intarirea familiei cu faguri cu puiet

Creat de BIZ_IONEL, Decembrie 03, 2012, 10:37:32 AM

« precedentul - următorul »

BIZ_IONEL

As vrea sa stiu cum faceti aceasta operatie ,cu tot cu albina care acopera fagurele sau doar fagurele cu puiet (capacit) ?
Si daca o faceti si cu albina care o acopera cum anume faceti asta fara sa se bata albinele intre ele ?

mape 48-petru manea

eu fac asa :
scot din familiile donatoare (fam.ajutatoare ) rama sau ramele cu puiet capacit in curs de ecluziune pe care de obicei sunt mai mult albine tinere si le pun departate intr-un corp gol in spatele stupilor si le stropesc cu tuica diluata
in acelas timp stropesc si in cuibul fam.care primeste ramele
astept 10-15 min.sa plece dupa ramele scoase albinele batrane dupa care le lipesc de ultima rama cu puiet de la fam.care primeste dupa care atasez si celelante rame
operatia trebuie facuta cu 20 de zile inainte de culesul vizat dar temperatura noaptea sa nu fie mai mica de 12-15 gr.
nu mi sa intamplat sa se bata niciodata
daca ti-e frica faci asta la un singur stup dupa care extinzi metoda
succes !

pharaonu75

Si eu procedez la fel ca nea Petrica (Mape48)!
Nu s-au batut niciodata, nu am avut mortalitate crescuta, nu am avut matci ucise!

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

BIZ_IONEL

Va multumesc de raspuns, eu periam albinele de pe fagure si il dadeam familiei slabe ,dar vizionind videoclipurile lu-i Dan Margarit am auzit la un moment dat ca el le baga cu tot cu albina, avind si dreptate marind spatiul cineva trebuie sa il si incalzeasca  si ma tot gindeam ca fara sa le dau cu tuica sau ceapa cum face, dar se pare ca asta ar fi solutia .