Vremea in iarna 2012-2013

Creat de bucovineanu, Decembrie 09, 2012, 01:44:17 PM

« precedentul - următorul »

Nea Costica din Buzau

In mica stupina din Candesti, ieri dimineata [ora 7] minus 4 grade [la urdinis  :wink2:], azi dimineata minus 1 grad.

Mai jos o s pun o poza in care se vede cum am impachetat eu cuiburile, si nu am avut pic de umiditate. Pana in prima jumate a lunii februarie, peste podisoare cu sita catre urdinis paturica,
dupa cca 15 februarie, podisoare afara si pernutele dintre diafragma si perete, folie direct pe rame, peste diafragma, cu fanta[4-5 cm] IN PARTEA CU URDINISUL[am subliniat pt ca e f important], paturica peste folie si peste fanta.
Cred ca de la anu in loc de paturica am sa folosesc folie geotextil sau cam asa ceva.
De acest lucru m-a convins colegul Mirel pe forumul celalalt, caruia ii multumesc si cu aceasta ocazie. Folia transparenta va ramane avand mai multe roluri. Cand pun caturile dispare folia, luindu-i locul podisoarele.
Sanatate la toti  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

andreiu

Bravo, nea Costica, vad ca le-ai aranjat si o cina festiva. Dar greierasii (lautarii) unde-or fi ?

Nea Costica din Buzau

Este interzis zgomotul, mai jos se alapteaza si se legana pruncii  =)) =)) :hi:

sandupop

Citat din: Nea Costica din Buzau din Martie 29, 2013, 09:50:41 AM
In mica stupina din Candesti, ieri dimineata [ora 7] minus 4 grade [la urdinis  :wink2:], azi dimineata minus 1 grad.

Mai jos o s pun o poza in care se vede cum am impachetat eu cuiburile, si nu am avut pic de umiditate. Pana in prima jumate a lunii februarie, peste podisoare cu sita catre urdinis paturica,
dupa cca 15 februarie, podisoare afara si pernutele dintre diafragma si perete, folie direct pe rame, peste diafragma, cu fanta[4-5 cm] IN PARTEA CU URDINISUL[am subliniat pt ca e f important], paturica peste folie si peste fanta.
Cred ca de la anu in loc de paturica am sa folosesc folie geotextil sau cam asa ceva.
De acest lucru m-a convins colegul Mirel pe forumul celalalt, caruia ii multumesc si cu aceasta ocazie. Folia transparenta va ramane avand mai multe roluri. Cand pun caturile dispare folia, luindu-i locul podisoarele.
Sanatate la toti  :hi:
...Interesant, nu am stiut sa pun paturica peste folie,... la mine am avut condens,  am pus numai folie transparenta peste rame :) asa mai invatam, multumim Nea Costica :thanks:,   folie geotextil unde se gaseste si cum intentionezi sa o folosesti?
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

istodorescu vasile

eu iernez de vreo 20 de ani , lazile sint cu fund plin  deci iernez tip horn , dar niciodata  de la octombrie pina la aprilie nu las folie pe stupi si fam moarte peste iarna nu am avut decit anul trecut una singura iar acum vreo 4 sau 5 ani am pierdut 3 fam din cauza mea fiindca am lasat la citeva rame goale dupa diafragma pur si simplu le-am uitat , si acele 3 fam au trecut pe acele rame si au murit de foame,in rest pierd cam in fiecare an 3-4 matci peste iarna dar asta este alta poveste . condens nu se face daca este ventilatie corespunzatoare.stupii mor iarna numai din cauza apicultorului.

Marius-ursulakhe

istodorescu vasile--- sa stiti ca aveti foarte mare dreptate si ma bucur ca ati precizati ca la iernarea tip horn ca sa nu ai condens in stup (ca si aici poate aparea )trebuie sa ai o ventilatie corespunzatoare  ^:)^
De multe ori ma intreb in sinea mea de ce noi cei care avem stupi cu fund plin ne este locomie pe iernarea tip clopot sau mai bine spus pe acea folie cand stim foarte bine ca poate vom avea probleme cu condesul mucegaiul nosema etc

Marius-ursulakhe

Fratilor eu zic ca cei care au fund plin sa se rezume la iernarea tip horn sau sa schimbe fundul iar ceilalti care la fundul plin mai au acele modificari (gaura in fund cu plasa cum zice domnul romikele   =))   :rotfl:) poate ierna si tip clopot

Nea Costica din Buzau

Atentie la neatentie  =)) =))

Colegul Vasile procedeaza la fel ca mine, dar va las pe voi sa constatati diferenta  :uimit:  :hi:

tatar ady

vineri am umblat intr-un stup cu scopul de a vedea daca a consumat din turta,spre surprinderea mea am gasit o mana consistenta de albine moarte in spatele diafragmeisi polistirenului  unde am o gaura cu sita si suber de 15 pe 15 cm(pe aici fac tratamentele)
Erau moarte pe sita.Nu inteleg ce s-a intamplat. :mad:

tatar ady

Am vrut  astazi sa restrang un pic cuiburile unde necesita si sa vad daca pe ultima rama au miere.Mai am niste rame cu miere dar din pacate astia de la meteo nu prea au nimerito.Trebuia sa fie peste 14 grade,cand colo vreme urata,ploua de aseara.
Greu vine primavara la Toplita,la mine nici salciile nu au inmugurit. :sad:

jenica67

La mine azi dimineata a picurat si a fost inourat, fetitele erau afara toate, nu au avut treaba. Dupa 12, soare pana pe la 17(cca 17 grade), au adus polen in prostie, activitate foarte intensa ziceai ca este cules. Le-am dat la fiecare familie/roi 500 ml sirop 2:1. Cel dat acum 10 zile, era lins pana la fund.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

albinasebes

saptamana trecuta le-am pus cate o punga cu sirop pe rame, l-au luat, dar s-a facut un condens in lazi ca m-am infricosat frate. am deschis putin suberele la fund sa se faca curent de aer, sa se mai usuce. am folii pe rame si fund av. ce ar mai merge facut?
la cei care nu au luat siropul, e totul bine, fara condens, deci siropul si frigul sunt cauza.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

BODOKI

Tatar adi , nu va nelinistiti albinele moarte au fost duse in gaura de aerisire de albinele care fac curatenie ,vara le scot pe urdinis dar cand ie rece gaura de aerisire este mai la indemana pentru ele  :hi:

tatar ady

Posibil sa fie asa ca prea erau adunate numai pe portiunea cu plasa.
Eu din februarie am deschis suberul de tot oare am procedat bine?
Nu se face curent prea mare?

istodorescu vasile

domnule albinasebes nu va ingrijorati cu privire la picurii de apa gasiti in stupi fiindca daca au avut sirop pe care lau luat din pungi si transportat in rame albinele au ventilat apa rezultata de la sirop iar apa rezultata ati gasit-o  sub forma de picaturi in partea de sus ,rezulta ca totul merge bine este activitate, si cu cit fam se dezvolta veti gasi in diminetile mai reci picaturi de apa si la urdinisuri. probabil aveti folii puse deasupra si apa se aduna pe folii, ventilatia nu este corespunzatoare dar odata cu incalzirea timpului albinele regleaza aceasta deficienta pe cind iarna nu pot sa faca acest lucru.