izolarea si umiditate iarna

Creat de danipowsoft, August 30, 2012, 02:29:30 PM

« precedentul - următorul »

danipowsoft

Am la dispozitie cutii de carton exact cat diafragma
Ma gindeam sa bag in aceste cutii de carton paie si la le pun dupa diafragma (cu rol de izolare si de a absorbii paiele umiditatea din stup)
Astept pareri de la picultorii cu experienta. mai mult contra...
PS:
-dar daca nu mai pun diafragma si pun direct cutia de carton..
-stiu: ideal ar fi niste pernute de panza cu paie (dar solutia cu cutii de carton este mai ieftina pt mine)
- cartonul din care sunt confectionate cutiile absoarbe si el umiditatea (anul viitor voi folosi alte cutii)

jonny_it

O familie normala are nevoie doar de un stup intreg, fara gauri si putregai.  :)
Totusi daca ai familii ceva mai slabe sau vrei un consum mai redus le poti ajuta prin impachetare.

Daca ai diafragme pune fiecare familie in mijlocul stupului, astfel incat pe fiecare laterala sa poti pune cate o diafragma. Uplu cu paie, bucatu de carton si ce materiale absorbante mai ai si atat.
Incearca sa eviti cutiile care sunt inscriptionate deoarece de multe ori tusul respectiv contine coloranti destul de toxici si nu cred ca stie cineva ce efect au asupra albinelor.

danipowsoft

asa cum ziceti dvs. am facut iarna trecuta si totul a fost ok
Anul asta ma gindeam la o optimizare(partea stupului expusa soarelui sa o las neizolta iar partea cu umbra sa o izolez mai bine
PS: cutiile sunt  albe..

jonny_it

Nu trebuie sa exageram cu izolatia. Eu folosesc saci de hartie(a fost faina in ei). Iau cate un sac si il pun deasupra, si asta este toata impachetarea.
Am incercat sa impachetez si cu paie dar munca depusa nu se justifica prin diferenta de consum/dezvoltare.

danipowsoft

ma gindeam sa fac asta la stupi pe 5 rame..

jonny_it

Daca prin 5 rame intelegi 4 intervale bine ocupate de albine... as zice sa le lasi mai usor. O patura peste podisor este suficienta.

edy

Iarna cat de frig ar fi si de umid albinele nu au nevoie de paie,saci cartoane sau saci,cea mai buna pregatirea a unui cuib chiar si pe 4-5 rame Dadant este aceasta:se i-au doua diafragme din polistirol si se limiteaza cuibul intre aceste doua diafragme iar in podisor se introduce (se umple) o bucata de polistirol de dimensiunea interna a acestuia,se reduce urdinisul  si Doamne ajuta!!!! fara prea multe materiale care nu ajuta ,dimpotriva creeaza umiditate in stup precum paturi,ziare etc.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Mihai Sergiu

tin sa va contrazic daca puneti polistiren si deasupra o sa fie condensul ca la el acasa si vb din proprie experienta!!!
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

edy

Se poate dar depinde de ce fel de podisor folositi d.voastra,cu sau fara rete metalica?

Mihai Sergiu

doar lemn insa se etanseanza si nu mai avem ventilatie iar tot condensul se aduna pe placa de deasupra, am uitat sa precizez despre fund care este normal deci nu am antivarroa. Probabil la cei cu fund AV sa nu se manifeste in acest fel!
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

edy

Da,aici in Italia si nu numai dar si in Franta aproape toti stupii au fund AV deci din plasa de sarma si deci condensul nu exista daca familia este puternica si se izoleaza bine cu 1-2 diafragme din polistirol.

abeja

Cand  am  inceput  puneam  perinite  de  papura  ,construite  in  vara  cu  dimensiuni exacte  pt  lateral  si  deasupra.Cand  am  lucrat  la  ocolul  silvic  si  aveam  vetrele  in  padure ,adunam  frunze  de  stejar(toamna  cand  e  plin  de  fruza  cazuta) , le  bagam  in  saci  de  iuta  si  apoi  le  foloseam  pe  lateral  si  deasupra(stupi  orizontali  de  12-24 rame).Nu  au  fost  probleme  cu  umiditatea si  totul  era  ok.Da  parca  inainte  nu  erau  atatea  tehnologie  si  bataie  de  cap , nu  mureau  albinele  de  frig.,foame  si  ca  nu -si  faceau  la  timp "corpul  gras".Incepeam  in  august  -septembrie  alimentari  cu  zahar,ianuarie  miere  cristalizata(tei pt  ca  nu  aveam  alta)si  mai  puneam  si  ceva  turte  de  miere  cu  faina  de  soia prin  februarie.Nu  apimiel,nu  aminoacizi,nu  vitamine si  era  totul  bine.Acum? .............

8

edy

cipriene

cu cat ii izolezi mai mult cu atat creezi probleme mai mari in sensul ca impiedici ventilatia si facilitezi aparitia umiditatii si a mucegaiului.
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

dorindafi

:hi: ciprian
tot timpul vor fi contradictzii pe acest subiect . dece ?
ca exemplu- la tine in slobozia sunt anumitzi curentzi de aer , o anumita altitudine pe cand la mine e cu totul altceva
shi tot asha este diferentza intre alte zone deacea este diferentza de impachetare  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092