Vremea in iarna 2012-2013

Creat de bucovineanu, Decembrie 09, 2012, 01:44:17 PM

« precedentul - următorul »

johnysibiu

Binenteles ca un stupar experimentat stie sa identifice problemele si, stie cum sa umble sa nu raceasca cuibul.
Avertismentul meu era pentru novicii in materie care sunt nerabdatori si desfac cuiburile sa le studieze  de parca ar fi in mijlocul verii.

marian sima

Citat din: bee_lover din Martie 21, 2013, 08:16:35 PM
Mare grija cu descapacitul, multe familii stau prost cu mancarea si orice miros de miere sau sirop le atrage ca magnetul, atentie mai ales la cei care stiu ca mai sunt si altii prin zona. Urdinisul mic si pe cat posibil decapacire, hranire, dupa ce a incetat zborul si in cantitati mici altfel daca aveti multi pana ajungeti la ultimii deja din primii stupi hraniti vin la furat si n-o sa mai puteti lucra.
[/quote
Situatia difera de la o zona la alta.
Pina in descapacirea ramei nu am facut nici o stimulare si deja albina adusese putin nectar ,deci gasea resurse in natura si nectar si polen,cu mierea unii stupi stau bine ,adica are unde sa ponteze matca in unii stau prost dabia se gaseste citeva rame goale pe jumatate restul e plin cu miere cind se incalzeste mai bine trebuie sa le bag rame goale pentru ponta.
O caracteristica a stupilor in pat cald este ca ultima rama din stup este departe de urdinis si este foarte greu ca o albina hoata sa patrunda acolo la un stup care are 7 rame de albina si o matca tinara.
Ieri a bagat polen la greu le ajunge pina trece valul de frig.

stup_arpi

Azi,22 martie la Marghita ninge,viscoletste,temperatura de +1 grad,adevarata vreme de iarna.Pe maine pentru zona noastra anunta si -10 grade. :mad:
Nimic nu-i este imposibil celui ce doreste ceva din toata inima.

Nelly88

Citat din: johnysibiu din Martie 20, 2013, 10:39:58 PM
Cine are un pic de minte asteapta sa se stabilizeze vremea si apoi face revizia de primavara.
"Cel mai mare dusman al albinelor este insus stuparul (nepriceput)"

Daca tu pana acum nu stii ce ai in stupi e problema ta! Eu la 18 grade + soare umblu fara griji in cutiile mele.  :bzz:

marius_vfp

nelly , la 18 grade faci ce vrea muschiul tau , da la 8 grade cate au fost pana acum in multe parti din tara unde nici zborul de curatire nu s-a efectuat , ai mai umbla ?
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Nelly88

Iti spun sincer ca atunci cand am avut prima familie de albine, am cautat matca la -6 grade! Familia aia era iernata pe 6 rame si in anul ce a urmat am facut 5 roiuri din ea.  :D

johnysibiu

Nelly88

De ce oare am impresia ca tu raspunzi doar de dragul de a scrie ceva pe forum? Poate vrei sa-ti creasca rankul.... (da si tu niste raspunsuri gen a. , 5. ,x...)   :blah:

bucovineanu

La noi a nins ieri toata ziua si noaptea trecuta a viscolit cum nu a viscolit toata iarna. Acum e soare, dar sunt -9 grade. Nu tin minte o asa primavara. A mai nins, chiar si in aprilie, dar nu era asa frig. Zborul de curatire se amana pentru luna viitoare.

Nelly88

La mine e soare si cald, ce ziceti daca pun foliile deasupra cuiburilor??

MARYAN

A studia şi a nu gândi este o risipă. A gândi şi a nu studia este periculos !

Nelly88

Tocmai le-am pus foliile si a doua portie de sirop (poza facuta azi)

Nelly88

si lor le place la soare,nu numai albinelor...

bucovineanu

Vremea rea se mai prelungeste cel putin o saptamana. In majoritatea zonelor albinele au facut zborul de curatire. Acum este perioada critica pentru familiile de albine, consumul e mult crescut datorita cresterii de puiet si temperaturilor scazute.. Pana la primul cules de nectar este inca destul timp. Cei care stiu ca rezervele din stupi sunt la limita trebuie sa intervina. Acum se poate pune sirop fara probleme. Se poate pune o punga cu sirop 2\1 deasupra ramelor daca nu exista alta posibilitate. Acest sirop poate fi salvarea familiilor de albine, poate fi diferenta dintre viata si moarte.

Mihai Sergiu

La mine in zona o sa am cel putin 4 zile cu temperaturi sub 0 grade pana la -10 grade nu imi permit sa mai deschid stupii acum :(
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!