Motor de 220v sau 380v

Creat de silvius, Ianuarie 05, 2013, 10:19:42 PM

« precedentul - următorul »

silvius

Intre doua motoare de 1.5 kw sa zicem dar unul este alimentat la 220v iar celalalt la 380 v care ar fi mai indicat sa-l aleg.
Se observa diferenta de tensiune in lucru sau nu conteaza ?
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

tassevasi

 Pai ce tensiune ai tu ?
Ca  daca ai 220  e mai gru sa folosesti  un motor de 380  ca treb adaptat  si pierzi 1/3  din putere  sa-l faci pt 220 sa mearga  si atunci folosesti motor bobinat pt 220 la  putera de 1,5kv.
Daca ai 380  e f bine ca ai randament maxim  cu cel de 1,5 , mult mai eficient decit cel la 220.

silvius

Momentan 220 dar vroiam sa vad daca se justifica investitia in 380 :d
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

orbanstefan64

pt uz casnic 220 pentru industrial 380 .

marian sima

Este foarte adevarat,trifazicul este pentru uz industrial la 220 se incinge motorul si nu ai forta unui motor trifazic,eu am doua contoare trifazice unul pe casa si a-l doilea la un cuptor de patiserie pe care nu il mai folosesc ,am vrut sa il scot dar cineva de la electrica i-mi spune .Stii cit este sa bagi trifazat ?
Il intreb cit este el i-mi spune ca 7000 de ron eu ii zic ;atunci lasal acolo ca nu se stie la ce imi trebue alta data.
Asta se intimpla acum 3 ani.

Pentru cine vrea sa bughiseasca cutii si altele doar pentru el merge 220 dar pentru cine vrea mai mult e indicat 380.

tassevasi

Citat din: silvius din Ianuarie 05, 2013, 11:19:56 PM
Momentan 220 dar vroiam sa vad daca se justifica investitia in 380 :d


   Daca  ai de gind sa faci  un ateier ,  din care sa-ti cistigi existenta  si sa faci  firma  cu specific  timplarie ,se merita  si e cel mai bun lucru .
   Dca  nu vei face asta ,intrucit  costul (acum) pt 380  se ridica  f  mult  si nu se justifica , te canalizezi  pe motoare  220  ce sunt si ele f bune.
   Prin 2000 cind mi-am facut proiect pt curent  puteam sa-mi bag 380  cu 7mil,  dar  nu stiam ca voi face stupi ,si am preferat cu 4  mil 220 , acum nu mai pot de necaz  ,380  ajuge si la 7000 roni ,poate si mai mult  in functie de puterea instalata .
   Numai bine
   

silvius

Am pana la contorul de curent 380 tre sa intreb la electrica sa vad ce si cum daca mere cu o investitie mai mica atunci o sa optez pentru 380.
Voi nu aveti idee?
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

tassevasi

  Daca ai  proiect si tras pina in contoar  380  atunci e  mult mai simplu pt tine ,ca o sa tragi   cablu aparent  acolo unde ai utilajele .
Oricum treb sa faci cu ei  totul .

orbanstefan64

ca sa mi instalez 380 v costa ~ 4.200 lei

cristian bh

eu am inceput cu 220 c-asa era dar in 2006 am avut nevoie de 380 si baietii de la electrica au venit au schimbat tot de la stalp cabluri ,firida  si au luat contorul vechi monofazat si au pus unul trifazat si din contor au tras o priza.Prin acelasi contor trece tot curentul consumat cu sigurante automate separat pt monofazat  ai trifazat .opresti monofazatul si ai doar trifazat si invers. cost 10milioane fara fact.Doar traim in romanica..

marian sima

Intre consumatori(prize , iluminat) si contuar nu ai tablou cu sigurante?

Trebue sa fie sigurante pe 220 si sigurante pentru 380 priza se trage din acel tablou si nu din contuar.

Daca in acte e trecut 380 si ai pina la contuar 380 nu inteleg de ce nu ai si iesire 380 din contuar.
Dute peste ei si vezi ce are ei trecut in calculator ,daca corespunde cu ce ai tu in acte sint obligati sa se conformeze la contractul facut cu tine.


cristian bh

mai explicit.....   e corect, din contor pleaca sigurantele automate 220 separat si 380 separat la cele de220 au legat instalatia monofazata a casei si de la cele  trifazate au legat doar o priza de unde sa trecut ulterior la ramificare..practic ei au schimbat contorul contractul a ramas ala vechi kilowatul tot kilowat ramane .

marian sima

Singurantele automate sint pe diverse puteri ,alta este pentru priza care este mai de putere si alta este pentru iluminat care este de putere mai mica,o siguranta prea puternica pusa acolo unde trebuie una de putere mai mica poate cauza neplaceri si chiar dezastre.
Sigurantele contoarului sint una,tabloul casei cu sigurante pe iluminat si pe prize este alta.

De obicei la contuar sint puse sigurante mai mari ca sa duca tot.

cristian bh

dupa inspectia instalatiei.. una buc siguranta care a fost instalata in locul firidei ce era din aia  ceramica  cu filet si patron cu lite de cupru. cu trei clapete C32,urmeaza contorul trifazat apoi tabloul pt monofazat  cu trei clapete.una B16 si douaB25 si langa el tabloul cu clapeta trifazata lata cat cele trei monofazate C25.

uve

"dupa inspectia instalatiei.."
Practic de la stalp trebuie sa vina 5 "sarme" :3 pentru cele 3 faze plus nul de lucru plus nul de protectie .La legarea in stea a motoarelor asincrone trifazate, centrul stelei se leaga la nulul de lucru iar carcasa motorului la nulul de protectie sau pamantare . Primul rand de sigurante sunt de 32 de amperi si sunt protectie pentru tot ce se intampla de la ele mai departe . Dupa contorul de energie electrica se ia o faza si nul de lucru si avem circuitul monofazat. El se poate imparti de aici in doua sau mai multe ramificatii sau poate pleca mai departe (ca sa nu merg cu 100 de fire) la un tablou secundar de distributie .In acest tablou se pun sigurante, atat pe nul cat si pe faza pentru ficare consumator sau circuit. Recomand circuit separat pentru consumuri mai mari gen masina de spalat haine ,cuptor electric bucatarie ,moara etc. Centrala pe gaz ,este bine sa fie legata pe circuit separat , pentru siguranta in functionare .Din acest distribuitor se pot separa consumatorii de etaj fata de parter, casa fata de atelier s.a. Sigurantele se aleg in functie de puterea instalata a fiecarei ramificatii . Daca am ales pe un circuit (un motor de circular de ex) o siguranta de 6 amperi si la pornire aceasta cade inseamna ca a fost gresit aleasa , se va cumpara una de 10 amperi .Nu se recomanda sa punem una cat mai mare pentru a nu mai avea probleme . La fel si cu circuitul trifazat. Se pleaca mai departe cu un stecher trifazat(si pe astea scrie amperajul-dar pot fi supradimensionate ) si se ajunge in hala de ex tot la un distribuitor secundar(tablou secundar de distributie) .Aici se monteaza pentru fiecare utilaj existent un bloc cu trei sigurante . Intre doua faze sunt 380 de volti , intre fiecare faza si nulul de lucru sau pamantare 220 V.Deci aici daca aveti nevoie de 220 V (pentru prize , iluminat sau altceva) trageti o faza si nul si gata .Acestea vor fi prevazute cu sigurante monofazate . La motoarele trifazate se recomanda un automat de pornire cu automentinere si nu cu intrerupator care se invarte (se numeste in pachet) .Daca motorul este in functiune cel cu automentinere se opreste si nu mai porneste la revenirea curentului . Contactorul cu automentinere are si protectie termica .Daca la pornire sunt doar doua faze motorul nu porneste , doar bazaie .Dar daca el este in functiune si din diferite motive ramane in doua faza ,el continua sa functioneze si se poate arde .In aceasta situatie protectia termica decupleaza motorul. Sau daca se intampla ceva cu bobinajul si creste amperajul pe o faza .Bobina de cuplare a automatului poate sa aiba (scrie pe ea)380 V , 220 V sau 24 de V.La aceasta din urma mai trebuie un transformator pentru a functiona .
In alta ordine de idei :puterea unui consumator este produsul dintre tensiune si curent(amperaj).La demaror tensiune 12 V curent mare (fire balsoi) La locomotive ,mii de volti amperaj mai mic ,fire mai subtiri. Diferenta intre un motor de 1500 de W monofazat 1500 W trifazat este ca de la cer la pamant .Sper ca nu v-am plictisit cu prea multe detalii dar se spune ca un om informat este pe jumatate bogat . Nu recomand sa faca instalatii electrice decat electricieni autorizati .Dar e bine ca omul sa aiba cunostinte ! Daca va inpotmoliti 0744-595231 va poate scoate din necaz .Luni este "reuniunea lotului" la atelier si va fi mai putina vreme de navigat pe "marile internetului ".La multi ani tuturor celor ce poarta numele ION , Ionela !
e-mail : apimob.alba@gmail.com
tel : 0744-595231