incepator in apicultura!

Creat de mph, Ianuarie 28, 2013, 07:35:36 PM

« precedentul - următorul »

Bistriteanul

Daca nu au avut mincare, cum sa creasca puiet?!
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

mph

Bistriteanul are dreptate si mi se pare firesc sa se intample asa. Imediat ce le-am alimentat corespunzator au inceput sa dezvolte familia.
Acum am cumparat hranitoare pentru sirop si daca voi gasi o reteta pentru a face in casa acest sirop le voi administra cat mai curand.
Daca maine le fac tratament cu Varachet, este bine sa incep si hranirea cu sirop tot maine?

bee_lover

Puteti incepe hranirea linistit maine, tratamentul dimineata iar hranirea seara... deci nu se suprapun...  :hi:

Bistriteanul

Citat din: mph din Aprilie 18, 2013, 06:27:47 PM
Bistriteanul are dreptate si mi se pare firesc sa se intample asa. Imediat ce le-am alimentat corespunzator au inceput sa dezvolte familia.
Acum am cumparat hranitoare pentru sirop si daca voi gasi o reteta pentru a face in casa acest sirop le voi administra cat mai curand.
Reteta e simpla: apa si zahar.
Incalzesti apa in care torni zaharul si amesteci pina la dizolvare.
Sirop 1/1, adica la 1 litru de apa adaugi 1kg de zahar. Poti face si 2/1 adica 2 kg de zahar la litru de apa, mai ales daca au mincare foarte putina in stup.
Daca ai protofil, bagi 17ml la litru.Daca nu ai protofil in loc de apa poti folosi un ceai din plante (coada soricelului, sunatoare, cimbru,cimbrisor, tei,menta,catina,maciese...).
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

mph

Azi am observat pe florile de busuioc cateva albine si alaturi de ele o multime de alte albine foarte mici de culoare neagra. la inceput am avut impresia ca sunt muste insa privind cu atentie am vazut ca sunt totusi albine. Are cineva idee ce fel de albine sunt acestea?
Am vazut ceva asemanator intr-un filmulet pe Youtube dar erau undeva in desert.

mph

Din cele doua minuscule familii pe care le-am cumparat in primavara am reusit sa am acum sase. Este drept ca sunt slabute pentru ca le-am ingrijit asa cum se pricepe un incepator :)
La ora asta sunt restranse cuiburile si au ziare si paturi deasupra podisoarelor.
Albinutele au dus  lupte crancene cu viespile care sunt in numar foarte mare insa am reusit sa le vin in ajutor cu acele capcane din pet-uri . Am recoltat de trei ori cate un sfert de bidon din fiecare capcana(am pus opt capcane)
legat de acest aspect vreau sa va spun ca in zona stupilor sunt si multe viespi imense(lupul albinelor) dar care nu ataca albinele ci le vad atacand viespile cele mici cu care pleaca in clesti catre cuiburile lor .
Cam asta am reusit sa fac anul acesta.
Sper ca in primavara sa iasa cat mai multe

bio

Citat din: mph din Noiembrie 05, 2013, 01:32:53 AM
Din cele doua minuscule familii pe care le-am cumparat in primavara am reusit sa am acum sase. Este drept ca sunt slabute pentru ca le-am ingrijit asa cum se pricepe un incepator :)
......
Sper ca in primavara sa iasa cat mai multe

Sal, Mph..

..poate ti se par slabute familiile tale de albine deoarece nu se mai compara ce este acum in stup cu ce a fost in vara..

..dar daca au ramele capacite la jumate,.. le asiguri o iernare uscata si cu o iarna blinda, vei iesii cu totii la primavara.

Multe realizari mai departe !

mph

Multumesc Bio!

Ma gandesc sa-i pun pe toti sase intr-un fel magazie care are doar trei pereti din pamant  sau poate sa-i invelesc intr-o prelata avand in vedere ca au intre cinci si opt rame ocupate cu albine
Ideea este sa fie protejati ca nu cumva , pe timpul iernii, sa fie astupati de zapada(eu nu stau in zona aceea pe timp de iarna). Stupii au fundul plin dar am efectuat un decupaj de 10 x 5 cm si am acoperit cu plasa iar podisoarele au plasa pe un sfert din suprafata. La momentul asta am pus ziare peste podisor si am acoperit cu paturi si am pus diafragme

tassevasi

"avand in vedere ca au intre cinci si opt rame ocupate cu albine"

MPH , dupa cum spui tu ca ai  6  acum  din 2 fam, eu zic ca  8 rame  sunt prea multe  la ora asta .
   Tu ce ai  acolo sunt  roi , asa ca treb sa reduci la maxim 4-5 rame .
  E bine ca ai  adapost  , macar pt  vint  , poti sa-i mai apropii  unul de altul si sa-i invelesti cu o folie , la spate si putin din fata , sa creezi un microclimat  acolo  sub  folie , tinind  cont ca tu nu  locuesti linga ei , sa nu-i  acoperi in fata  mai mult  de 1/4 .
   Acest lucru poti sa-l faci atunci cind se  raceste  f  mult .
   Numai bine .

mph

@ Tasse
La sf de saptamana am sa le vizitez pe domnisoare si poate ma intorc de acolo cu fotografii .
Probabil ca de la cei cu opt rame (ceidoi cu care am inceput-pentru ca ceilalti au cam 5-6 rame)am sa mai scot cate una in functie de acoperirea cu albine .
In general ramele sunt bine acoperite cu"domnisoare " pentru ca in toamna am stimulat cu sirop de zahar si ceai de plante
Am incercat sa fac totul asa cum scrie in cartile de specialitate si cred ca sunt pe drumul bun.
Multumesc pentru sfaturi!

Kiwi Bee

MPH, esti sigur ca acea plasa mica de la fund si plasa din podisor nutzi face un curent de aer nedorit?
Eu merg pe filozofia ca "sau la fund" ori "sau la podisor" dar nu la amindoua.

mph

@ kiwi
podisorul este bine acoperit cu hartie iar peste aceasta am pus doua paturi din lana.
Pentru seriile urmatoare de stupi am planuit sa fac un podisor in care sa pot pune talasi cu rumegus, rezultand protectie termica si reglare a umiditatii (ceva in genul podisorului abatelui Warre)

fiug1970

mph

mph

Luna asta am facut ordine prin garaj si prin curte. Am descoperit ca mai am o multime de piese pentru Saviem,tactor,Aro, parte din ele nou noute, de la radiatoare, toba de esapament, diverse capete de bara, cuplaje, reductoare,rulmenti, cutii de viteze, cardane si multe altele.
Unele le-am mai vandut pe la cunostintele care mai aveau nevoie iar pentru cele ramase intreb aici poate exista proprietari de Raba, Saviem,Aro, tractoare care ar fi interesati.