi ca-i trebuie unui vanzator de otravuri sa-l convinga pe fermier sa plateasca banii astia, daca-l ameninta ca in caz contrar nu-si va recupera nici macar cheltuielile pentru lucrarile agricole? Mai ales cand toata lumea stie ca nu se poate cultiva fara chimicale.

Intamplator am niste prietenasi care cultiva in Neamt si Suceava sfecla de zahar, cartof si grau. Daca la grau se descurca mai usor si trateaza doar cand este cazul(gargarita graului si etc) la cartof de ex nu mai merge asa; am vazut si eu cum arata o cultura de cartof care are mana, adica in 2-3 zile totul era galben. Productie aproape 0.

Cum poti spune ca se poate face agricultura fara nici un fel de chimicale? Asta ai spus mai sus? Probabil ca se poate fara neonicotinoizi dar trebuie folosit altceva in loc, daunatorii tot acolo au ramas. Poate ai vrut sa scrii a;tceva ...

PS: Oamenii astia sigur nu pot fi intimidati de vre-un agent de vanzari :)

Si poate ne explici cum reusesti sa mentii familii de albine sanatoase fara nici un tratament chimic impotriva varroa. Cred ca ar fi mai interesant de discutat.  :hi: