Dece nu mai ponteaza matca?

Creat de johnny1985, Septembrie 26, 2012, 08:14:14 PM

« precedentul - următorul »

johnny1985

Salutare oameni buni.
  Am o mare intrebare deoarece sunt incepator si nu prea ma pricep.
  Am 2 stupi orizontali cu familii nici puternice nici slabute ( de putere medie ) la unul dintre ei inca mai ponteaza matca destul de bine dar la celalalt nu stiu din ce cauza acum 3 sau 4 saptamani  a ramas fara regina mai avand cateva uoa au construit botci, dar problema este ca nu gasesc regina cea noua si nici  nu ponteaza deloc.
Ma gandesc ca iesind acuma cand trantori au fost alungati nu sa imperechiat si de acea nu ponteaza.
Din cauza ca nu am vazut regina noua am luat din celalalt stup o rama proaspat pontata si am bagat-o in el, la ceva timp m-am uitat sa vad daca au facut botci dar spre surprinderea mea tot puietul era crescut si capacit fara nici o botca.
Familia este foarte calma, nu plange dupe regina deci cred ca o are.
Nu stiu ce sa fac pentru ca banuiesc ca pana intra in iarna o sa se depopuleze.
Ce ziceti sa fac.
Sa aveti o zi buna!!

dorindafi

:hi: moshule
1- acum 3 sau 4 saptamani  a ramas fara regina  = ai omorato din gresheala
2-nu sa imperechiat si de acea nu ponteaza. = ponteaza shi fara sa se imperecheze dar numai trantori
3-din celalalt stup o rama proaspat pontata si am bagat-o in el, = sah-mat . la regina neimperecheata daca bagi rama cu puiet ou sau larvar , albinele o lichideaza
4-  spre surprinderea mea tot puietul era crescut = era logic sa creasca puietul in continuare ca doar nu era sa-l duca la orfelinat . de multe ori cand o familie este besmeticita intrun stadiu mai avansat nu da semne ca are nevoie de regina ushor vizilbile
,,pana intra in iarna o sa se depopuleze.''  = ASHA VA FI @  uneshtel cu familia a doua nu innainte de a mai verifica odata daca are matca ori daca e besmetic  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

johnny1985

Am zis spre surprinderea mea pentru ca ma asteptam sa faca alte botci  :roll: nu sa il duca la orfelinat =))
:dinti: :hi:

tassevasi

De regula  reg mai batrine  inceteaza ouatul mai din timp , e posibil sa nu fi vazu-o  de spui ca ai bagat rama de control  si nu au crescut botci ,ca altfel ele  cresteau nu le intereseaza  decit sa aiba din ce sa creasca .
  Acolo cred ca nu ai reg tinara  ci mai degraba  cea batrina , mai caut-o , acum ele au pregatit  albina pt iernat ce va dura cam 6 luni  si din  ian feb  va incepe a  oua iarasi .   Ma refer la momentul acsta .
  Numai bine .

johnny1985

Multumesc ca m-ati mai luminat domule ``tassevasi ``  =D>
:hi:

johnny1985

Obombo

Nu pre sunt de acord. Daca acum trei patru saptamani albinele au crescut botci si de atunci nu mai este puiet in stup, e mai mult decat probabil ca regina batrana a disparut si ca albinele au incercat sa o inlocuiasca.
In aceasta perioada e destul de greu ca o regina sa se poata imperechea, chiar daca nu este imposibil, din causa lipsei de trantori.
Faptul ca albinele ar elimina o regina neimperecheata in prezenta puietului este o noutate absoluta pentru mine si as vrea sa aflu mai multe detalii.

tassevasi

Scuze , recitind ce ai scris ,acum inteleg ca au scos botci din  cele citeva oua   si la rama de control nu au scos .
  Asta inseamna ca ai matca , ai  si e posibil  sa nu fie fecundata  de aceia nici nu ai vazut-o intrucit  e mica si greu de identificat  de aceia ele sunt  linistite.
  Exista si situatia  ca matca batrina sa  fie epuizata (ori un defect major ) sa nu mai oua  si albinele au tras botci si poti sa le gasesti pe amindoua .
  Mai cauta cu atentie , daca nu o gasesti  si nu s-a bezmeticit  treb unificat.
  Numai bine .

johnny1985

Am fost si am verificat atent stupul si am gasit regina  :bzz:  =D>
Problema este ca nush daca e batrana sau tanara si neinperechiata  :zzz:
Parea foarte in forma. Nu parea sa aiba vre un defect ceva.

tassevasi

Citat din: johnny1985 din Septembrie 27, 2012, 11:29:40 AM
Am fost si am verificat atent stupul si am gasit regina  :bzz:  =D>
Problema este ca nush daca e batrana sau tanara si neinperechiata  :zzz:
Parea foarte in forma. Nu parea sa aiba vre un defect ceva.

Daca ai gasit-o  ai scapat de un stres , acum nu sti  care  e , cea tinara ori cea batrina ,fecundata ori ne fec .
  Acum e tirziu  sa mai gasesti oua , asa ca treb sa -l restingi destul de mult  in functie de cita albina acoperitoare ai ,pui 2 diafragme  st dr  ,mincare de calitate  suficienta  si  astepti pina in ian  ca atunci va incepe  sa oua reg .
  Daca e prea mic  si crezi ca nu va trece iarna poti sa muti intr-o cutie 2 , cu o diafragma  cit mai etansa  intre ei ,bine sa -i faci si alt urdinis , ori  sa-i  unesti .
   Numai bine .

johnny1985

Mancare are numai miere in proportie de 65   70 % din rame, banuiesc ca este deajuns.
Strans bine raman fix 4 rame pline ochi cu albine, Si aici cred ca e bine.
Intrebarea mea este: Regina cea tanara daca este neimperechiata si ierneaza in conditi bune pana in primavara se mai imperechiaza?
Sa aveti o zi buna si multumesc mult.. =D> :D

tassevasi

Acum  nu are cum sa se mai inpercheze  si nici pina in primavara  pentru ca nu mai sunt trintori  si timpul , temperaturile nu mai sunt  ca in vara .

johnny1985

Citat din: johnny1985 din Septembrie 27, 2012, 05:31:20 PM
Mancare are numai miere in proportie de 65   70 % din rame, banuiesc ca este deajuns.
Strans bine raman fix 4 rame pline ochi cu albine, Si aici cred ca e bine.
Intrebarea mea este: Regina cea tanara daca este neimperechiata si ierneaza in conditi bune pana in primavara. Se mai imperechiaza?
Sa aveti o zi buna si multumesc mult.. =D> :D

dorindafi

,,Faptul ca albinele ar elimina o regina neimperecheata in prezenta puietului este o noutate absoluta pentru mine si as vrea sa aflu mai multe detalii.''

:hi: obombo

daca nu ai vazut asha ceva nu-i grav
daca vei patzii atunci e grav  mai ales ca, acuma shti
  shi daca nu ma crezi , potzi incerca  :D   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

johnny1985

Se pare ca la mine nu a omorat-o de inca mai exista nu?