Bio apicultorul, imagini

Creat de bio, Ianuarie 15, 2013, 07:16:34 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

De ani buni urmaresc temperaturile in timpul f.soarelui---cel mai bun cules este la temperaturi de 32-35 gr.

bio

Asa tineam si eu minte ca ar fi bine...

~ 20 grade noaptea si 32 ziua.... dar anul acesta am observat ca a mers mult mai bine la peste 34-35  chiar 40 grade  ziua .

bio

S-a cam terminat culesul la floarea soarelui... incepe noul an apicol--

..deblocati cuiburile...asigurati cules de nectar si polen si totul va fi ok in primavara. Atentie si la eventuala miere de mana ce poate apare in stup mai ales ca si toamna anului trecut a fost secetoasa .

MOTANUL

La o familie cu cat - cate rame sa le las si cate sa le extrag din cuib? Daca am in cuib 6 cu puiet si 4 full cu miere cate e recomandat sa extrag?
In cuib e posibil sa fie blocat cu miere - la familiile puternice mai mult ca sigur.

Pe langa miere vreau sa scot si rame cu puiet capacit sa ajut roii pe 3 rame sa se dezvolte rapid; I-am facut pe 3 rame sa fiu sigur ca accepta matcile cumparate. Cate rame cu puiet pot sa scot la un cuib pe 10 rame sa nu fi probleme?

Vreau sa ating un echilibru - sa nu mai dau sirop ca anul trecut (sa scot doar cat sa fie bine pt. albine).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dorindafi

motanule , pregatirea pt iarna nu se face brusc,nu are importanta daca are ori nu cat
6 rame cu puiet pai acolo trebue papica  , mai bine pregatestete sa la mai dai
dece sa slabsesti familiile lundule rame cu puiet cind mai bin e unestei pe cei slabi cu altii mai buni si vei avea mult mai mult de cistigat
,, sa nu mai dau sirop ca anul trecut (sa scot doar cat sa fie bine pt. albine).''  = am mai spus si repet , apicultura nu are numic in comun cu matematica.   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

mape 48-petru manea

Citat din: dorindafi din August 02, 2015, 08:03:41 PM
motanule , pregatirea pt iarna nu se face brusc,nu are importanta daca are ori nu cat
dece sa slabsesti familiile lundule rame cu puiet cind mai bin e unestei pe cei slabi cu altii mai buni si vei avea mult mai mult de cistigat
,, sa nu mai dau sirop ca anul trecut (sa scot doar cat sa fie bine pt. albine).''  = am mai spus si repet , apicultura nu are numic in comun cu matematica.   :hi:

Pai si proful Ursu ?  :P

MOTANUL

Citat din: dorindafi din August 02, 2015, 08:03:41 PM

Am stupi la care am extras din cat rame capacite full 1/1 de 4-5 kg. Ce miere sa le mai dau ca au pentru 2 ierni ??
Am si un stup pe 9 rame la care matca ponteaza doar pe 2 rame ca restul sunt blocate cu miere. (blocate total chiar daca au si faguri necapaciti - dar sunt plini cu miere)

Din 70 de stupi papica si stimulare as face doar la roi ca sunt pe 3 rame si vreau sa ajung cu ei pe 5-6 rame. Din restul de 60 de familii daca o sa mai ajut 2-3. Anul asta nu seamana de loc cu anul trecut (au suficiente rezerve de miere 90%).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bio

Eu in prima faza cum se cam termina culesul la floarea soarelui iau la mina doar cuiburile . Anul acesta am in medie puiet pe 4-5 rame , rame care au si miere pe mai bine de jumate de rama . Restul de rame din cuib 5-6 rame sunt capacite si 100%,... le scot pentru extractie . In cuib imi ramin cele 4-5 rame pe care este puiet si jumate miere si rama claditoare care in mare parte din stupi plina si capacita .

Cum am spus iau la mina momentan doar cuiburile.... si magaziile le voi lua la extractie mai incolo ca nu am timp si de magazii acum.

Dupa ce iau la mina toate cuiburile la toate familiile din toate pavilioanele o sa bag la greu extractie ca am marea majoritate din familii cu cite 2 magazii destul; de incarcate .

Citat din: MOTANUL din August 03, 2015, 01:53:11 PM

Am stupi la care am extras din cat rame capacite full 1/1 de 4-5 kg. Ce miere sa le mai dau ca au pentru 2 ierni ??
Am si un stup pe 9 rame la care matca ponteaza doar pe 2 rame ca restul sunt blocate cu miere. (blocate total chiar daca au si faguri necapaciti - dar sunt plini cu miere)
...

Sal, Motane... lasa in jos cuib cel putin 4-5 chiar 6 rame fara miere si bune la celula pentru ouat .....daca ai celelalte 4 fuul cu miere este foarte deajuns la ora actuala. Cind vezi ca nu ai cintar pozitiv le atingi cu sirop sa iesi pe plus.

Sunt prea multe rame cu miere --9 rame--...si mult prea putine rame pentru puiet--doar 2 rame...

MOTANUL

Multumesc,

Daca nu oi lesina de la caldurile care se anunta, sper sa duc si eu la bun sfarsit controlul si extractia din cuiburi.

bio

Spor la munca..!!.. Baga mare ...trage cit mai multa miere ca albinelor te asigur nu le face rau iernare pe zahar sau api-sirop.

De asta este bun pavilionul lucrez lejer si in mijlocul zilei ca sunt la umbra si daca las si usile deschise este destul aer . .... totul deoarece  am o izolatie termica de invidiat la acoperis : polistiren de 4, scindura de 2,5 cm, vata minerala , 2 straturi de geotextil de 8 mm....,....

mosunick

Ioane, tu ai izolatie la pavilion ce n-au altii la casa...
Sanatate!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

pharaonu75

Citat din: mosunick din August 04, 2015, 08:22:39 PM
Ioane, tu ai izolatie la pavilion ce n-au altii la casa...
Sanatate!

Mosule, daca iti spun ca Nelutu sta mai mult in pavilioane decat in casa, ma crezi?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bio

Ajung sa stau in pavilioane de dimineatza de la ora 8:10-8:20 pina seara la ora 19 chiar 21 in functie de programul de la bac...

... pauza de prinz adica masa si 10-20 de minute de odihna nu le stau in pavilion.

Sa nu se inteleaga ca as sta degeaba in pavilion .... muncesc lejer , nu dau eu in git dar nici nu trag mitza de coada .

romikele

Citat din: bio din August 04, 2015, 11:24:55 PM
... in functie de programul de la bac...
Sigur n-ai vrut sa scrii "programul de la bar" ?  :smile:

dodo79