Schimbare Rasa Carpatica cu Carnica - Inlocuire Regina

Creat de faststorm, August 20, 2012, 02:18:55 PM

« precedentul - următorul »

faststorm

Salutare colegi,

Anul acesta am pornit un experiment destul de riscant la 29 iulie, anume am inlocuit la matca batrana din rasa Hibrid Carpatica-Lingustica cu o matca tanara din Rasa Carnica.
Am folost metoda cu cusca mare din plasa de INOX cu ochiuri de 2, pusa in cuib, pe rama cu puiet capacit, la 1 zi sau 2 de eclozionare.
  Matca acum este acceptata,zic eu in sensul ca am eliberat-o de prin 6 Aug, dupa ce am tinut-o asa vreo 7 zile , iar acum de am vazut deja oua proaspete la greu.(Am rupt toate botcile de salvare dupa eliberare) Am o mica nedumerire ....inca dupa doua sapt in cuib mai gasesc botci de salvare, dar din noua ponta ....ce sa fac sa le scot din cap chestia asta?
  Ma gandesc sa las mama tanara in cuib cu o rama iar restul sa le scutur in fata stupului in iarba si sa le pun o scandurica.

PS:  Matca batrana am pus-o intr-un nucleu cu albina insotitoare. Matca noua este de calitate superioara F1 (http://www.werner-seip.de/html/preise_fur_koniginnen.html) , am cumparat-o aici in Germania unde locuiesc eu.

Voi ce ziceti ? Ce s-ar putea face in cazul meu sa se linisteasca lucruile, chiar sunt nerabdator sa citesc parerile voastre !

jonny_it

Dupa 7 zile state in colivie(la care probabil se mai adauga si transportul) foarte probabil ca matca aia nu o sa mai aiba ponta normala niciodata.

stefan1

  Incerc eu un raspuns:
  Cand se schimba rasa de albine, primirea reginei este putin mai dificila. Cu cat diferentele genetice dintre familie si noua regina sunt mai mari, cu atat dificultatile de acceptare sunt mai mari. In detaliu lucrurile sunt si mai complicate: exemplu o matca neagra germana este mai usor acceptata de o familie de Carnica, decat o matca de carnica intr-o familie de albine germane (Apis mellifera mellifera). Nu este cazul D-voastra, care faceti schimbarea intre un hibrid de carnica si o carnica de selectie.
  Spuneti ca matca este F1. Eu cred ca este de la o matca F1, insamantata artificial. Daca ea este insamantata artificial, acceptarea este iarasi putin mai dificila. (S-a incercat de ex sa se formeze familii cu matci imperecheate artificial cu un singur trantor si pur si simplu matcile nu erau primite de familii. Dupa ce au mai avansat cunostintele si tehnologia in domeniu, acum acest lucru este posibil).
  Spuneti ca ati rupt botcele dupa cele 7 zile cat a stat matca sub cusca-capac. Daca exprimarea a fost exacta, ati gresit putin. Trebuiau rupte cu cateva ore inainte de eliberarea reginei. Aceasta pentru ca albinele care au ingrijit acele botce sa constientizeze ca nu mai sunt. Altfel regina dupa eliberare inspecteaza cuibul si poate fi agresata de albinele care au ingrijit botcele.
  Pe de alta parte fenomenul de inlocuire a reginei dupa ce a depus un rand de oua se mai intalneste si la regine imperechiate natural, mai cu seama daca sunt diferente genetice, cum am spus. La cele inseminate artificial pot sa fie si alte probleme, de exemplu matca sa fi fost putin ranita in timpul operatiunii de insamantare si ea sa isi doreasca schimbarea (cum se intampla in cazul matcilot mutilate). Daca este acest caz, atunci s-ar putea ca matca sa nu reziste peste iarna si sa fie mai indicata inlocuirea.
  Poate ati inceput cam tarziu experimentul, altfel ati fi avut ocazia foarte favorabila de a folosi toate botcele de schimbare linistita in roi sau nuclee si scoteati cele mai valoroase regine.
  Mi-am exprimat parerea ce se poate intampla cu matca, dar decizia iti apartine. Timpul este inaintat, daca ai distruge cateva randuri de botci, cred ca familia se va linisti si pentru ca albina batrana va fi inlocuita de propriile fice, identice genetic cu regina. Dar daca matca are probleme de sanatate, poate sa-ti dispara in timpul toamnei sau al iernii.
  sa ne tii la curent cu evolutia familiei acesteia!    :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  referitor la ce a spus Jonny, matca a stat in cusca-capac, adica pe fagur, cel mai 'bland' fel de cusca si nu asta poate fi cauza schimbarii. Se mai intampla uneori ca regina sa fie stransa dupa eliberare, dar nu omorata. Aceasta ii afecteaza uneori ponta (dar spune ca oua bine) sau chiar aspectul, aparand cu aripi franjurate sau chiar cu un picior paralizat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Citat din: jonny_it din August 20, 2012, 03:34:33 PM
Dupa 7 zile state in colivie(la care probabil se mai adauga si transportul) foarte probabil ca matca aia nu o sa mai aiba ponta normala niciodata.
Nu faptul ca a a stat 7 zile e problema. Daca am inteles bine, sub acea plasa regina a putut sa depuna oua.
Probabil ca dupa ce a fost eliberata a fost prinsa pentru o vreme in ghem si de aici problemele. Acest lucru se poate intampla atunci cand se introduce o regina de alta rasa decat albinele si nu numai.
Chiar in aceasta vara am avut un caz in care regina, de aceeasi rasa cu albinele, fiind introdusa cu colivie capac, a pontat foarte bine, compact, in celulele de sub capac, iar dupa eliberare a pontat atat oua fecundate, de albine, cat si oua nefecundate in celule de albine. Normal ca a trebuit schimbata.
In cazul descris albinele vor sa schimbe regina cu orice pret. Ele siu foarte bine din ce cauza, dar din pacate nu ne pot comunica si noua.Timpul e intarziat si nu stiu cum se va rezolva problema.
In timp ce scriam a dat si stefan acelasi raspuns.

faststorm

#5
Am vazut ca oua bine, ea nu are nimic fizic, nu a strans-o deloc, din contra. Regina este selectionata si inmultita natural in nuclee de imperechere Apidea. Ce am vazut eu pana acuma, doar oua normale in celule de lucratoare din care albina isi trage botci de salvare pe ramele marginase din cuib in partea de sus, o sa fac cateva poze sa va edificati mai bine., in plus si cateva de roire in partea laterala jos.
Ea a stat 2 zile in cusca transport cu albina insotitoare, apoi in cusca capac (http://apicultor.3xforum.ro/post/599/1/Colivia_capac/ ) pe rama 7 zile, unde a ouat, Ce am mai observat eu ca si comportament, nu am regasit garda in jurul ei cand se plimba pe rama, apoi a mai urcat in cat, a ouat si acolo cateva celule, dar asta e normal in lipsa cules si la matca tanara.
Inca ce mai stiu, aceasta tinerica a inceput ponta in nucleu la inceputul lunii iulie.
Acum la sfasitul acestei sapt vreausa fac tratamentul de vara cu acid formic 60%, pentru ca am imfestare de varoua de  2% la 100 de albine, ocazie cu care o sa rup botcile care le mai gasesc si vreau apoi sa scutur albina in fata stupului....sa vad ce se va intampla dupa.
Acum aici in Germania este perioada de  hranire de completare fapt care in mod normal ar trebuii sa ajute schimbarea matcii.
Sper sa reusesc sa schimb rasa, la mine sunt foarte agresive.....iar asta e unul din motive pt care vreau sa le schimb matca,...... daca merge am sa procedez si la celelalte famillii cu Carpatica.(Am venit aici cu ele din RO!! :bzz:)
Nu stiu ce sa mai fac sa se linisteasca........mai am babuta in nucleu cu albina insotitoare la 2 metri de fam, daca nu merge pana la urma o sa fac rocada si asta e !!
Merci de sfaturi si va tin la curent, orice sfat e bine venit.

stefan1

  Agresivitatea este una din caracteristicile albinei negre germane. Se poate ca rasa pe care o ai sa aiba si gene de la albina germana. Asta ar putea justifica ostilitatea mai mare fata de noua matca. Dar si la carnica sunt linii genetice mai agresive.
  Cred ca pentru Germania, la vremea asta, nu mai poate fi vorba de botce de roire. Botcele de schimbare pot fi nu numai in centrul fagurelui (unde sunt mai frecvent) ci si pe latura din fata sau chiar in subsol, mai cu seama daca familia este puternica. Daca mai aveti trantori si poate ceva cules tarziu (eu am vorbit odata despre Basamine, raspandita in unele zone din Germania), poate ati putea incerca sa faceti intr-un nucleu o matca din botcele de schimbare, ca inca persista pericolul ca albinele sa elimine totusi aceasta matca si sa nu ramaneti cu urmasi de la ea.
  Cred ca ideea de a scutura albinele in fata stupului ar putea mari coeziunea familiei si sa scada ostilitatea fata de matca. Dar nu trebuie totusi exclusa posibilitatea unui defect ascuns al matcii care sa o faca neviabila cu toate incercarile de a o salva. 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

faststorm

Eu le am albinele din Ro, din roiuri naurale capturate de mine si apoi intretinute pana in ziua de azi, stiu ca Carpatica se trage genetic din Carnica insa se pare ca accepta mai greu alta matca de rasa diferita.
Sper sa reusesc, vreau sa fac schimb si la celelalte familii ori cum. Reginele din Ro le pun in nuclee separate nu le omor pana nu sunt sigur de accptare 100 %.
Nimeni nu s-a nascut invatat iar curiozitatea documentata merita incercata...unii asa au descoperit multe lucruri in viata.Nu incerci nu ai cum sa cunosti !
Am atasat o poza cu frumusica printre ele...de fapt pe sub ele !

stefan1

  La Schellenberg (Şelimbăr) e o firma care duce sau ducea si familii de albine in Germania. Despre agresivitate, noi nu avem albine prea agresive, dar unele familii au o agresivitate mai mare. Afara sunt si soiuri mult mai docile, care nu reactioneaza nici la socuri sau batai in lada. Si abundenta sau lipsa culesului influenteaza agresivitatea. La mine in ultimele luni albinele sunt foarte agresive, desi in conditii normale sunt chiar blande. E drept ca e o seceta mare si in consecinta o lipsa de cules cum de mult nu a fost.
  Ideea cu pastrarea a cateva regine in nuclee, in vederea inlocuirii in cazul cand nu vor fi primite noile regine, e foarte buna.
  Albinele din poza imi par o rasa Carnica foarte frumoasa. Daca sunt cele din Romania, nu stiu de ce le mai schimbi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nea Costica din Buzau

Am sa pun niste poze [cu acordul lui faststorm] cu niste matci [e posibil una in mai multe poze] care populeaza mica mea prisaca, si va rog sa-mi spuneti ce rase sunt [sigur sunt cel putin doua rase] si ceva caracteristici ale lor. Multumesc anticipat!.  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

faststorm

Citat din: Nea Costica din Buzau din August 23, 2012, 01:43:19 PM
Am sa pun niste poze [cu acordul lui faststorm] cu niste matci [e posibil una in mai multe poze] care populeaza mica mea prisaca, si va rog sa-mi spuneti ce rase sunt [sigur sunt cel putin doua rase] si ceva caracteristici ale lor. Multumesc anticipat!.  :hi:
Buna Nea Costica, tot respectul pt matale, insa trebuia sa postezi la Rase si Hibrizi !! Acest topic este dedicat cum putem sa facem sau ce sfaturi pot da colegii daca schimbam rasa de albina.
Ce ai matale acolo, sunt  Carpatica si Lingustica ...asat din ce am putut sa vad, e destul de greu sa vezi ce rase ai fara o analiza mai profuda.


stefan1

  E foarte adevarat ca fara analize de specialitate, doar dupa aspect, nu poti stabili exact rasa. Totusi in poza lui Faststorm, acel aspect cenusiu, uniform al albinelor e caracteristic pentru Carnica (se numeste si 'albina gri').
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nea Costica din Buzau

Am vazut dupa ce am postat ca exista si topic pt rase, si-mi cer scuze!
Va multumesc la amandoi pt raspunsuri, aceleasi cu ce a zis si nea Janese pe forumul celalalt[de' trebuie sa iei informatia din mai multe surse  :wink2: ], inca odata va multumesc  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

italianu

salut. in poza sint o carnica(cel putin) si un hibrid de ligustica(nu e rasa pura)
In  august 2008 i-am dus tatalui meu ,vre-o 20 de matci din Italia.Pina la intrare in iarna,toate reginele de rasa carnica au fost schimbate,in  schimb toti hibrizi de ligustica au fost acceptati fara probleme.
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

padre

Salutare tuturor ! Doresc sa cumpar cateva roiuri in primavara. Ma poate ajuta cineva? :hi: Nr meu de teleste 0730191989, sunt din dambovita