Doi intr-unul!

Creat de johnysibiu, Ianuarie 22, 2013, 07:56:38 PM

« precedentul - următorul »

johnysibiu

Desi este o metoda de iernare care, de multe ori, se finalizeaza cu o unificare inca nu imi este clar mecanismul.
Rog pe cei avizati sa ne explice fenomenul!

Credeam ca ,determinate de calitatile celei mai puternice regine, albinele migreaza dintr-un compartiment in altul.
Astazi, fiind vremea blanda (13 gr la umbra), am controlat cativa stupi doi intr-unul. De obicei iernez roi de cate cinci rame doi intr-unul.

Nu mica mi-a fost surpriza cand am observat ca albinele din compartimentul care urma sa se replieze  in celalalt , inca zaboveau (cam un spatiu bun de albine ).Pareau ca au de gand sa salasluiasca acolo, m-am uitat atent dupa regina si nu am vazut-o.Cum se desfasoara fenomenul?

stefan1

  Normal 'doi in unu' presupune o diafragma etansa fara posibilitatea ca albinele din cele doua compartimente sa comunice. Pana si profu online s-a convins de asta dupa ce la inceput spunea ca doicile in exces din familia mai puternica vor trece si vor ingriji puietul de la familia mai mica, vazand ca acolo nu are cine ingriji puietul!  :uimit:  :uimit:
  Daca cele doua familii comunica, una din matci va fi mai atractiva pentru albine si va atrage TREPTAT albine din cealalta familie. Dupa o vreme o matca ramane cu albine putine si poate chiar sa fie omorata, dupa care trecerea albinelor in cealalta familie sa fie mai accelerata. Uneori insa - si mai cu seama atunci cand locul de comunicare este prea mic, incat familiile nu isi uniformizeaza mirosul -  se intalnesc albine intepate si chiar e posibil ca ambele regine sa fie omorate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

johnysibiu


die furrer

Matca familiei mai puternice totdeauna va influenta cealalta familie (familia mai slaba), daca sunt in acelasi stup. si nu sunt bine izolate una de alta.Asa spun si cartile.
Iata inca un mativ pentru "cuibul si familia" :P

ghimpe

Salutare !!!!! de familie ajutatoare ati auzit ,daca "nu "mai studiati.in cartile de specialitate sau cand alunul infloreste separati familiile respective. :wink: :wink: :wink:

johnysibiu

Eu am rugat sa mi se explice un fenomen pe care am specificat ca imi este cunoscut ca finalitate. Nu vad de ce sunt luat la misto.

nelu68

Diafragma despartitoare trebuie sa aiba un ochi de plasa sau nu ,prin hanemann albina trece lasand a doua matca descoperita si astfel ea moare

oscar

Domnule johnysibiu nu trebuie sa va simtiti luat la misto.tot timpul trebuie sa apara un individ care le stie pe toate ,toba de apicultura si care se crede buricul pamantului.sunt destule exemple pe aici(vezi profu on/off ,asta care isi zice ghimpe si multi multi altii)Cel mai bine ar fi sa ii ignorati si atunci veti putea discuta cu cei interesati

alpha

A ierna doi stupi intr-un stup presupune o diafragma despartitoare etansa.Acest mod de iernare se practica pt. ca albinele sa aiba un perete comun cald si din acest motiv ghemul de iarna (sa spunem ca am doua rame cu albina in stg. si doua in dr.) se va forma ce si cand in acel stup am avea o familie pe patru rame. Este foarte eficient. Nu am inteles de la Johni cum astepta el sa se unifice.
Eu iernez in acest mod nucleele pe doua rame si nu am avut pierderi iar, in primavara, se dezvolta foarte bine. In difragma etansa eu am practicat o ferestruica acoprita cu o bucatica de tabla culisanta si in momentul cand vreau sa unific cele doua nuclee ridic matca dintrunul si deschid ferestruca (de fapt este o gaura de 6 mm) iar familiile se vor unifica prin preluarea substantei de matca de la cea ramasa.Dupa doua zile trec ramele de pe care am luat matca in partea in care am matca. Mai las doua zile orificiul deschis pentru a trece si albinele ce au mai ramas apoi il inchid. Daca este ceva neclar astept intrebari.

bucovineanu

Daca in acea diafragama se face o fereastra care se acopera cu doua randuri de plasa transferul reciproc de caldura va fi maxim.

johnysibiu

Interesante metode, am sa le aplic si eu. Anul acesta am iernat in 17 lazi cate doi roi , pana acum sase s-au unificat.

stefan1

Citat din: alpha din Martie 26, 2013, 12:45:08 PM
...
Daca este ceva neclar astept intrebari.

  Neclar este de unde esti, cati ani ai, cati stupi.

  Lasand gluma la oparte, bun venit pe forum si te asteptam si cu alte postari!   :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

12 BNR

buna tuturor, am iernat in 3 lazi cate doua familii pe cate 5-6 rame fiecare, acuma am mutat o familie in lada noua langa urdinisul ei (la aprox 50-60 cm) nu mai misca nimic la urdinis in lada cea noua. se poate ca albinele din fam mutata sa se intoarca in vechea lada? (urdinisul din vechea lada destinat ei l-am inchis). astept un raspuns de la cei cu experienta.

bucovineanu

Deplaseaza stupul in care au iernat intr-o parte si aseaza stupul nou in locul unde era urdinisul  pe care l-ai inchis. Peste fata stupului cu urdinisul inchis prinde o folie colorata diferit. Daca vor urma cateva zile fara zbor foarte putine albine se vor intoarce in stupul vechi.

12 BNR

dar in stupul vechi am o familie din cele doua care au iernat impreuna. daca raman asa ce se intampla?