Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

In acest week-end am impachetat stupii si doar la cativa (care au avut puiet pana tarziu) am mai hranit pentru completare. Voi intra in iarna cu 27 de familii/roi. Majoritatea sunt pe 7 rame (am maxim pe 9 rame si minim 4 bine ocupate). Mai am de facut un tratament cu foggerul cand temperaturile permit si un acid oxalic in decembrie si gata pe acest an cu albinele.

Acuma...Tinand cont ca am zis ca raman in jurul a 30 de familii ma gandesc ce trebuie sa imi pregatesc pentru anul viitor. Pentru a avea pe fiecare familie doua caturi mai am nevoie sa imi fac 38 caturi 1/2 cu ramele de rigoare. Am deja materialul pus deoparte si ramele cumparate.

Ceea ce nu stiu, si va rog pe voi sa ma ajutati, e ce numar de lazi/roinite imi trebuiesc pentru perioada roirii ? Cum ati proceda daca ati fi in locul meu?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

MOTANUL

30% ar insemna 9 lazi / roinite.

Imi plac apicultorii care gândesc lucrurile matematic. Eu mi-am luat multe bobârnace ca nu am avut pregatite rame - cutii etc.

Daca ma intrebi cate caturi de 1/1 si 1/2 am habar nu am (de rame nici nu mai vorbesc); Cred ca pentru prima oara de când ma ocup de albine ar trebui sa-mi fac un inventar si sa cumpar tot ce-mi trebuie; Nici la data la care vorbim nu am suficiente diafragme. (trebuie sa mai cumpar 2 sau 3 doar pt. familiile care ierneaza);
O alta mare hiba ar fi suportii (sa am suporti facuti pt roii de anul viitor si pentru nucleele de imperechere); Operatiunea nucleu de imperechere a ramas doar la stadiul de intentie.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

ciucur

Multumesc pentru opinie.
Cu caturile/ramele imi este clar, am ceea ce imi trebuie (materialul pentru caturi , 100 de rame 1/1 si 400 de 1/2). O sa merg pe configuratia 12 rame 1/1 si doua caturi 1/2 la fiecare stup.
Am de asemenea 5 suporti metalici reglabili pregatiti precum cei din sectiunea video a forumului prezentati de userul crombra. Nuclee de imperechere am pentru 14 regine.

Anul acesta mi-au roit 15 din 17 familii. Daca si 2016 va fi la fel, Domnul a dat, Domnul a luat!
Ma gandesc sa fac 10 lazi de rezerva pentru roi...
Din 2016 o sa incerc sa recuperez din cheltuielile cu albinele. Nu tin albinele pentru bani, dar daca totusi pot reduce din cheltuieli, voi fi fericit. Macar motorina consumata.

Pana acum nu am vandut miere, desi am avut cerere. Am oferit-o cadou.
Satisfactia mea maxima a fost cand cineva care e consumator de miere, a afirmat ca mierea mea e cea mai buna din cele  incercate in ultima vreme. Fara sa stie ca e de la mine. Si omul a testat de la multi stupari din zona.

filip

Cea mai buna miere e mierea MOCA (fara bani) o sa te lamuresti de asta cand ii vinzi mierea pe bani. =))
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ciucur

Citat din: filip din Octombrie 30, 2015, 08:11:39 PM
Cea mai buna miere e mierea MOCA (fara bani) o sa te lamuresti de asta cand ii vinzi mierea pe bani. =))

Stiu la ce va referiti. Dar acel om, dupa ce a aflat ca e miere de la mine, mi-a oferit 40 ron/kg . Sunt constient ca sunt foarte putini consumatori de acest fel.

bmdna

daca am citit bine si au roit 15 din 17 cred ca s-a gresit undeva...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

ciucur

Citat din: bmdna din Octombrie 30, 2015, 08:49:27 PM
daca am citit bine si au roit 15 din 17 cred ca s-a gresit undeva...

Sigur ca am gresit. I-am stimulat mai mult decat trebuia.

G. Iulian

In numarul din August al revistei Romania apicola un apicultor prezinta metoda sa de a obtine productii mari de miere si intinerirea matcilor: cu 10 zile inainte de inflorirea salcamului ia matca cu rama pe care se afla si o rama cu miere si face un nucleu, dupa 5 zile distruge botcile capacite. Astfel cand infloreste salcamul nu mai are puiet larvar si albina merge la cules plus ca va avea botci din care albinele vor creste o matca.

G. Iulian

La stupii mai slabi face acelas lucru inainte de tei, astfel combate si roitul. Pentru matci de calitate zic eu ca se pot altoi botci obtinute din transvazare de larve de la familiile pe care dorim sa le inmultim.

G. Iulian

In toamna se pot unifica roiurile astfel obtinute cu familia de baza si se ierneaza cu familii puternice.

G. Iulian

Prin metoda asta calculezi usor cate roinite iti trebuie. Dar este doar o metoda, mai sunt si alte moduri de exploatare a stupilor in functie de configuratia stupilor.

un OM

Poate fi o solutie pentru cei cu familii varsate (pentru pavilion imperecherea este problematica rau). Numai ca si la varsati da cu virgula. In primul rand nu ai puiet de la 3 saptamani la o luna. Poate deveni o metoda numai daca esti stationar si dupa salcam nu ai alt cules pana la tei sau si mai rau la floare.

RazvanTi

Citat din: MOTANUL din Octombrie 30, 2015, 11:08:02 AM
30% ar insemna 9 lazi / roinite.

Imi plac apicultorii care gândesc lucrurile matematic. Eu mi-am luat multe bobârnace ca nu am avut pregatite rame - cutii etc.

Daca ma intrebi cate caturi de 1/1 si 1/2 am habar nu am (de rame nici nu mai vorbesc); Cred ca pentru prima oara de când ma ocup de albine ar trebui sa-mi fac un inventar si sa cumpar tot ce-mi trebuie; Nici la data la care vorbim nu am suficiente diafragme. (trebuie sa mai cumpar 2 sau 3 doar pt. familiile care ierneaza);
O alta mare hiba ar fi suportii (sa am suporti facuti pt roii de anul viitor si pentru nucleele de imperechere); Operatiunea nucleu de imperechere a ramas doar la stadiul de intentie.

deci pana la urma ai habar sau habar n'ai ca nu mai inteleg nimic :nebun: :rotfl: :nebun:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

MOTANUL

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

RazvanTi

Ntz... de gabor ca doar am antrenor bun  :razz: =)) :razz:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro