Echium vulgare-Iarba sarpelui

Creat de Bistriteanul, Octombrie 31, 2012, 02:31:20 PM

« precedentul - următorul »

Bistriteanul


Cateva informatii interesante despre Iarpa sarpelui altele decat in literatura romaneasca:

Echium vulgare is most widely known, though there are about 60 additional species.
Shrub.

300 - 1,000 pounds honey, depending on soil. 500-2000 lbs of dark blue pollen.
Nectar; pollen is dark blue in color
In CA, Spring blooming plant with repeat bloom. Fall bloom provides nectar for bees for overwintering. The most unusual feature of Echium vulgare is the protection of the nectar inside the flower from vaporization (when it's hot) or flushing away (when it rains). It is why almost for 2 months this plant is a stable source of nectar for bees. Additionally this plant produces nectar throughout the day unlike most plants which produce nectar for a short period of time. If the bees have a good access to Echium they can collect between 12-20 lbs of nectar a day. The concentration of sugars in the nectar vary 22.6-48.3% depending on the quality of the soil, and not on the amount of rain. The honey is light amber in color and ver y fragrant with a pleasant taste, and does not crystallize for 9-15 months.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

clucian

Interesanta planta ce pot spune e ca ponderea la hectar e buna, intre 380 - 400 kg / ha ( asa zic cartile romane de plante melifere ), ofera nectar si polen.
Infloreste in perioada iunie - august.

Intrebarea e pe unde creste pe la noi si cum se inmulteste mai bine ?!

stefan1

  Nemtii dau o productie de pana la 429kg/ha (nu stiu de unde au ajuns la aceasta valoare) si o floare da in conditii bune cca 1,64 mg zahar/floare si zi, ceea ce-i foarte mult! Concentratia in zahar a nectarului e de cca 25%. Perioada de inflorire poate fi intre mai si octombrie!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Echium vulgare L. este o planta ierbacee, bianuala, din familia Boraginaceae, raspandita in Europa, Asia de Vest. Prezinta tulpina erecta, hirsuta, frunze simple, liniar-lanceolate, cu varf ascutit, cele bazale dispuse in rozeta, cele tulpinale sesile, flori initial rosiatice, apoi albastre, roz sau albe, grupate in cime, tetraciclice, gamopetale, pentamere, gineceu superior, bicarpelat si nucule ovoide, brune.
Este o specie ornamentala, melifera (cu pondere economico-apicola mijlocie) si cu valoare terapeutica, herba fiind folosita in medicina traditionala pentru proprietati antiseptice, antispastice, calmante, sudorifice, emoliente, cicatrizante, antidiareice.
In herba s-au decelat: alcaloizi pirolizidinici (cinoglosina, consolidina), rezine, mucilagii, acid tanic, saruri de potasiu, calciu.
Din cauza continutului in alcaloizi pirolizidinici (echiumina, echimidina, acetilechimidina, uplandicina, 9-0-angelilretronecina, echiplatina, leptantina, echimiplatina, echivulgarina, vulgarina, 7-acetilvulgarina, asperumina, asperumina) herba prezinta toxicitate pentru mamifere.
In radacina s-a identificat un sterol fitotoxic (stigmast-4-en-3,6-diona).

Semintele de Echium vulgare contin o cantitate considerabila de ulei gras (34,71 %), acizi fenolcarboxilici, squalen (3,73% – 20,1%). Uleiul gras extras din seminte, bogat in acizi γ-linolenic si stearidonic, poate fi o alternativa a uleiurilor de Oenothera biennis si Borago officinalis [1,2,3].
In uleiul gras s-au identificat acizii: gama-linolenic (20%), stearidonic (3,78% – 14%), palmitic (5,24%), stearic (2,75%), oleic (9,92%), vaccenic (0,43%), linoleic (16,71%), alfa-linolenic (38,34%), arahidonic (0,06%), eicosenoic (0,71%) si prezinta densitatea relativa – 0,9306, indicele de refractie – 1,4836, indicele de iod – 140,60 g iod/100 g ulei si indicele de aciditate – 1,3 mg KOH/1g ulei [4,5].
Surette ME (2004) trateaza zilnic, timp de 4 saptamani, cu 1,5 g ulei de Echium vulgare, un grup de subiecti umani cu dislipidemie si constata o crestere a acizilor ω3 cu lant lung (inclusiv acid eicosapentaenoic) in plasma si neutrofile si o scadere a nivelului trigliceridelor cu 21 %.
Kurunzum si colab. (2004) mentioneaza activitatea antimicrobiana a partii supraterestre a speciei Echium vulgare, iar Constantinescu E. si colab. (1968) a speciei Echium rubrum.
Este mentionat si efectul anxiolitic al extractelor apoase si etanolice obtinute din Echium vulgare la doze de 50 mg/kg corp.
S-a semnalat, de asemenea, actiunea antimicrobiana a unor derivati quinonici obtinuti din calusul de Echium lycopsis si un efect antibacterian al extractului din herba de Echium amoenum. Uleiul gras extras din semintele de Echium plantagineum intra in compozitia diferitelor preparate cosmetice cu actiune anti-rid si antiinflamatoare (studii-pilot in Anglia). Uleiul contine acizi Omega-3 si Omega-6 intr-un raport echilibrat si reprezinta cea mai bogata sursa de acid stearidonic (8 – 14%).
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Cateva poze
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

si...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

altele...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

inca...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

delorin I

Cred ca am zarit-o prin fanate....dar totusi de la noi nu se poate achizitiona de nicaieri?  Daca nu, asa cum am vorbit cu colegul Bistriteanul, ar fi o solutie sa o aducem din afara in cantitate mai mare si apoi sa o impartim intre noi!

delorin I

Am o veste...tocmai am vorbit cu cineva de la o firma privata din Mures care distribuie facelia, sparceta, sulfina...etc....sa faca rost de Iarba srpelui! Marti o sa avem raspunsul! Am intrebat inclusiv de Mataciune si limba mielului la kilogram, asa cum a cerut domnul Bistriteanul! Cert e ca sunt singurii la care am gasit samanta de sparceta la kilogram si nu la saci de 25 de kg sau la tona...:) Facelia o vand la 23 lei kg!

4nissan

As fi foarte multumit daca ai spune un nume de firma, ma intereseaza seminte de sulfina

sfantul spiridon

in aceasta vara secetoasa, am fost cu ochii pe toate plantele care mai erau vizitate de albine. aceasta a fost tot timpul vizitata. problema e ca nu am vazut-o mancata de ierbivore.
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

Porfy66

Pai daca e iarba sarpelui cum sa o manance ierbivorele. Daca te uiti atent o sa vezi cum o pasc serpii! :)=))
Sarbatori fericite!
:hi: :hi: :hi:

stefan1

#13
Citat din: sfantul spiridon din Decembrie 24, 2012, 07:31:48 PM
in aceasta vara secetoasa, am fost cu ochii pe toate plantele care mai erau vizitate de albine. aceasta a fost tot timpul vizitata. problema e ca nu am vazut-o mancata de ierbivore.

  Ai observat bine, planta e putin toxica. O specie foarte asemanatoare, dar de clima ceva mai calda, Echium plantagineum sau Paterson's curse (blestemul lui Paterson), e o specie foarte invaziva in special in Australia. (De fapt numele de 'blestemul lui Paterson) ii vine de la numele unui fermier care a pantat-o in gradina ca planta ornamentala si s-a trezit cu toate pasunile invadate de aceasta planta. Planta contine alcaloizi care se acumuleaza in ficatul animalelor si cele care o pasuneaza mai intens ajung sa nu mai puna in greutate sau chiar sa moara daca consuma prea multa. Caii sunt si mai sensibili. Mai interesant este ca si mierea produsa de aceasta planta contine alcaloizi! Se zice ca o lingurita de astfel de miere contine atati alcaloizi cat este cantatea admisa pentru o saptamana in consumul uman. Totusi mierea din aceasta planta se foloseste, dar se recomanda amestecul ei cu alte sorturi de miere.
  Dau si o poza cu un camp de astfel de flori. Caracteristic acestei specii, ca si Ierbii sarpelui, cu care am spus ca se aseamana f mult, este ca are doua culori de flori pe aceeasi planta. Explicatia este ca florile la deschidere sunt albastre, dupa care culoarea vireaza spre rosu pe masura ce imbatraneste. Acesta e un camp abia inflorit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul