Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Daca dai tratament eficent toamna la anul va fi bine. Cine nu da bine tratament acuma se va lupta toata vara cu varroa.

ciucur

Citat din: Eugen B din Decembrie 09, 2016, 08:59:04 AM
Daca dai tratament eficent toamna la anul va fi bine. Cine nu da bine tratament acuma se va lupta toata vara cu varroa.

Este foarte correct ce spuneti. Eu am tratat anul acesta cu Varachet si Taktic alternativ in aceeasi schema ca si anul trecut (4 tratamente la 7 zile). Am avut foarte multi varroa la tratamentul facut in lipsa de puiet din 12 noiembrie cred (adica al 5-lea), asa ca am mai facut unul in 19 noiembrie (al 6-lea) insa temperatura a fost la limita si nu stiu cat de efficient a fost. O sa mai dau si oxalic.
Am dat deci 6 tratamente cu Varachet/Taktic, ceea ce mie mi se pare foarte mult. Vreau sa vad daca pot renunta la cele 4 tratamente din august/septembrie si in locul lor sa fac doar tratament in lipsa totala de puiet.
Ceea ce vreau eu, e sa 'provoc' o pauza in ouatul reginelor in sfarsitul lui iulie/inceputul lui august cand oricum nu mai am nu stiu ce cules in zona, sa tratez in lipsa de puiet , eventual sa inlocuiesc reginele care nu merg bine si apoi sa cresc albina de iernare. In felul in care am facut pana acum tratamentele, albina de iernare a fost maxim parazitata.
Eu de exemplu, degeaba fac hraniri de completare in august cum ar scrie la carte, in zona mea e prea devreme. Asa ca trebuie sa fim flexibili.
Vreau sa incerc cumva ca momentul in care regina reincepe ouatul dupa perioada necesara petrecuta in izolator (de care o fi el) si albinele sunt deja tratate sa incep si completarea rezervelor de iernare.  Gresesc?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Eugen B

In august e cam obligatoriu sa dai tratament. E ultima serie de puiet care va ierna si e bine sa fie curate. Nu are rost sa dai 6 serii. 3 sunt destule si mai dai una maxim 2 ture fara puiet.
Trebuie sa ai si concentratia corecta la tratamente si metda de aplicare la fel

MOTANUL

Eu mi-am notat rezultatele pe capace si e extrem de greu de anticipat acest parazit. Am familii care au avut 5,10 paraziti in august când aveam masiv rame cu puiet  (de traiam cu senzatia ca fac degeaba tratamentul) si eram pe punctul de a lua decizia sa nu le mai "deranjez" cu tratamente si in noiembrie am avut surpriza sa cada 100-150 de paraziti la celeasi familii aparent fara probleme (la un moment in care nu mai aveam puiet deloc). Si au cazut multi si la a 2-a si abia la al treilea tratament au scazut semnificativ.

Asta inseamna ca multe din albinele pregatite pentru iernare au avut paraziti pe ele desi la momentul in care aveam puiet acest lucru nu era evident. Si conform manualului aceste albine nu vor apuca primavara (parazitul le scurteaza viata considerabil).

Primăvara nu prea am cum sa fac tratament eficient (au deja puiet când temperatura nu imi permite sa fac VF).

Tot pe solutia 3 tratamente in August si 3 in noiembrie am mers si eu (cu amendamentul ca in August putine familii  au avut multi paraziti - 10 sau ceva de genul asta - in noiembrie mult mai multe).

Am taiat de pe lista anul asta Mavrirolul - rezultate extrem de proaste (toti stupii tratati cu Mavrirol au avut in noiembrie cand am facut VF tavitele pline cu paraziti).
E ca si cum le-am pus degeaba. Eficenta aproape de zero.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

ciucur

Azi am fost la albine sa le verific.
Traiesc toate, chiar si cele care au fost slabute.
Am gasit destul de multa albina moarta pe fundul lazii, la unii un pumn bun.
Ceea ce mi se pare ciudat e ca ghemul e sus la toti stupii, la nivelul superior al ramelor, bineinteles pe partea din fata a lazii unde bate soarele.
Nu 'plangea' niciunul, chiar torceau frumos, insa nu am mai patit asa ceva.
Le-am pus peste rame cand i-am impachetat o bucata de material -ca si o mocheta- de vreo 3-4 mm grosime si apoi peste este podisorul.
Pe laterala cu diafragma, dupa aceasta au polistiren ce inchide etans din fata in spate. Nu au condens. Sa se fi ridicat la caldura? In mod normal ghemul ar trebui sa se duca inspre spatele lazii pe coronita de miere.
Nu as vrea sa le pun turte de acum, ca au avut mancare suficienta. Pe de alta parte nici nu as vrea sa pierd vreo unul. Turtele sunt cumparate si sunt la stupina deja.
Pana acum am pus turta glucidica dupa 15 ianuarie si cea proteica dupa 15 februarie daca a fost un zbor serios de curatire.
Ce imi recomandati?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles

Exact asa sunt si ai mei. Eu zic ca au mancare si nu au consumat atat de mult, mai ales ca la cel cu subar nu am găsit rosatura multa. Dupa mine, la cata miere am lasat cred ca mai treceau o iarnă.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Daca stiti ca au intrat cu suficiente rezerve la iernare nu e nici o problema ca ghemul este in partea de sus, se vor deplasa incet spre partea opusa. Pana acum consumul a fost in limite normale, marit totusi putin din cauza variatiilor de temperatura, respectiv din cauza faptului ca au tot strans si desfacut ghemul. Daca au numai coronite inguste pe rame trebuie avut grija deoarece iarna e inca la inceput.

ciucur

Sambata 04.02 ar fi trebuit conform prognozei meteo sa fie 12 C cu soare.
Asadar am plecat nerabdator catre stupina. In zona Devei era foarte multa ceata, umiditate si 4-5C.
Cand m-am apropiat de stupina era mai rau... A dat o tura de ploaie marunta si rece, erau 3-4 C.
Din discutiile avute cu nea' Nicolae albinele zburasera in zilele anterioare cand au prins vreme prielnica.
Am ramas totusi la stupina, am reparat un support care incepuse sa se incline.
La un moment dat a inceput si soarele sa razbata prin nori si efectiv se simtea caldura.
Albinele au inceput sa zboare, fiecare dupa nevoie. Am profitat de ocazie si am facut un control rapid, am inlocuit turtele consumate si am unificat un roi ce isi pierduse regina. La o singura familie au fost cateva pete pe stup, o tin sub observatie. In rest se vede ca au inceput ouatul bine, ghemul e mai afanat si unele albinute carau miere de pe rama laturalnica. Altele cautau apa pe partea rece a difragmei de polistiren (eu le am imbricate in folie ca sa nu le roada).
Deja ma simt mult mai bine si gandul ca in curand voi putea sa lucrez la albine imi da o stare pozitiva.
Incerc sa valorific momentul si m-am apucat sa fac cele 300 de rame achizitionate. Cate 3 rame 1/1 pentru fiecare familie si restul rame de 1/2 pentru completarea magaziilor. Astfel voi ajunge si eu la ce mi-am propus - 30 de lazi cu 2 magazii de 1/2 fiecare.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

mape 48-petru manea

Frumoasa zana si stupina---din poze se vede un zbor uniform ca putere la toate familiile---le-ai egalizat in toamna ?

ciucur

Nea Petre, zona intradevar e foarte frumoasa. Sunt foarte multi pomi fructiferi si primavara e superb fiind o zona foarte buna pentru albine. Dupa salcam, doar cules de intretinere.
Oamenii sunt insa cam rai in zona.
Familia la care tin albinele sunt niste oameni foarte buni, cum rar intalnesti. Vecinii locului unde doresc sa cumpar o casa veche sunt oameni cu care pur si simplu nu te poti intelege.

Stupii ce se vad in poza in apropiere sunt familiile de carnica si au cam aceeasi putere - 5 intervale de albina, in plan indepartat sunt roii si aceia sunt mai slabi dar nu se vede bine in poza.
Eu nu fac egalizari. Care e slab il unific. Din pacate anul acesta am intrat cu stupii mai slabi in iarna deoarece nu am fost langa stupi in momentele cheie pentru o pregatire buna.
Apoi cred ca am o problema la fogger si am subdozat tratamentele din august/septembrie si albina de iernare a fost afectata de varroa.
Noroc ca am mai reusit doua tratamente in noiembrie in lipsa puietului cand au cazut foare multi varroa. Estimez ca am perdut in unele familii 1-1,5 intervale de albina. Am gasit-o moarta pe fundul lazii. Si nu parea a fi albina uzata. Din acest an vreau sa incep folosirea acidului oxalic si sublimat.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

roi_ag

Citat din: ciucur din Februarie 06, 2017, 08:02:23 PM
Din acest an vreau sa incep folosirea acidului oxalic si sublimat.
Să nu crezi că acidul oxalic te scapă de varooa s-au de efectele infestării, anul trecut am făcut tratamentul in Decembrie dată la care foarte mulți nu mai aveau albina in lăzi.

ciucur

Citat din: roi_ag din Februarie 06, 2017, 08:25:51 PM
Citat din: ciucur din Februarie 06, 2017, 08:02:23 PM
Din acest an vreau sa incep folosirea acidului oxalic si sublimat.
Să nu crezi că acidul oxalic te scapă de varooa s-au de efectele infestării, anul trecut am făcut tratamentul in Decembrie dată la care foarte mulți nu mai aveau albina in lăzi.

Nu o sa tratez doar cu oxalic. Daca pot inlocui prin oxalic 2 tratamente cu amitraz pe an, tot e bine.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

MOTANUL

Foarte frumoasa zona in care ai stupina si reusita si imaginea cu ceata ! Zona ideala de stupina din ce pare la prima vedere. (cu vecinii e mai greu - si eu am ajuns cu ei la Cernica tot pe motiv de vecini). E mai rau din punct de vedere apicol dar e mai liniste.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

NYK74

Ciucur foarte frumoasã zona, si foarte bine așezați si stupii, asa sunt si ai mei aș;ezați  cei din It.Succes mai departe  :hi:

mape 48-petru manea

ciucur= eu nu mai folosesc fogerul din mai multe cauze:-nu poti doza corect ---cum spunea bucovineanul -iese mult fum afara prin presiunea care se formeaza in stup
Albina tanara moarta este albina eclozata tarziu in toamna si care nu a reusit sa-si formeze corpul gras.Cand ajunge in coaja ghemului datorita rotatiei care are loc in timpul iernii nu rezista si cade pe fundul stupului
Tratamentul cu AO il fac prin picurare de 6 ani si sunt multumit---in 2013 nu am facut si am avut probleme in 2014