incepator in apicultura!

Creat de mph, Ianuarie 28, 2013, 07:35:36 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Uleiul de in trebuie lasat sa se usuce bine. E de preferat sa treaca 48 de ore. Toate operatiile de vopsire se fac la cel putin 18 grade. Vopseaua se dilueaza bine si se da in straturi foarte subtiri, 2-3 straturi. Al doilea strat se da la 24 de ore dupa primul. Altfel se va coji.

mph

@ Hermannstadt


Sambata voi merge in stupina omului . Azi am vb la telefon si i-a spus ca are albina pe 5-6 rame si i-a hranit cu Apifonda saptamana trecuta.
Cand ii aduc acasa este bine sa le dau in continuare apifonda sau sa le dau altceva?
Paradoxul este ca maine ar trebui sa primesc inca doi stupi pe care i-am comandat inainte sa aflu ca cel ce imi da albinele mi le va da cu tot cu lazi pe 10 rame:)
Am cumparat deja un stup de la targul din Campina asa ca de luni voi avea 5 stupi dintre care doi populati
Azi am inceput sa citesc  "INITIERE SI PRACTICA IN APICULTURA- Eugen Marza, Nicolae Nicolaide"
In momentul in care am albinele in curte ar fi bine sa le mut in lazi noi sau sa le las in lazile lor? Trebuie sa le fac ceva tratamente cand le instalez pe vatra?


andreiu

Lasa-le in lazile lor si stimuleaza-le cu sirop 3/2 (3 kg zahar + 2 l apa +1 pliculet sare lamaie) din doua in doua zile. Tratament doar in masura in care este vizibila o stare de boala

Marius-ursulakhe

   Hermannstadt------face priza bine vopseaua pe baza de apa peste uleiul de in ? am intrebat ca acuma in seara asta am dat al doilea strat de ulei de in si trebuie sa imi cumpar vopsea si nu stiu de care
daca ar face priza buna vopseaua pe baza de apa as da cu de asta daca nu sa stiu sa imi ia pe baza de ulei
as vrea totusi sa vad cum se comporta o lada numai data cu ulei de in 3-4 straturi (fara vopsea)a incercat careva?   :hi:

mph

@ursulakhe
am vazut postarea cuiva pe aici care arata o fotografie cu niste caturi tratate numai cu ulei de in in care a dizolvat ceva oxid rosu


Teoretic, stupii tratati cu ulei ar trebui sa fie mult mai buni pentru apicultura intrucat uleiul lasa lemnul sa respire dar nu permite apei sa se impregneze in structura, dezavantajul vopselei fiind acela ca aceasta formeaza o pelicula impermeabila pentru apa dar care impiedica si circulatia aerului in fibra lemnului.
Vopseaua castiga teren prin faptul ca este dpdv estetic superioara uleiului.
Ca argument in favoarea ueiului prezint prin comparatie acoperisurile caselor invelite cu sindrila si care erau tratate cu pacura, unele au undeva la o suta de ani si se prezinta foarte bine daca au fost tratate anual sau macar odata la doi ani cu pacura.
Asta este rationamentul pe care merg eu acum ramane sa ne confirme si practicienii cu state vechi daca ce cred eu este corect.

Hermannstadt

Ursulakhe - nu cred ca are vreo reactie uleiul de in cu vop. pe baza de apa atat timp cat uleiul este uscat si a intrat in fibra lemnului.
Am atasat si 2 fise tehnice, una pt ulei de in si una pt vopsea pe baza de apa, doar in cea a uleiului de in specifica ca se poate aplica 1-2 straturi de ulei dupa care se poate da cu lacuri alchidice sau emailuri alchidice.
De sigur fiecare producator isi lauda marfa si recomanda grund si vopseaua proprie  :D

Saptamana viitoare pe sfarsitul saptamanii o sa da pe 2 lazi noi 2 straturi de ulei dupa care o sa vin cu doua straturi de vopsea, o sa vin si cu poze sa vedeti cum au iesit.

Numai bine!
:hi: :hi: :hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

mph

Maine sper sa pot fotografia primii mei doi stupi cu albine in ei.
Astazi i-am vazut in mare zumzaiala pentru ca a fost o vreme superba si albinutele zburau in fata stupului.O parte dintre ele aveau polen pe picioare iar altele aveau o substanta de culoarea maro pe picioare
Au foarte putina hrana tip apifonda si ceva rezerve de miere pe rame.
Ce ma sfatuiti sa le dau ca hrana in perioada aceasta? Este perioada potrivita pentru tratament? Ma gandesc la varachet. Este bine sa le tratez cu varachet sau sa aleg altceva?
Am inteles ca urmeaza o perioada de racire a vremii.

tassevasi

  Pentru ca mai este inca o perioada putin frig  si daca nu mai au mincare le poti da numai in punga  deasupra pe rame  miere zaharisita ,  ceva solid  ca nu o sa consume repede , dupa ce se incalzeste  poti pune sirop 2-3/1 .
  Daca sunt pe multe rame  restringeii  ca sa-si paztreze caldura in cuib  sa nu-ti apara puet  varos .
  Pt tratament  numai atunci cind  va fi mai cald ,ca in aceasta perioada o sa stea in ghem  mai mult  pe puet .
  Foloseste  varachet f .scrie in instructiuni cu procedezi.
  Numai bine .

mph

Azi am facut a doua vizita la stupi de cand i-am cumparat si am constatat ca nu mai aveau nimic din ce le-am pus ca hrana acum o saptamana.Un stup are 5 rame iar celalalt are 6.


Le-am pus iar Apifonda si am constatat ca aveau celule cu miere capacita pe 5% din rama, inca 5% din rama avea celule necapacite iar celelalte celule erau goale. Nu exista celule cu puiet.
Ce este de facut ?

tassevasi

#99
Citat din: mph din Aprilie 06, 2013, 10:10:28 PM


Le-am pus iar Apifonda si am constatat ca aveau celule cu miere capacita pe 5% din rama, inca 5% din rama avea celule necapacite iar celelalte celule erau goale. Nu exista celule cu puiet.
Ce este de facut ?

La  5 si 6 rame ce ai tu in stupi treb sa ai  cel putin 2-3 rame cu puiet in toate stediile de dezvoltare la ora actuala ,nu se poate  ca tu sa cumperi  stupi  si acum sa spui ca nu ai puiet in ei . Poate nu ai observat bine ,ori nu faci diferenta intre celule de puiet capacit si  miere capacita ,de spui ca ai celule cu miere capacita pe 5% din rama (cu scuzele de rigoare) .   Aceasta miere treb sa fie mai la  marginea  ramei ,ca o coronita  iar spre centru ramei  celule cu puiet in diferite stadii , ori celule  goale  in care treb sa oua matca .
   Eu am  roi de anul trecut  restrins la 4  rame  si am  la  cel mai slab 2 rame  cu puiet , iar la ceilalti  mai mult, de 2,1/2.
   Matca ai vazut-o ?
   Daca da inseamna ca nu se va bezmeticii , mai asteapta poate se apuca de ouat , a fost perioada asta  friguroasa in care majoritatea matciloe au incetat ouatul .
  Mai controlezi  daca tot nu gasesti  puiet  si ai matca  atunci treb inlocuita .
    Majoritatea matcilor au inceput ouatul din febr ,iar tu spui ca nu ai decit celule goale ,poate sa fi fost puiet care a eclozionat  iar matca din cauza frigului sa nu se fi apucat de ouat , mie greu sa  cred ca ai avea   situatia   cea mai naspa  cu stupiitai  tai .

mph

la ultima verificare nu aveam gram de celula cu puiet, celulele erau pur si simplu goale dar am deschis duminica stupii sa completez cu apifonda si o rama era mai bine de 50 % cu puiet capacit.
Matcile mele s-au pus pe treaba.
Dupa ziua de Duminica insa au devenit foarte agresive incat ma iau in primire de cum ma apropii de stupi.
Nu inteleg cum pana sa depuna puietul erau foarte blande, ma jucam cu ele la urdinis fara masca si fara manusi iar acum zici ca-s turbate. L-au intepat pe cel ce ma ajuta in mana apoi pe seara l-au tzepuit si pe tata de buza iar astazi i-a venit randul mamei mele sa primeasca un ac in ceafa. Eu merg la ele numai cu masca si manusi:) Azi am curatat niste buruieni de langa stup si tabarasera cateva pe mine dar am avut inspiratia sa-mi pun masca atat cat am lucrat langa ele. Exista vre-o solutie sa fac cumva pace cu ele ?:)

tassevasi

Citat din: mph din Aprilie 16, 2013, 08:36:17 PM
Exista vre-o solutie sa fac cumva pace cu ele ?:)
Exista  dar in unele conditii.
  Sa fie timpul frumos  afara  sa nu bata vintul , sa nu se inoureze , sa le obisnuesti cam la o anumita perioada din zi sa le deranjezi , sa nu umbli prin fata lor cu scule  de cosit ,(zgomot) etc .
  Dar cel mai inportanta e sa aiba cules , sa aiba mincare  si celelalte conditii bune de dezvoltare .
  Numai bine .

mph


stefan1

  E uimitor ca matcile au inceput ouatul numai in aprilie! N-am mai intalnit un asemenea caz! De ce putere sunt familiile? Eu cred ca ai o rasa deosebita, ca Prahova,totusi, nu-i o zona foarte rece.
  Am si eu o familie, roi artificial mai mic, care a inceput sa creasca puiet doar de pe la inceputul lui martie. A recuperat foarte bine, avea albinele neuzate, nu a pierdut albine amortite in cautarea apei sau polenului pentru puietul timpuriu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mph

unul dintre stupi are cinci rame iar celalalt sase rame.
este intr-adevar putin ciudat , mai ales ca toti stuparii cu care am vorbit au dat din umeri cand i-am intrebat daca au avut astfel de probleme:)