• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Este sau nu momentul pentru zahar candi?

Creat de mugur_c, Ianuarie 24, 2013, 12:36:45 p.m.

« precedentul - următorul »

mugur_c

Am revenit cu o noua intrebare al carei preambul il prezentasem la bolile albinelor. Desi am citit dezbaterile (ca discutii e prea putin spus) referitoare la placile de zahar candi, nu imi amintesc sa fi gasit un raspuns potrivit situatiei mele.
Rezumand, locuiesc intr-o zona foarte friguroasa, am stupi cu fund antivarroa si desi in cursul anului trecut nu am extras deloc miere din stupi (ci doar din caturi) nu stiu cum sa procedez pentru a evalua cantitatea de miere in acest moment.
Am pregatit placi de zahar candi, dupa reteta regretatului domn Romanescu, dar inca nu le-am dat albinelor, temandu-ma de eventuale efecte negative - incarcarea suplimentara a intestinului albinelor in conditiile imposibilitatii efectuarii zborurilor de curatire, diaree etc.
Practic, nedumeririle mele ar fi:
- daca le dau placile de zahar, albinele incep sa le consume imediat sau doar dupa ce isi consuma rezervele de miere;
- in majoritatea stupilor, albinele stau deasupra ramelor si in aceasta situatie, cum plasez placile: langa albine sau este nevoie de fum pentru a le alunga intre rame si asez placile deasupra albinelor;
- pe suberele de tabla de sub plasa antivarroa, am observat randuri de macinis  care nu stiu exact ce sunt (presupun ca este vorba de resturi de zahar si miere) si nu stiu daca situatia este normala sau nu;
- ascult saptamanal familiile, insa nu prea stiu sa interpretez zumzaitul albinelor.
Va rog sa ma scuzati daca intrebarile mele sunt prea puerile si va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac?
Atasez si doua fotografii mai sugestive.
Cu mii de multumiri, Mugur C.

albinasebes

sigur vei primi mai multe raspunsuri, dar voi incerca si eu sa ajut
mi se pare ca ai lasat cam multe rame in cuib, se vede si ceva condens sub folie.
acel rumegus de ceara este normal, deoarece albinele descapacesc mierea pentru a o consuma.
zaharul candi se pune in perioada asta, deasupra ghemului, fum cat mai putin, sau deloc, iei placa si impingi pe rame din partea unde nu sunt albine, pana deasupra lor.
subarul ar trebui tras putin mai mult, sa eviti condensul, desi la stilul acesta, clopot, eu am avut in general ceva picuri de apa pe fiecare folie, dar dupa diafragma. ramele neacoperite de albine vor mucegai
s-ar putea totusi sa aiba mancare, la iernarea in stil clopot, din ce am observat, urca mai repede pe rame, acolo este mai cald. daca incepe ouatul, albinele nu se mai muta pe pe puiet, atunci trebuie turta peste ele.
sanatate
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

[email protected]@LIN

Citat din: mugur_c din Ianuarie 24, 2013, 12:36:45 p.m.
Am revenit cu o noua intrebare al carei preambul il prezentasem la bolile albinelor. Desi am citit dezbaterile (ca discutii e prea putin spus) referitoare la placile de zahar candi, nu imi amintesc sa fi gasit un raspuns potrivit situatiei mele.
Rezumand, locuiesc intr-o zona foarte friguroasa, am stupi cu fund antivarroa si desi in cursul anului trecut nu am extras deloc miere din stupi (ci doar din caturi) nu stiu cum sa procedez pentru a evalua cantitatea de miere in acest moment.
Am pregatit placi de zahar candi, dupa reteta regretatului domn Romanescu, dar inca nu le-am dat albinelor, temandu-ma de eventuale efecte negative - incarcarea suplimentara a intestinului albinelor in conditiile imposibilitatii efectuarii zborurilor de curatire, diaree etc.
Practic, nedumeririle mele ar fi:
- daca le dau placile de zahar, albinele incep sa le consume imediat sau doar dupa ce isi consuma rezervele de miere;
- in majoritatea stupilor, albinele stau deasupra ramelor si in aceasta situatie, cum plasez placile: langa albine sau este nevoie de fum pentru a le alunga intre rame si asez placile deasupra albinelor;
- pe suberele de tabla de sub plasa antivarroa, am observat randuri de macinis  care nu stiu exact ce sunt (presupun ca este vorba de resturi de zahar si miere) si nu stiu daca situatia este normala sau nu;
- ascult saptamanal familiile, insa nu prea stiu sa interpretez zumzaitul albinelor.
Va rog sa ma scuzati daca intrebarile mele sunt prea puerile si va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac?
Atasez si doua fotografii mai sugestive.
Cu mii de multumiri, Mugur C.

apinatura - Apifonda, administrare turte
un filmulet cum sa administram turtele.multi spun sa nu folosim fum,dar eu prefer,ca si domnul din imagine decat sa le strivesc mai bn le dau PUTIN fum.
Iarna în stupină 2012.
aici simpaticul nostru coleg Nea-Marin ne explica cum sa interpretam zumzetul albinelor.
legat de a 2-a poza atasata de tine eu zic sa tragi subarul daca nu complet macar 50-60% sa dispara condensul,altfel in primavara o sa ai probleme cu mucegaiul .il introduci complet dupa jumatatea lui februarie-asa procedez eu. :hi:

die furrer

Buna vin si eu cu pareri. Am si eu stupi cu fund antivaroua cu cat1/2
Intradevar albinele urca mai repede sus ca e mai cald, dar e primul semn sa pregatesti ceva bun pentru ele:)
Inlegatura cu intrebarile
- daca le dau placile de zahar, albinele incep sa le consume imediat sau doar dupa ce isi consuma rezervele de miere;
Albinele vor consuma mai repede ce le am dat noi, o vad ca pe un cules, cu mincarea din cuib sunt mai grijulii mai zgircite.

- in majoritatea stupilor, albinele stau deasupra ramelor si in aceasta situatie, cum plasez placile: langa albine sau este nevoie de fum pentru a le alunga intre rame si asez placile deasupra albinelor;
Deja in sfirstul lui ianuarie se presupune ca matca depune oua deja placile sau ce vrei sa le dai se plaseaza intotdeauna deasupra ghemului, daca sunt multi pe sus foarte foarte putin fum.

- pe suberele de tabla de sub plasa antivarroa, am observat randuri de macinis  care nu stiu exact ce sunt
E veste buna descapacesc mierea:) este ceara

Si dupa noi ramin capacele de bere doar...:) =))

mugur_c

Va multumesc din nou pentru raspunsurile rapide si pertinente pe care mi le-ati trimis, mai ales ca prin zona noastra nu prea ai ce discuta cu apicultorii mai vechi pentru ca nu-si dezvaluie secretele, ba mai mult, Doamne fereste sa le spui ceva despre stupi cu fund antivarroa ca nu fac altceva decat sa rada de tine. Poate ca dreptatea este de parte lor.
Acum, daca am vazut ca lucrurile nu stau prea rau si ca masuri urgente nu prea am de luat (cu exceptia deschiderii mai mari a suberelor la stupii unde observ mai mult condens), ma alint si eu si incerc sa va supun atentiei (sau chiar si criticii) urmatorul demers de logica personala:
- daca, asa cum se observa din prima fotografie, albinele au descapacit miere pe 5 intervale, pe aproximativ jumatate (partea dinspre urdinis) din lungimea a 6 rame (corespondente celor 5 intervale), inseamna ca ele au consumat pana in acest moment aproximativ jumatate din mierea existenta pe acele rame. Adica ar trebui sa mai aiba miere pentru cel putin o luna. Ba mai mult, toate cele 9 rame pe care le-am lasat in stup aveau cel putin 60% din suprafata plina cu miere capacita, deci mierea ar trebui sa ajunga.
- o alta problema este aceea ca in toamna nu am observat pastura pe rame, cineva mi-a spus ca aceasta ar putea fi acoperita cu miere pe ramele laterale. Este posibil? Dar daca nu exista pastura va fi obligatorie administrarea turtelor proteice dupa efectuarea zborurilor de curatire, nu-i asa?
Mutumiri si salutari!

die furrer

degeaba ai 9 rtame in stup
albinele maninca doar unde e ghemul se deplaseaza doar in sus deacea cind le vezi sus e primul semn ca se termina "berea".Mai ales cind apare puietul mor de foame cu mincare linga ei de aceea treb pusa turta deasupra lor ca ei ramin acolo
In legatura cu polenul e foarte important pentru puiet in perioada aceasta daca nu ai in cuib albine se consuma din corpul gras la cresterea puietului, si rezulta uzura mai rapida.
Trebuie dat inlocuitor de polen, ceea ce voi face si eu incepator fiind nu am avut atita cap sa colectez polen asta vara, dar omul asa invata.

sandupop

Din experienta dvs  cate tavite ( cu dimensiunile 150/250/10 mm) de zahar candi se obtin din 5 kg de zahar.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.