INVERT ALBINA A PROVOCAT MORTALITATEA??

Creat de edy_mh, Ianuarie 05, 2013, 05:29:50 PM

« precedentul - următorul »

edy_mh

La multi ani si bine v-am regasit.
Azi 05.01.2013 am prins o zi mai calduta si am facut o verificare la albinute.... iata ce am gasit dupa ce in luna septembrie si octombrie am facut completarea rezervelor cu invertalbina de la firma Cosal.
Astept un raspuns de la cei care au trecut prin asa ceva si nu numai.
Din nefericire 4 familii le-am gasit intinse pe sita antivaroa.
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

bucovineanu

Au fost si familii care au fost hranite cu acelasi produs si sunt in viata, sau au murit toate? Numai niste analize de laborator pot stabili de ce au murit acele albine.

emilavram

Imi pare rau pentru pierderile suferite .

Ce e in celule asa albicios? Este "invertalbina " ?
Daca da arata tare urit in faguri (parerea mea ) eu am mai facut complectari cu sirop de zahar toamna si cu apifonda pe timp de iarna pusa peste rame si nu am avut probleme. Apifonda am folosit in ultimi 2 ani in rest doar zahar in diferite forme sirop sau turta simpla .

edy_mh

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 05, 2013, 05:40:27 PM
Au fost si familii care au fost hranite cu acelasi produs si sunt in viata, sau au murit toate? Numai niste analize de laborator pot stabili de ce au murit acele albine.
In octombrie aveam 37 de familii toate hranite pentru completare cu invert albina, nu retin foarte bine dar cred ca in aceste 4 familii am turnat in rama produsul respectiv in ideea ca va fi prelucrat mai repede de albine. Din toate 37 de familii acestea 4 le-am descoperit azi datorita numarului mare de albine moarte de pe fundul stupului.Cand am ridicat capacul sa vizitez prin folie nu am observat nici o miscare, nici un sunet, se vedea doar un "covor de albine moarte" pe fundul stupului. Familile ramase nu au mortalitate asa mare dar imi par foarte slabute, nu am vizitat ramele respective datorita temperaturii scazute.

edy_mh

Citat din: emilavram din Ianuarie 05, 2013, 05:41:18 PM
Imi pare rau pentru pierderile suferite .

Ce e in celule asa albicios? Este "invertalbina " ?
Daca da arata tare urit in faguri (parerea mea ) eu am mai facut complectari cu sirop de zahar toamna si cu apifonda pe timp de iarna pusa peste rame si nu am avut probleme. Apifonda am folosit in ultimi 2 ani in rest doar zahar in diferite forme sirop sau turta simpla .
Da, invertalbina, si aceasi culoare se gaseste si sub capaceala, ceea ce ma surprinde ca acolo chiar trebuia sa fie prelucrata hrana. Voi vedea luni ce este acolo, rama cu albine merge la un laborator pentru analize.

edy_mh

Ce ma sfatuiti sa fac?
Sa pun turte din zahar si miere dupa reteta lui marin peste toate familiile ramase, sau le las pe hrana din cuib?

tassevasi

Daca omul asta spune ca de peste 10 ani face  pogocea asa , cu ce te-ar speria

RazvanTi

si uite un exemplu concludent de hranire a albinelor cu porcarii in loc sa le lasi un 30j de kile din mierea lor.
daca ai miere zaharisita in pungi pe rame desi ramele alea is compromise si ele. nu vezi ca nu mai sta albina pe ele?
foarte nasoala situatie...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

dan motu

daca ai miere zaharisita de poliflora sau floarea soarelui sau rapita fale turte din ia fara alceva,doar miere curata si punele deasupra,ai ramele cu putina miere capacita,si dupa cum se vede cred ca ceea ce se vede mai urata la culoare posibil a inceput sa fermenteze

D006

valter

Citat din: edy_mh din Ianuarie 05, 2013, 06:01:53 PM
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 05, 2013, 05:40:27 PM
In octombrie aveam 37 de familii toate hranite pentru completare cu invert albina, nu retin foarte bine dar cred ca in aceste 4 familii am turnat in rama produsul respectiv in ideea ca va fi prelucrat mai repede de albine. Din toate 37 de familii acestea 4 le-am descoperit azi datorita numarului mare de albine moarte de pe fundul stupului.Cand am ridicat capacul sa vizitez prin folie nu am observat nici o miscare, nici un sunet, se vedea doar un "covor de albine moarte" pe fundul stupului. Familile ramase nu au mortalitate asa mare dar imi par foarte slabute, nu am vizitat ramele respective datorita temperaturii scazute.
Mai baiete! din ce citesc eu in albina de pe ramele expuse si modul de dispunere a hranei se constata o uzura prematura a efectivului si accesul extrem de limitat pe verticala la hrana.
In conditiile unor hraniri similare facute in anii precedenti la mine in stupina(cu produse apropiate calitativ cu cel folosit de tine) am constat o iernare normala fara absolut nici o pierdere.
Drept urmare, daca nu au ''picat'' mai multi stupi decat cei declarati de tine, stai linistit , strange din dinti si nu fa greseli care te pot costa intregul efectiv.Sau urmareste indeaproape evolutia celorlalti 33 in viata si intervin-o doar atunci cand esti ferm convins ca este absolut necesar.

Se de ce sa stai linistit:
-familiile pierdute au ca si cauza uzura exagerata...sunt negre de batrane...poate din cauza lipsei matcii;
-orice aport de hrana adusa celor 33 in viata pot conduce la amplificarea usurii, implicit ajungerea in situatia celor 4 pierduti;
-interventia in familii la aceasta ora este ''un pas ''mare in accentuarea uzurii...tinand cont ca ai spus ca oricum cei 33 sunt anemici;
--irosesti mancare, timp si efort sa-ti impingi pe cei care ar trebui sa-si urmeze cursul normal al iernarii spre un consum exagerat , cu aport de puiet...

Ai rabdare cateva zile, linistestete, fa o analiza mai amanuntita si pe urma actioneaza cum i-ti dicteaza mintea limpede.
Nu te grabi.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

balasbebe

Nu ne-ai spus pe cate intervale erau albinele moarte. Asa cum am vazut eu erau prea putine albine sa poata sa treaca iarna. Ai zis doar ca erau multe moarte, dar cate. Nu ma refer la cate rame ai lasat, doar strict intervalele ocupate bine. Sa nu calculezi daca pe o rama erau doar 3-30 de albine.

costin76

din ce se vede erau albine cat pt un nucleu de imperechere

edy_mh

Va multumesc pentru raspunsuri.
Toate cele patru familii au fost roi din iunie de la tei, cu matca de 2012, dar asa cum a spus Walter, caruia ii multumesc ca ne impartaseste din vasta sa experienta, am intrat in octombrie cu ele pe 3 - 5 intervale de albine.
Din luna august am stimulat toate familile de albine cu sirop de zahar 1/1, aici cred ca e prima mea greaseala in pregatirea iernarii, deoarece le-am dat 400 ml sirop de zahar la 6 zile in contextul in care locul unde am avut stupina amplasata nu a avut cules fiind seceta.
In septembrie si pana la jumatea lui octombrie cand au scazut temperaturile sub 14 grade le-am "completat" rezervele de hrana cu 500-600 ml invertalbina la un interval de 3-4 zile, hrana pe care toti stupii au tras-o in rame. In octombrie am realizat ca am putin puiet tanar pentru iernare, dar am mers pe premiza ca 3 in 1 sau 2 in 1 o sa le scoata din iarna. Tot atunci am observat ca ultimile pungi cu invertalbina care nu au fost trase in rame au zaharisit in 3 zile, atat in punga cat si in galeata de la producator.
Din cele 4 familii (roi) moarte nici una nu a fost lasata singura in stup, folosesc pentru roi stupul model Ursu, facut de mine, cu polistiren in capac, am avut doi roi intrun stup de polistiren extrudat de 4, nu au avut condens fiind toti cu fundul gol.
Ce mai intrigat pe mine a fost faptul ca sub coronita se gaseste hrana zaharisita si fiind primul an in care iernez nu mi s-a parut in regula.
Cat priveste numarul de albine moarte o sa incerc in zilele urmatoare sa atasez cateva fotografii cu ele, pe sita stupului in dreptul fiecarui roi a fost undeva la un faras de albina, stranse in ghem, sunt putine albine "independente" cele mai multe sunt prinse in ciorchine ca si cum s-au desprins din ghem.
Maine dimineata voi duce rama cu albine la analize sa ma lamuresc, desi cred ca Walter a pus punctul pe "I".

edy_mh

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 06, 2013, 03:24:24 PM
Citat din: edy_mh din Ianuarie 05, 2013, 05:29:50 PM
invertalbina de la firma Cosal.

Ce contine acest produs ?
Voi pune si fisa produsului pentru vizualizare, tre sa merg la stupina caci acolo o am, dar din ce imi amintesc 86%zaharoza,fructoza.. si ceva tratament antivaroa, la momentul achizitionarii mi s-a parut ok.