Bio apicultorul, imagini

Creat de bio, Ianuarie 15, 2013, 07:16:34 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: bio din Octombrie 13, 2014, 08:41:31 PM
...
1.Deci planta respectiva se numeste ASTER... bun, mercii..

2.Gladita tai doar tulpina principala..??>.sau tai toate ramurile care sunt mai inalte de o anumita inaltime..??. Dupa ce o tund, se indeseshte de la nivelul care am taiat in sus..??..sau se mai indeseshte si in partea de sub inaltimea la care am taiato...???

3.Heliantusul..??..este ceva ca un gard viu..??... cam cit creste pe an..??trebuie tuns..?  i-si pastreaza frunzele peste iarna..?? ..
l-o minca caprioarele, vacile si oile..??--ca imi este teama cind nu sunt pe la ferma sa nu sara ceva animale sa-l manince ...

1. Genul Aster cuprinde cca 5-600 de specii, deci e greu de spus exact ce specie este, mai cu seama ca pozele si mai cu seama filmul sunt destul de neclare.  :sad:  Incepand din 1990 s-a facut o noua reasezare taxonomica si multe specii care inainte erau incluse in acest gen au fost trecute in altele si invers. Pana la urma e bine ca sunt vizitate de albine. Sa stii ca si solul are mare rol in secretia de nectar si specii care in unele zone sunt vizitate de albine, in alte zone sunt neglijate.
2. Cred ca ai citit topicul asta:    http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4873.15
3. Helianthus giganteus  (care era in poza) este planta anuala si invaziva. Nu-i potrivita pentru gard viu. Ii place soare mult dar si umezeala. In conditiile de la mine nu este foarte vizitata de albine, poate si pentru ca au o mare concurenta cu alte insecte de pe flori. De fapt eu cred ca am un hibrid, probabil Helianthus x luxurians, caci tulpina ii este verde si nu rosu-violet ca la Giganteus. Aici ai putea sa mai gasesti amanunte: 
    http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4361.15
  Se spune ca este putin toxica pentru animale, dar eu am vazut ca vacile le mananca, de asemenea gainile.
  Penru indesirea gardului ai putea sa incerci si cu Paliurul.
  Aici amanunte:  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7079.msg173167#msg173167
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Cristel

Domnului Bio
Citat din: bio din Octombrie 13, 2014, 08:41:31 PM
Gladita tai doar tulpina principala..??>.sau tai toate ramurile care sunt mai inalte de o anumita inaltime..??. Dupa ce o tund, se indeseshte de la nivelul care am taiat in sus..??..sau se mai indeseshte si in partea de sub inaltimea la care am taiato...???

Heliantusul..??..este ceva ca un gard viu..??... cam cit creste pe an..??trebuie tuns..?  i-si pastreaza frunzele peste iarna..?? ..
l-o minca caprioarele, vacile si oile..??--ca imi este teama cind nu sunt pe la ferma sa nu sara ceva animale sa-l manince ...

Buna dimineata
Am vazut in postarea video ca aveti plantat deja "gardul viu" din gladita. Depinde foarte mult de ceea ce doriti sa faceti, daca vreti sa faceti un gard de protectie antivandalism, e de preferat sa faceti taierea tuturor ramurilor, pentru ca partea inferioara sa dezvolte uniform ramuri laterale cu spini, astfel incat sa nu ramana goluri (am facut trimiteri foto la un model de gard). Dupa dezvoltarea acestora, mai aplicati o taiere la inaltimea pe care o doriti. Daca nu faceti taierile respective, tulpina are tendinta de a se degarnisi de ramurile inferioare, astfel ca ramaneti fara scopul pentru care se face gardul.
La fel de interesant poate fi un gard viu de pyrachantas, acesta avand si un design mult mai interesant decat gladita, plus ca se face "perie cu spini" si bobite rosii sau portocalii, in functie de specie. Avantajul ar fi si faptul ca frunzele nu se pierd iarna, astfel ca vantul chiar are o problema... In plus, are aspect de cetate verde, iar daca are o inaltime potrivita si e plantat pe mai multe randuri, ochiul curiosilor nu ajunge ...
Heliantus nu este gard viu, este o planta perena, dar avand in vedere ca un gard de gladita arata cam golas toamna, aceste flori galbene vin sa dea o nota de lumina a la Van Gogh in peisajul bacovian de toamna. Plantate langa gardul de gladita, fac "zid comun" pe de o parte, in fata zapezii/vantului iar prin florile tarzii din octombrie furnizeaza polen si nectar, foarte necesar familiilor de albine.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

bio

Am verificat pe net despre pyrachantas si pare OK..

O sa incerc sa las pe mijloc gladita si de o parte si alta sa pun plante de pyrachantas.. care par destul de OK ca au tepi..:) si isi pastreaza frunzele si iarna si mai si creste frecvent la peste 4 metrii inaltime..

Mi-am notat deja numele acestei plante si mai ma interesez sa vad cam cit ar creste anual apoi voi vedea cum voi face.

bio

Citat din: pharaonu75 din Octombrie 13, 2014, 10:51:06 PM
E bine si asa.
Ce, tu n-ai plaja pe Alionte? Sau pe Saltava, pe Bent, pe Borcea?
Nu te mai vaita, ca te crede lumea! :P :P

Imi aduc aminte, cum, dupa vreo 10  ani cit am locuit in Mangalia, am ajuns la plaja  de la Borcea... :P... era jalnic ca sa treci de la nisipul si apa marii la o plaja de apa interioara.

Cristel

Citat din: bio din Octombrie 14, 2014, 10:27:14 PM

Mi-am notat deja numele acestei plante si mai ma interesez sa vad cam cit ar creste anual apoi voi vedea cum voi face.

In conditiile in care nu am irigat deloc zona cu pyrachantas, arbustii au crescut in 3 ani la peste 2,5 m. E adevarat ca nu le-am aplicat nici cea mai mica taiere. Depinde daca semanati seminte sau plantati puieti...
Sanatate!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Cristel

Citat din: pharaonu75 din Octombrie 13, 2014, 10:07:01 PM
Helianthus... sau topinambur... sau napi...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Topinambur

Helianthus nu e tot una cu topinamburul! Helianthus este specia, iar din ea avem Helianthus giganteus(cea la care faceam trimitere, are radacini normale, infloreste abundent in octombrie si e melifera), helianthus annus (floarea soarelui) sau helianthus tuberosus (asta e napul porcesc sau topinamburul, face rizomi si e cautat de ratoasele padurii iar florile sunt vizitate si ele de albine in perioada toamnei tarzii). Pentru a nu fi atacat de porcii mistreti, e de preferat sa cultive Helianthus giganteus, pentru ca intruneste atat conditiile de a fi melifera cat si cele de estetica.

bio

Citat din: Cristel din Octombrie 16, 2014, 06:12:53 AM
Citat din: bio din Octombrie 14, 2014, 10:27:14 PM

In conditiile in care nu am irigat deloc zona cu pyrachantas, arbustii au crescut in 3 ani la peste 2,5 m. E adevarat ca nu le-am aplicat nici cea mai mica taiere. Depinde daca semanati seminte sau plantati puieti...
Sanatate!

... de unde pot face rost de seminte sau puieti pe pyrachantas. As prefera puieti, cred ca nu sunt prea scumpi deoarece nu prea cred ca voi reusii eu sa fac ceva cu semintele..

Legat de Heliantus as prefera cea care are radacini normale , adica fara rizomi sa nu ma tavaleasca mistretii..:)..  Cristi..?? unde as gasii seminte sau puieti  si in ce perioada a anului este mai bi8ne de semanat/plantat..??

De plantat as planta mai usor primavara ca este poamintul mai moale..:))... acum citiva ani cind mi-am pus primii plopi la ferma i-am pus toamna si cum fusese o toamna secetoasa numai eu stiu cit m-am chinuit sa fac gropile.. =)).. in general sunt vrednic dar ma omoara cazmaua si sapa.

dan sebastian

Daca dai de baut si un gratar intr-o singura zi o sa ai la gauri prin gradina de zici ca a fost bombardament. Nu cred ca o sa-ti ajunga puietii. Nu are rost sa faci slabire de unu singur.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Cristel

Daca tot e sa faceti un lucru fain, e de inteles ca e cel mai bine primavara. Avem colegi pe forum care au heliantus gigantea prin apropiere, asa ca in primavara, cand se va topi zapada, la o strigatura pe forum, daca trimite fiecare cateva radacini, se rezolva rapid. Nu are rost sa dati bani pe ea pentru ca de obicei creste spontan. In ceea ce priveste pyrachantas, sunt pepiniere care cresc asa ceva, una e pe la Mizil, alta in Simeria, am vazut si pe cineva prin Prahova, nu as vrea sa creada cineva ca fac reclama, se pot gasi pe net in mod sigur. Eu i-am cumparat intai din supermarket si mi-au placut apoi am vanat prin oras semintele, pana ajung sa fac un gard mai dureaza, dar nu ma grabesc, sper sa am timp. Daca vreti, cand mai plec la cules de fructe de pyrachantas, va adun si pentru dvs., sa vedem daca le prieste zona respectiva. Dupa ce aveti cativa arbusti, inmultirea se poate face si prin butasi.

Cristel

Citat din: dan sebastian din Octombrie 16, 2014, 11:25:42 PM
Daca dai de baut si un gratar intr-o singura zi o sa ai la gauri prin gradina de zici ca a fost bombardament. Nu cred ca o sa-ti ajunga puietii. Nu are rost sa faci slabire de unu singur.
Asa crezi Dane? Eu trag de unii prin Gorj sa imi faca si mie gauri pentru bulumaci pentru un gard de 170 ml si nu prea vad sa vina, desi plata e plata, cu ziua! Se inghesuie, ba eu, ba eu... :rotfl:

dan sebastian

Celor din zona ta nu le-o place munca. Or fi obisnuiti doar cu spritu.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

RazvanTi

cui dracu ii place munca?!?!?!?
munca pentru altul- sa ne intelegem!
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

happy

Nelu,daca vrei sa plantezi pyracanta coccineea am si eu de vanzare http://hapy.sunphoto.ro/a_a_a_Plante_ornamentale_disponibile/98755453 dar sa stii ca nu prea am vazut albinele atrase atat de mult de florile ei.Pentru gard viu este excelenta dar pentru albine helianthus gigantheum si asterul nu trebuie sa lipseasca.Helianthusul g. este perena si are napi ceva mai mici decat napii,nu cred ca va atyrage mistretii.
Pyracantha din seminte nu iti recomand sa incerci,se inmulteste foarte usor prin marcotare si din butasi verzi vara.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bio

Sal Hapy,.. cind se planteaza pyracanta..?..o fi ok sa o plantez primavara..?
..stau in dubiu cu PYRACANTA ca am vazut pe aici pe net ca nu iar merge bine pe sol argilos si in balta pamintul este cam rau pentru pyracanta.
Am tot vazut pe net mai multe feluri de plante folosite pentru gard viu ..si sa vad ce as alege cu toate ca as merge sa cumpar cite 20-50 de fire din fiecare si dupa un an sa mai iau planta caruia ia mers cel mai bine.

Pentru gard viu as avea nevoie de ceva care  :
--sa creasca cit mai repede si sa ajunga undeva poate peste 3 metrii
-- sa fie verde si in anotimpul rece
-- sa nu-l manince vacile, oile, caprioarele sau alte animale sa mi-l roada la tulpina.. :yahoo_cry:

Cristel

Sunteti apicultor experimentat si stiti ca intai trebuie facuta o experienta iar dupa rezultate vin si concluziile. Inceputul e excelent, aveti baza solida a imprejmuirii cetatii albinelor -  gardul de gladita - facut pe 3 - 5 randuri dispuse in sah. Odata tuns, frezat si indesit, e cetate!  Pentru design, spre exterior, pyrachantas plantat experimental. Daca ii merge ca la mine, in 3 ani aveti gard de 2,5 m inaltime si treceti la frezarea lui! Dar fara sa vedeti daca solul este favorabil sau nu, nu prea merge doar pe supozitiile si informatiile din carti/net, pentru ca realitatea bate filmul adeseori. Si se prea poate ca arbustilor de pyrachantas sa le mearga ca in prerie, sa se dezvolte mult mai frumos decat in alta parte pentru ca au apa, caldura si tot ce le trebuie. Poate mai aruncati si un paducel din loc in loc, are polen si nectar plus faptul ca e si el spinos si util pentru ceaiul de inima :) .
Plantarea pyrachantas, heliantus se face excelent primavara, dupa mustul zapezii.
Ce mai fac albinutele? Vad ca noaptea e frig deja, cred ca se strang in ghem. Cum faceti iernarea, pe rame mai pline in mijlocul stupului (dispunere centrala) sau bilaterala?
Sanatate si o saptamana frumoasa!