plante melifere invazive

Creat de iadrian, August 06, 2012, 06:22:13 PM

« precedentul - următorul »

iadrian

doresc sa plantez pe un canal secat ,pe care nu creste decat Stir salbatic precum si alte cateva plante pe care nici animalele nu pre le consuma,cate soiuri de plante melifere
deasemeni m-am gandit ca ar fi bine daca aceste plante ar fi si invazive pentru a concura sau a decima celelalte buruieni care cresc pe aici
totodata ar fi bine daca ar avea o perioada de inlorire cat mai indelungata pentru a oferi albinelor un cules mai idelungat si mai bogat
astept pareri
multumesc

pharaonu75

baga iulisca!
cat de mare este suprafata pe care vrei sa o plantezi?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

iadrian

cam 500 m in dreptul terenului meu dar se intinte foarte mult si la vecini

pharaonu75

In ce zona ai stupina? ca nu vad la profil nicio localitate... iar in functie de zona (campie, deal, munte) sfaturile pot fi diferite!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

iadrian

ok scuze ai dreptate
stupina se afla in braila

pharaonu75

Pai in zona noastra ar merge bine amorpha (dar ii trebuie umiditate, iar canalul am inteles ca este secat).
Merge si iulisca, dar nu este la fel de productiva ca amorpha, in plus este foarte "rea" (invaziva) este aproape imposibil sa mai scapi de ea, deci s-ar putea sa deschizi o cutie a Pandorei... mai ales daca in viitor intentionezi sa faci altceva pe acel teren.
Sfatul meu ar fi ca sa plantezi amorfa, daca ai un minim de umiditate in zona acelui canal.

iadrian

multumesc mult pentru sfaturi
amorfa merge transplantata sau se cultiva prin seminte

pharaonu75

Amorfa este invaziva, mai este denumita si salcam pitic si se poate inmulti  prin drajoni, butasi sau seminte.
Ca sa castigi ceva timp, ar fi bine daca ai transplanta pe marginea acelui canal plante deja rasarite. In felul asta nu te mai chinui si nu mai pierzi timpul cu germinarea semintelor. Amorfa se gaseste din belsug pe malul Dunarii.

iadrian

da o cunosc destul de bine numai ca nu stiam cum se planteza

iadrian

alte plante invazive ar mai fi
coada soricelului
margaretele
napii-heliantus
volbura sau rochita randunicii
despre cultivarea lor si potentialul melifer astept raspuns

jonny_it

Citat din: iadrian din August 14, 2012, 06:36:44 PM
alte plante invazive ar mai fi
coada soricelului
margaretele
napii-heliantus
volbura sau rochita randunicii
despre cultivarea lor si potentialul melifer astept raspuns

Coada soricelului si margaretele nu sunt plante melifere.

balasbebe

Oare cum este ambrozia? azi am recunoscut si eu o planta, dar am smuls planta. Desi mi-am dorit sa o am am inteles ca polenul este toxic.

stefan1

Ambrozia a devenit si ea invaziva in ultimele decenii in Europa si mai cu seama in Ungaria. Desi e cautata de albine, nu e de dorit, ca polenul ei este unul din cele mai alergene polenuri. Este alergen cam la 15-20% din populatie. Curios, la magyari, procentul de oameni sensibili la polenul de ambrozie este in jur de 60% din populatie. Cum planta infloreste intre iulie si octombrie, inseamna ca prezenta acestei plante prelungeste perioada de risc pentru alergicii la polen mult in toamna. De asemenea este periculoasa ca produce o 'reactie incrucisata'. Adica aceasta planta produce la unii oameni alergie, deci anticorpi care reactioneaza la polenul de ambrozie. Dar odata dobanditi acesti anticorpi, ei vor reactiona si la polenul altor plante din marea famile a Asteraceelor. Astfel oamenii pot deveni alergici si la polenul de topinambur, rudbeckia, solidago sau chiar floarea-soarelui, toate plante melifere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Profit de prezenta d-lu Stefan 1, si doresc sa-l intreb daca totusi pentru albine poate sa fie toxic sau nu polenul?
Prin 2008 cineva din Salaj a adus din ungaria foarte multe plante de Ambrozie. El le distribuia apicultorilor, sa puna in ceai la albine. El zicea ca este Pelin. Am gustat din planta si nu avea acel gust foarte amar. Fara sa stiu atunci, pana in zilele trecute ma tot intrebam ce planta poate sa fie. Am inteles ca in jurul orasului Carei este foarte multa floare vizitata de albine.