Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Sambata 28.11, am mai facut 13 magazii si am gaurit 300 de rame pentru insarmarea verticala. Sper sa nu mai ajung in situatia din acest an cand nu am avut cele necesare pentru culesul de la salcam si pentru roi.

Azi am finalizat primul 'lot' de tinctura de propolis.
Propolisul a fost recoltat cu colectoare precum cel din poza. Din nou nu am gasit colectoare pentru stupi pe 12 rame, doar pentru 10 rame. Le-am pus pe stupii de 11 rame si a ramas un spatiu neacoperit, dar nu au fost probleme.
Le-am pus experimental pe 3 familii. Am o familie campioana. A umplut complet fantele colectorului. Celelalte doua familii impreuna nu au strans atata.
Bineinteles, am congelat colectoarele, le-am curatat de propolis, am congelat din nou propolisul si apoi l-am macinat in rasnita de cafea cat era inca foarte rece. S-a sfaramat usor si nici nu s-a lipit asa de tare.
Am cantarit si am obtinut 260 grame de propolis macinat. L-am bagat intr-o sticla inchisa la culoare si am pus peste el 500 ml alcool de 96 de grade.
L-am tinut la intuneric si l-am agitat in fiecare zi timp de o luna.
Azi am filtrat amestecul prin hartie de filtru de cafea si am obtinut 400 ml tinctura de propolis. Restul destul de 'umed', ramas pe hartie l-am reintrodus in sticla si am mai pus putin alcool peste. Il voi folosi la albine sau pentru uz extern. Am observat insa ca dupa filtrare a ramas multa ceara, imi pare rau ca nu am cantarit ce a ramas pe filtru. In propolisul colectat chiar si cu plasa/colector special exista destul de multa ceara !!! Asa ca atentie cand faceti tinctura, tineti cont de acest aspect si puneti mai mult decat ar trebui, nu pierdeti nimic.
Am gustat si se simte puternic alcoolul dar si un gust amar de la propolis. Mirosul este insa extraordinar. Deoarece sunt incantat de rezultat, anul viitor voi pune colectoare pe 20 de familii.

Intrucat acum albinele nu pot fi deranjate, ma multumesc cu mirosul de propolis din tinctura si imi imaginez ce frumos va fi cand vom incepe din nou activitatea.

Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

Propolisul contine intrinsec un procent oricum mai mare de 30% de ceruri, insolubile in alcool. In anii trecuti s-a mai discutat asta pe forum si chiar am imaginat o formula de calcul a cantitatii reale de propolis dizolvat in alcool. Nu mai tin minte, dar procentul real de propolis din tinctura era de cca 10% cand se folosea reteta cea mai uzuala, de 150g propolis brut la 500 ml alcool.
  Retetele clasice tin cont de compozitia reala (de fapt foarte variabila) a propolisului brut. Nu-i nici un bai daca tu ai vrut sa il faci mai concentrat, eventual doar ca se ajunge la o saturatie si o parte din propolisul posibil solubil, sa nu mai fie absorbit in tinctura.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apivasmob

Propolisul este compus din rășini vegetale, balsam de diferite compoziții, ceară, uleiuri eterice, fier, microelemente - cupru, zinc, mangan, cobalt-, la care se adaugă polen, flavonoide, secreții ale glandelor salivare ale albinelor.

Compoziția chimică reprezintă un amestec de substanțe, în special: derivații flavonici, acidul ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv și Gram negativ), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenți, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, stronțiu), substanțe antibiotice, rășini, acizi aromatici, acizi. Compoziția propolisului variază în funcție de specia vegetală de pe care s-a cules, dar, în medie, acesta conține 55% rășini și balsamuri, 30% ceruri și 10% uleiuri eterice, proporții care sunt asemănătoare pentru orice fel de propolis.
Sanatate tuturor apicultorilor

ciucur

Azi am facut primul tratament cu acid oxalic de cand am albine. Au fost cam 5 C.
Intrucat a fost destul de insorit, am avut probleme in a vedea unde sunt albinele. In acest sens am folosit o lanterna cu led, care a fost foarte buna.
Pentru tratament am folosit o seringa de 50 ml si un ac mai subtire. Am pulverizat de mai multe ori pe fiecare zona unde erau albine.
Doar doua familii aveau ghemul pana aproape de spetezele superioare ale ramelor, restul erau destul de jos ceea ce a facut pulverizarea solutiei de acid oxalic mai dificila.
De asemenea sunt trei familii care au facut ghemul in partea opusa urdinisului, deci spre spatele lazii. Celelalte au ghemul spre fata lazii.
Care ar fi lucrul care influenteaza pozitionarea? I-am strans la fel, ramele au hrana cam la fel...

bucovineanu

Nu am gasit raspunsul la intrebarea cu pozitionarea ghemului. De regula se pozitioneaza inspre urdinis, dar o mica parte dintre familii se pozitioneaza in partea opusa urdinisului. Nu e nici o problema, vor iesi din iarna si unele si celelalte daca au fost tratate si au hrana suficienta.

tinumaftei

Citat din: ciucur din Decembrie 12, 2015, 09:34:10 PM
Azi am facut primul tratament cu acid oxalic de cand am albine. Au fost cam 5 C.
Intrucat a fost destul de insorit, am avut probleme in a vedea unde sunt albinele. In acest sens am folosit o lanterna cu led, care a fost foarte buna.
Pentru tratament am folosit o seringa de 50 ml si un ac mai subtire. Am pulverizat de mai multe ori pe fiecare zona unde erau albine.
Doar doua familii aveau ghemul pana aproape de spetezele superioare ale ramelor, restul erau destul de jos ceea ce a facut pulverizarea solutiei de acid oxalic mai dificila.
De asemenea sunt trei familii care au facut ghemul in partea opusa urdinisului, deci spre spatele lazii. Celelalte au ghemul spre fata lazii.
Care ar fi lucrul care influenteaza pozitionarea? I-am strans la fel, ramele au hrana cam la fel...
Ai mai tratat pana acum cu lichid la aceasta temperatura?

ciucur

Nu am mai facut pana acum astfel de tratamente.
Albinele si-au pastrat naravul in timpul tratamentului. Cele rele au incercat sa intepe, iar cele blande s-au ocupat cu consumarea solutiei.
Solutia a fost preparata dupa metoda citita pe forum. Am mojarat 35 g acid oxalic, am mai pus 200 g de zahar pudra si apoi am completat cu apa distilata pana la 1 l de solutie.
Solutia obtinuta am incalzit-o si am pastrat sticla intr-un prosop gros, pentru a-si pastra temperatura pana in momentul aplicarii.
Filmuletul postat de domnul Petre Manea e edificator, si pe aceasta cale ii multumesc.

tinumaftei

In ce ma priveste nu voi trata niciodata cu lichid peste albine. In principiu orice lichid poate ajunge in interiorul traheii albinei, acolo unde ar trebui sa ajunga doar aer!

NYK74

Si la om orice lichid poate ajunge in trahee, asta nu înseamnă că nu se mai pot consuma lichide.
Se tratează de ceva ani buni cu A.O soluție, si e prima dată ca aud cineva că nu tratează cu lichid peste albine.

pistol28

Acidul formic este singurul tratament cunoscut pana la aceasta data (cu exceptia supunerii la temperatura inalta) care omoara parazitul varoa in celulele cu puiet. De aceea este un mijloc eficace de stavilire a infestarii primavara, chiar si cand in familia de albine exista puiet capacit

Interesant

http://ghid-apicultor-incepator.blogspot.ro/2011/08/metode-de-aplicare-tratamentelor.html

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Eugen B

Eu sunt de acord cu tratamentul acuma doar daca sunt probleme. Dar daca albinle sunt curate, de ce sa le tot deranjam?

ciucur

Am facut oxalic pentru ca sunt curios daca mai pica varroa, si pentru a capata experienta. Anul trecut si anul acesta au fost multi varroa si vreau sa mai alternez tratamentele. Anul viitor voi incerca si acid formic pe cateva familii.

Eugen B

ciucur

Dupa ce am facut tratamentul am curatat sibarele pentru a vedea ce pica dupa oxalic. Inafara de ceara si ceva aripi/picioare de albina nu am gasit nimic.
Sunt curios sa vad daca pica dupa oxalic, verific dupa o sapatamana.

Eugen B

Eu nu contest tehnica ta sau a oricarui alt stupar. Dar eu cred si asa se vede ca un tratament bun toamna va face ca albinele sa ierneze bine si anul urmator varroa este in proportii destul de mici.
Eu incerc sa nu prea le deranjez iarna, si si in timpul anului sper sa nu le tot deranjez.