Sistem ME se preteaza pentru incepatori?

Creat de Istvan, Iulie 18, 2012, 02:36:19 PM

« precedentul - următorul »

Istvan

Buna ziua.
Ma numesc Istvan, din Targu Mures si apicultor in devenire, deocamdata sunt la faza teoretica. Am studiat mai multe carti, forumuri, si doresc sa-mi achizitionez primele familii in aprilie anul viitor. Am citit cartea "Intretinerea albinelor in stupi multietajati" de A. Malaiu, si influentat si de postarile pe youtube ale domnului Dan Margarit (link:www.youtube.com/watch?v=ApV2b12IHys&feature=relmfu), ma gandesc sa incep cu sistem ME. In prima faza as dori sa achizitionez 4 familii, iar stupina va fi amplasata la 35 km de Targu Mures, zona Sovata, intr-un loc deluros, cu multi pomi fructiferi, faneata, si padure de stejar. Doresc sa fac stationar, timpul alocat acestui hobby ar fi de o deplasare la stupina pe saptamana.  As dori sa aflu parerile celor care lucreaza cu acest sistem, si daca merita ca incepator absolut ( nu am unde sa fac o pregatire practica pe acest sistem) sa incep cu multietajat. Va multumesc

morozan simion

eu unul nu ti-as recomanda multietaul pentru inceput, si ar fi recomandat pentru inceput sa mergi pe stupul orizontal sau cel mult pe stulul dadant dar cu magazie 1/2. Fa o analiza a zonei melifere, ce flora este in zona,pe ce perooada a anului se intinde etc. Iar recomandarea mea este sa te asezi primul an langa un stupar cu experienta CU CARACTER care sa-ti arate toate operatiunile care trebuie facute pe parcursul unui an calendaristic.
Asa am facut eu, mult succes

pharaonu75

Da-te cu o bere Harghita pe langa tizul tau Orban Stefan (Istvan), ca ai numai de castigat... in plus, este din zona ta, din Sighisoara si este un om de nota 2000!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kiwi Bee

Istvan,
pentru 4 stupi ME ai nevoie de minimum 4 cutii. Daca mergi pe inmultit an de an atunci divizezi in fiecare an si tii familiile tot timpul pe o singura cutie. Daca vrei sa faci si miere atunci pui cutii peste cuib. Daca tii cuibul pe o singura cutie vei avea nevoie si de gratie Hanneman, iar dacal ti pe 2 cutii nu vei avea nevoie(eu unul nu am gratie Hanneman peste cuibul de 2 cutii si albinele circula mai rapid).
Atunci cind se intimpla sa ai ceva probleme si trebuie sa unesti 2 familii treaba este din nou foarte simpla. Faptul ca ai toate cutiile si ramele de aceiasi dimensiuni iti face lucrul usor.
Singurul dezavantaj la ME in RO este poate faptul ca atunci cind doresti sa vinzi citiva stupi va fi mai greu de vindut decit un stup Dadant(asa vad eu).
Filmele lui Dan M. sint foarte bune dar iti recomand si pagina lui Jonny_it. El are stupii tot in zona montana asa cum doresti si tu sati faci stupina.

Istvan

Multumesc pentru pareri si sugestii, Jonny_it intradevar are o activitate apicola model, dar ca incepator as fi curios care sunt avantajele si dezavantejele sistemului ME fata de Dadant in ceeace priveste pregatirea stupilor pentru iernare, si dezvoltarea familiilor in primavara in conditii egale de climat si cules, aspecte importante pentru un incepator.