Bihorean get-beget

Creat de cristian bh, Ianuarie 03, 2013, 06:16:05 PM

« precedentul - următorul »

sorinma

Imi cer scuze de la inceput pentru ca plagiez...dar nu mai stiu unde e si nici cine a postat, pentru asta ii cer scuze autorului postarii.
Din cate imi aduc aminte zicea ca daca este neaparat nevoie sa intervii in cuib acum cand este rece,poti duce stupul in o incapere ,faci interventia urgenta apoi inchizi bine lada incalzesti incaperea pana undeva la 15 gr lasi temperatura asta cateva ore sa aiba timp sa-si organizeze ghemul din nou,apoi scazi treptata temperatura pana la cea exterioata.Sper ca am citit intradevar asta si nu am visat eu...si am reprodus cat de cat bine.
Daca ai timp poti cauta ca nu este o postare foarte veche
Din cate am inteles eu ,daca este posibil este bine sa nu umbli in timpul rece,dar daca nu au mancare sigur o sa moara albinel,.daca nu au si le bagi mancare risti sa le deranjezi dar au o sansa sa scape
Specific ca nu am experienta... la mine este prima iarna
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

stefan1

Citat din: cornelioandanciu din Ianuarie 10, 2013, 01:21:29 PM

...
Eu am avut una posibil fara matca, a consumat enorm! I-am bagat mancare saptamana trecuta de la altul care avea.Pina in februarie nu stiu daca are matca sau nu, dupa zumzait cam nu ar avea, vad atunci daca a inceput ponta.Daca nu , iibag o rama cu oua de la celelalte sa vad daca isi mai trag botci, cu toate ca cred ca s-a bezmeticit daca nu a avut matca.Am incercat odata o discutie in cat timp se bezmeticesc albinele pe timp de iarna, nu prea s-a bagat nimeni, nu am gasit scris nici in carti.

Problema nu e foarte simpla. Daca familia a fost de mult bezmetica, adica albinele din ea au crescut in toamna trantori, inseamna ca s-au epuizat si vor ajunge greu primavara sau chiar daca vor ajunge, greu vor mai putea creste puiet cum trebuie. Daca insa matca a disparut in timpul pregatirilor de iarna, de multe ori acea familie nu mai are timp sa creasca puiet in toamna, chiar daca oua albine, ouale sunt roase, nu sunt luate in crestere. Daca mai sunt in toamna multe zile de zbor, se poate ca parte din albinele familiei orfene sa incerce sa intre in stupii vecini, deci familia se va mai depopula. Din propria experienta iti spun ca o asemenea familie poate trece iarna si poate fi recuperata in primavara. O astfel de familie nu va incepe imediat in primavara sa oua de trantori. Eu, intr-un caz similar, am unit o astfel de familie dupa zborul de curatire cu un nucleu, la inceputul lui martie cu protejarea reginei din nucleu in prima zi). Nu avea deloc puiet de trantori si nici oua, desi din toamna (octombrie) era fara regina. Desi fata de alte familii aceasta a inceput mai tarziu puietul, a recuperat foarte bine si a fost o faminlie buna.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sorinma

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5643.msg121848#msg121848

"Cate familii de albine ai? Nu ai si faguri cu miere la rezerva? Normal fiecare stupar isi tine un numar de faguri cu miere de cea mai buna calitate pentru a ajuta la nevoie. Daca ai, eu cred ca inca va mai veni una-doua zile mai calde cand ai putea interveni in cuib si sa inlocuiesti fagurii cei mai goli cu unii cu miere. In cazuri extreme poti sa faci aceasta inlocuire si la temperaturi mai joase, dar dupa aceea inchizi urdinisul cu plasa si aduci stupul apoi pentru cateva ore intr-o camera incalzita, sa se reorganizeze cuibul. Apoi se lasa temperatura ambianta sa se reduca treptat pana aproape de temperatura de afara, dupa care stupul se duce la locul lui din stupina.
  Si termenul "miere putina" este interpretabil. Sunt unii stupari care lasa in stupi pentru iernare numai faguri aproape plini de miere, altii lasa si rame mai goale, uneori doar cu 1/3 sau chiar mai putin din rama cu miere. Depinde si de modul de iernare, de rasa de albine, de mersul vremii in iarna respectiva. Dupa traversarea catorva ierni, fiecare isi da seama cat consuma albinele lui si cata miere sa le lase peste iarna ca totul sa mearga bine."
Acum mi-am adus aminte...domnul stefan1 a vorbit despre asta
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu

cristian bh

asa cum am mai spus spre iernat au mai ramas cateva fam si a trecut un domn cred ca nicu din lazuri de beius ce a adus la o vecina niste stupi la ea in gradina ca are din cate am inteles peste 400 si a unificat el si i-a pregatit pt iernat doar doi ca erau slabi  .o sa vad azi care-i treaba cu unul ca celalalt e bine daca ghemul era la mijlocul ramei cand s-a uitat tata atunci cand a fost vremea mai moale iar la celalalt era urcat mai sus  :thanks:

sorinma

nu am fost destul de clar.....postarea de sus este o copy-paste la o poatare a lui donu stefan 1 care ieri seara am incercat sa o reproduc din memorie,si azi de dimineata am gasit-o si am atasat-o aici ca nu am stiu daca o sa mearga link-ul cum l-am pus

:P

Marius-ursulakhe

Cristi maine am sa incerc sa fac o poza la circular si am sa iti dau dimensiunile la masa daca vrei sa imi faci chestia aia care culisanta  :hi:

cristian bh

:thanks: :thanks: dlor la toti e -n regula momentan ne-am uitat azi la ei putin si erau ridicate spre podisor  la unul sigur aveau diaree urmeaza sa le punem mancare  in privinta diareei ce se poate spune ,,,,,,,,,,, :beer: :

Marius-ursulakhe

Cristi dearia poate sa apara la familiile care nu au iesit de mult afara sa isi faca treburile din cauza umiditati din stup din cauza ca nu este liniste afar mire necapacita etc
Se mai spune ca un zbor de curatire poate rezolva multe probleme iar in primavara nu ar strica niste tratamente cu protofil (este buna si pt nosemoza si este si un fel de stimulent pt matca)
Intreaba tu colegi ce poti face cu mierea de pe fagurii aia de la fam care au murit (daca o pori extrage si sa o dai la albine in hranitoare in primavar ca stimulent cu protofil)
Si apropo nu o mai tine acolo pe rame ca se acreste si nu mai ii bina numai la palina

cornelioandanciu

Inseamna ca nu le auzeai ca era peretele prea gros.Cu diareea acuma nu poti face mare lucru, pana isi vor face zborul de curatire.Ma bucur ca treaba este buna.
Va salut.

cristian bh

la ora asta  :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:au iesit sa-si dezmorteasca aripile si piciorusele :bzz:  :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: %%- %%- @};- :yes:

Marius-ursulakhe

Cristi  :hi: cum a fost azi ? au iesit mai energic sau asa mai moale?
Sa uitat tatal tau asa cum iam zis eu in stupi?
La mine a fost cam nasol au iesit 3 stupi pana la ora 1 dupa aia au mai incercat ei si cei mai sclabuti sa iasa dar din cauza vantului mai tare nu prea au reusit

cristian bh

au iesit da nu asa multe si sper sa fie :ok: pana in primavara si om face lucrarile cum trebuie da am citit la altii ca stupii mai puternici au iesit mai slab asa ca nu stiu ce sa zic

Marius-ursulakhe

Salutare Cristi vezi ca maine trebuie sa merg catre stei si cred ca am sa vin pana la tine dupa masa oricum ne mai auzim la telefon pana atunci  :hi:

cornelioandanciu

Citat din: cornelioandanciu din Ianuarie 12, 2013, 12:35:07 PM
Inseamna ca nu le auzeai ca era peretele prea gros.Cu diareea acuma nu poti face mare lucru, pana isi vor face zborul de curatire.Ma bucur ca treaba este buna.
Azi m-am uitat si eu la ale mele, toate sint ok.Anul asta am pus pe podisoare vata minerala ca izolator, este excelenta.Am facut in iarna o experienta ,a iesit exceptional!Atunci in iarna aveau mancare, dar la cateva ghemul era rau format.Am pus cate o placa de zahar candi invelit intr-o perdea , astfel incat sa nu poata manca din ea, am pus-o deasupra zonei unde voiam sa se traga ghemul, (sa trag ghemul in zona buna) ,au venit dupa ea, nu au putut sa manance din ea fiind invelita in acea perdea,si s-au tras pe rame in pozitia corecta grupandu-se in jurul placii! A reusit treaba, altfel trebuia sa intervin la rame in timpul iernii ca sa pozitionez corect ghemul!Astazi am dezvelit placile de candi si le-am dat sa manance din ele.Din pacate au intestinul un pic cam incarcat, am cumparat protofil, o sa fac sirop de zahar 2 kg zahar la 1 kg de apa, bag protofil in el, apoi o sa pun pungile deasupra ramelor, le voi gauri pe lateral.Cam asta este la mine, te salut.
Va salut.

pistol28

Citat din: cornelioandanciu din Ianuarie 12, 2013, 12:35:07 PM
        Azi m-am uitat si eu la ale mele, toate sint ok.Anul asta am pus pe podisoare vata minerala ca izolator, este excelenta................................................................................................

Eu as pune vata minerala invelita (cusuta) intr-o panza mai grosa pentru a preintampina ca acele fine din vata sa ajunga accidental in zona albinelor.

Ideea mi se pare buna cu imbunatatirile propuse.

PS. nu stiu daca vata minerala cu folie de aluminiu se va comporta la fel de bine, daca este pusa cu folia in jos.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi