Apicultura la distanta - Dan Margarit (Canada)

Creat de pharaonu75, Iulie 11, 2012, 09:02:13 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Paco Margarit nu s-a dus si ia invatat  meserie pe Canadieni,a gasit un model de lucru care este impus de LEGEA APICULTURI DIN CANADA si de baza melifera.

Batrani nostri au facut apicultura pe LEGEA APICULTURI de la noi din tara si pe baza melifera de aici,unde este alt climat mai uscat decat cel din Canada .

Daca Dan darama clisee punea in practica in Romanica cea ce face acolo,e usor sa faci apicultura cand in zona respectiva esti singur.

Fiecare face apicultura impusa de zona respectiva.






D006

Totusi trebuie sa punem putin lucrurile cap la cap.
  Dan Margarit a practicat apicultura si in Romania dar diferite motive a plecat in canada . Acolo a avut sansa sa se angajeze la un patron cu o ferma apicola mare . Combinand experienta din tara si cu ce a invatat la noul loc de munca a reusit sa aplice apicultura tip FRANCIZA . El a preluat o afacere la cheie unde trebuie doar sa munceasca la timp restul vine de la furnizorul francizei .
   Batranelul de la noi trecut de 70 de ani , dand la o parte productie mai mica sau mai umflata, trebuie dat exemplu deoarece nu s-a rezumat la a trai dintr-o pensie de mizerie si sa-l injure pe Base ci continua sa fie un om activ si de folos societatii .

  Noi romanii daca am fi normali la cap am combina cele doua tipuri de apicultori si am dubla productia Romaniei de miere.

PACO

eu doar banuiesc ce face el ,lipsesc multe detalii din filmele lui, ramne de vazut cat de rentabil este in Romania.Dar cine vrea sa invete cu adevarat o anumita tehnologie trebuie sa stea o perioada de timp pe langa unul care o stapaneste bine.

cornelioandanciu

Fratilor, fara nici o exagerare va spun ca dintr-un singur cules de salcam si un singur pastoral la munte am facut trei caturi per familie si al patrulea este al lor.Daca as mai fi avut timp sa mai fac un pastoral pe malul Crisului la acea buruiana la care unii ii spun "iulisca",mai faceam cate un cat per familie.Daca as fi scos toata mierea asta ar fi fost cinci caturi, inmultit cu 23 kg per cat, ar fi insemnat 115 kg per familie.Dar ar fi trebuit sa completez cu zahar sau cu hidrolizat de porumb.Asta in conditiile in care sint plecat cate o luna de acasa in strainatate!Daramite unul ca Dan Margarit, care este tot timpil langa stupi? Este posibil sa faca productiile de care vorbeste,hai sa fim seriosi, daca el nu stie meserie atunci nu mai stie nimeni!
Va salut.

romikele

Citat din: cornelioandanciu din Septembrie 25, 2013, 10:01:08 PM
... Este posibil sa faca productiile de care vorbeste,hai sa fim seriosi, daca el nu stie meserie atunci nu mai stie nimeni!

Este posibil, dar orice tehnologie trebuie adaptata la conditiile locatiei unde se aplica.
Clima, baza melifera, rasa de albine si mentalitatea stuparului sunt foarte diferite, de aici si diferentele mari ale rezultatului muncii.

feerary

referitor la mentalitate si rezultat al muncii : am stat cu un apicultor din zona in care locuiesc si l-am intrebat cum obtine matcile, mi-a zis ca ia rama cu oua de la o familie si baga la roi ca sa-s traga baotci.  Zicea ca nu are tip de transvlazare si ca ii multumit de productie  :uimit: Inca era la floarea soarelui cu stupii dar sunt curios cat a scos pe familie. Daca e multumit cu siguranta a acoperit cheltuielile si a ramas cu profit bun.
           In ft de munca, vin si rezultatele... vrei productie mare, ai de lucru.... nu ai atat timp de ele, multumestete cu ce ramai!

marian sima

#336
Poti sa-ti faci de lucru,daca nu stii ce si cum nu ai nici productie.

Si la roi trebuie sa stii cum bagi rama, :wink: daca iei matca  si puietul roiului si bagi rama cu oua rezulta matci proaste,daca bagi rama cu puiet dupa o perioada cand roiul a constientizat ca e orfan atunci ies matci bune.


bucovineanu

Mariane, nu prea inteleg de ce in primul caz ies regine proaste si in al doilea bune.

marian sima

Daca ridici matca si bagi rama cu oua imediat mirosul de matca mai persista  albina intarzie pana i-si da seama ce are de facut si viitoarea botca e luata in lucru cu intarziere.

Cand scoti puietul si ai orfanizat familia de 3-4 zile acea familie e framantata cu problema inlocuiri matci si in momentul aplicari ramei cu oua familia deja e pregatita pentru interventie.

Stim ca o familie fara matca scoate un sunet ciudat (ca un planset),acel sunet nu se aude imediat ci la o perioada dupa ce familia ramane fara matca.

Banuiesc ca stiati asta deoarece va stiu un apicultor experimentat,stiu ca va ganditi ca de la starea de ou la starea de larva trece 3 zile timp tocmai bun pentru a lua in lucru botca si totusi nu este asa.

Am experimentat procedeul ,produceam si eu o data botci prin aceasta metoda.

pharaonu75

Doolitle & Pratt si apoi Maisonneuve au observat si au acordat o mare atentie chestiunii descrise de tine, Mariane.
Constantin L. Hristea, in lucrarile sale despre cresterea reginelor, explica frumos si detaliat modul in care acestia procedau.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Mariane, in postarea anterioara ai scris pentru primul caz ca introduci rama cu oua, iar pentru cazul al doilea rama cu puiet. De aceea am pus intrebarea. Daca se procedeaza cum ai zis acolo vei obtine regine proaste in cazul al doilea deoarece botcile vor fi crescute din larve de varste nepotrivite.

marian sima

Scuze a fost o greseala de formulare,repezeala e de vina. ^:)^ :nod:

marian sima

Re: Apicultura la distanta - Dan Margarit

Mesajde costi » 07 Ian 2013, 11:17
S-a pus undeva intrebarea cate fam la un ha de rapita si rezulta ca o familie de albine are la cules de la 3 la 7 ha floare de rapita.
Sa nu uitam ca acolo sunt 40 stupi pe locatie dispuse (locatiile) la 3km una de alta.

Domnule Dan pe un alt forum sa discutat despre cati stupi sant amplasati in Canada pe o locatie,eu am citit acolo ce scrie mai sus (e copiat de pe stuparitul) ,am vazut ca dv nu a-ti facut nici o corectare si am luat aceasta informatie de buna.
Am vazut doar o parte din filmuletele dv deoarece am ales dupa titlu doar cea ce ma interesat.

Daca spuneti ca puteti pune pe o vatra cati stupi doriti este foarte bine .

Salutari si iernare usoara .

Apicultura la distanta 75

marian sima

Cine are filmuletul ''Apicultura la distanta 26 ,setare locatie noua".

Sau unde se poate revedea?

pharaonu75

Le am eu pe toate, insa pentru moment nu le pot pune pe server.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube