Bio apicultorul, imagini

Creat de bio, Ianuarie 15, 2013, 07:16:34 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Atata-l tu Mariane, sa vad apoi daca mai faci fata cand o incepe cu sambetele tale.
Bafta si La multi ani !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bio

Sal Marian,

..Marian..!!..Nea' Amza..este oltenash de al tau.. =))

Nea Bio lucreaza oricind  cind este de munca... la albine cind este ceva de facut trebuie facut .

..daca nu am de munca stau mai lejer.

marian sima

Da,ce nu stie esta ca dupa o pauza muncesti mai abitir. :)
Vorba unui tigan marunt de pe la noi care lucra pe timpul lui Ceasca la santier.

Sus munca,Sus munca.
Seful de echipa il felicita ca promoveaza munca insa colegi il intreaba,de ce strigi tu sus munca.
El raspunde ,pai cum de ce? Sa nu ajunga tiganul la ea. =))

bio

..sa nu ajunga tiganul la ea... =))

..buna asta ..

Kiwi Bee

Nu mai am Nero demult. Sint multumit cu Windows Movie Maker - vine instalat in Windows(inca de pe vremea lui Win XP) si este super pt un mic utilizator ca si mine. Adica are tot ceti trebuie. Cine nu este multumit inseamna ca face filme pt televiziune.

Am gasit si un mic filmulet care explica destul de bine cum se foloseste programul.

http://www.youtube.com/watch?v=WsZTqD_u53I

bio

Multi colegi ma intreaba de RAMA  CLADITOARE.... de aceea incerc sa discutam aici despre ea. Nea "Bio va spune cum face el 100% tehnologie aplicata nu povesti de net  ....., o fi bine - o fi rau cu RAMA  CLADITOARE, naiba stie dar este bine macar ca incerc sa fac ceva si sa

..in primii ani de apicultura nea' Bio a cumparat pavilioanele cu ce stupi le-a gasit pe ele, dar mereu s-a gindit la ce model de stup iar fi bun lui.
Inca de cind am gindit modelul de stup care il voi alege, am luat in calcul "RAMA CLADITOARE" deoarece mi-am dat seama din teorie si practica proprie ca este foarte buna prezenta si9 folosirea ei pe parcursul sezonului apicol.

Incerc sa fac o enumerare a avantajelor care eu le-am simtit prin folosirea RAMA  CLADITOARE:

-  albinele avind RAMA  CLADITOARE strica mai putine rame  de cuib pentru a creste trintori... i-si gasesc loc de a creste trintori in RAMA CLADITOARE .

--- fagurii care ii bag la cladit-- asta de citiva ani numai-- in familiile de albine ii prind de speteaza inferioara a fagurelui si astfel albina cladeste in totalitate lumina interioara a ramei neexistind acel spatiu intre fragurele cladit si speteaza inferioara  a ramei . Eu cind iau la mina familia imi arunc ochii in primul rind pe RAMA  CLADITOARE si acolo mi-ar apare prima data i9nceputul de botci de roire .
Cu toate ca tin destul de bine familiile de albine in friu, mai am si eu cazuri de roire. E drept in numar mult mai mic la modelul actual de stup fata de ce modele de stupi am folosit la inceputurile mele in apicultura.

-prin recoltarea RAMA  CLADITOARE creste productia de ceara si nea Bio are nevoie de multa ceara ... la luminari.
Dupa 2-3 luate prin sondaj imi pot face un program in a recolta RAMA  CLADITOARE si pentru a putea recolta ceva APILARNIL.
Cum se intimpla sa gase RAME  CLADITOARE cu larve de trintori inca mici care trebuiesc recoltate dupa alte 2-3 zile pentru apilarnil, adun acele rame si le bag in citewva familii, cite 4-5 rame claditoare care le vor creste si eu peste 2-3 zile voi deranja doar acele familii sa iau ramele pentru apilarnil.

--totodata se spune ca odata cu recoltarea RAMEI CLADITOARE am tavalii si ceva VAROOA... eu daca am rame claditoare acesta este ar fi ultimul motiv..... ca nu as tine ca familia de albine sa imi cunsume destul de multa hrana sa astept sa capaceasca la trintori sa distrug citiva  varooa care ar fi mai ieftin sa ii tavalesc cu un puf de Furretro in nas.

--RAMA  CLADITOARE ne arata si cum sta "culesul in natura" mai ales prezenta si abundenta polenului in natura.... Prezenta oualelor a  larvelor de trintor sau a puietului capacit de trintor ne da indicatii sa stim, .. sa intervenim . Daca dispar oualele, larvele de trintor trebuie intervenit chiar in plin sezon apicol cu proteina degeaba bagi sirop de zahar cu galeata daca familia duce lipsa de proteina--
....vad "apicultori" care se lauda ca sunt apicultori de generatii si nu prea stiu sa vada si sa interpreteze acest aspect.... adica prezenta pe categorii de dezvoltare a puietului de trintor in familia de albine.

--RAMA CLADITOARE ma ajuta spun eu in a incerca sa am in stupina "trintori selectionati"-- nu stiu cit se loveste dar o fac.  =))
Familiile recordiste, eu le spun "familii care imi plac mie" din o parte din ele iau larve pentru cresterea de matci-- la acele familii nea' Bio taie fagurele din RAMA CLADITOARE... dar mai sunt inca de 2 chiar 3 sau 4 ori mai multe :familii care imi place" la acelea nu tai deloc RAMA CLADITOARE si las sa eclozioneze genertiile de trintori care spun ca vor predomina in zona stupilor mei pentru a imperechea matci8le produse de mine.

RAMA CLADITOARE incep recoltarea ei de primavara de obicei cam la a doua saptamina de rapita si o tai de vreo -4-5 ori pe an dupa si cum au albinele capacitate de a cladii pina incepe floarea  soarelui cind o las sa fie umpluta cu nectar si capacita ..

aa..uitasem:..pozitia RAMEI CLADITOARE in familie...
De primavara pina pe prioada  culesului de floarea soarelui o tin a doua rama in cuib, --adica prima rama este cu mincare , a doua este RAMA  CLADITOARE si apoi incep ramele cu puiet.
Dupa culesul la floarea soarelui trec RAMA CLADITOARE ca  prima rama si o las sa fie umpluta si nu ii mai misc pozitia pina in primavara cind in functie de situatia din familia respectiva mai pot face unele miscari ... daca RAMA CLADITOARE este inca fuul cu mincare in primavara o trec dupa diafragma citeva zile, albinele sar pe ea si cara mierea in functie de nevoile familiei pe fagurii de cuib, apoi RAMA CLADITOARE i-si ia pozitia de a doua rama intre rama cu hrana si ramele cu puiet.
... sau se intimpla de multe ori , primavara RAMELE CLADITOARE cu fagurii plini de miere, neconsumati de albine, ii  tai fagurii si-i vind ca "faguri cu miere"-- asta depinde de ce imi cere piata.

Cred ca nu am sarit alte aspecte legate de folosirea RAMEI CLADITOARE ... dar voi recitii si voi completa ..

..acum va las,....fug ca am de lichefiat miere  ... mai trebuie sa fac un ban si eu.

oroles

Rama claditoare e buna deoarece albinele nu cladesc aiurea, nu lipesc  faguri de podisor. Te scapa de carat faguri cu ligheanul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Mihai Sergiu

Introduceti rama goala 1/1 sau model ca si a lui nea Marin?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

dan sebastian

Eu folosesc o varianta adaptata dupa Nea Marin. E pt zona mea, care nu e bogata in cules. O recoltez cand e deja capacita si o bag direct in topitor. Varoua nu are nici o sansa. Nu am cumparat inca furetto dar e in plan pt anul acesta. Sunt multumit de folosirea ei.

http://youtu.be/Q1bg_FfnJbY
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bio

Citat din: Cradle din Ianuarie 04, 2015, 05:02:59 PM
Introduceti rama goala 1/1 sau model ca si a lui nea Marin?

modelul lui nea' Marin nu l-am vazut .

Eu am acest model.. care se vede in acest film..

http://youtu.be/OJlkNM1_2kM?list=UUHr74L7wAoBoTceESgawutw

bio

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 04, 2015, 05:21:07 PM
Eu folosesc o varianta adaptata dupa Nea Marin. E pt zona mea, care nu e bogata in cules. O recoltez cand e deja capacita si o bag direct in topitor. Varoua nu are nici o sansa. Nu am cumparat inca furetto dar e in plan pt anul acesta. Sunt multumit de folosirea ei.

Vad ca Dan la rama claditoare pune ceav fagure el..
..eu nu pun nik, doar fagure cladit de albine .

dan sebastian

Partea micuta de 9 cm / 30 cm e pt trantori.
Partea cu fagure artificial ramane pt puiet de albina, e insarmata si nu o tai.

ps Faptul ca nu te-a batut sotia ca au intapat-o albinele e  de apreciat. Nici macar nu a comentat ca era mai bine la birou. Peste cativa ani o sa ai ajutor de baza la stupi. Convinge-o sa se pensioneze pe caz de boala. La cat produci ai de unde da spaga iar ajutorul ei la pavilioane ti-ar prinde bine.

bio

La mine,   rama claditoare este o rama care in partea superioara are hranitor de 400-500 ml, iar partea de jos de ~ 23 cm lasata sa cladeasca albinele .

Dane,.. =)).. ma bucur ca te gindesti la mine, sa-mi fie bine la locul de munca...
... sotia mea ma ajuta in week-end, asa de placere... are serviciu bunicel, nu degeaba a intrat la ASE in 86,   si cu banii care ii cistiga la serviciu pot platii pe cineva sa ma ajute in perioadele cind este mai mult de munca si singur nu fac fata.

PricopArthur

Simplu si eficient bio. Am facut initial rama claditoare cu un letisor orizontal in rama, letisorul superior demontabil, in partea inferioara fagure artificial, in cea superioara loc de cladit. De ani buni, rama normala e si la mine rama claditoare.
Multumim pentru video.
Miere multă şi inimă curată!

bio

Citat din: PricopArthur din Ianuarie 05, 2015, 05:47:40 PM
Simplu si eficient....

Rama claditoare, dupa mine este un foarte bun semnalizator  al starii familiei de albine.

La fel  si colectorul de polen, in perioada cit este folosit imi da destule informatii privind starea familiei de albine fara a fi nevoit sa deschid stupul .