Apicultura la distanta - Dan Margarit (Canada)

Creat de pharaonu75, Iulie 11, 2012, 09:02:13 PM

« precedentul - următorul »

NiKoN

Citat din: marian sima din Septembrie 20, 2013, 01:06:01 PM
Ce are deaface fumul care i-l acopera pe stupar datorita ca tine cutia intre genuchi cu strivitul albinelor?


Are de-a face cu faptul ca aprinde afumatorul nu ca sa il aiba cald intre picioare....ci pentru a-l folosi la indepartarea albinelor din capac, podisor, spetezele ramelor. Tu nu faci la fel?
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

stefan1

  - Dan a spus ca unele lucruri nu le spune pentru a se proteja de concurenta. dupa mine unul din lucrurile pe care nu le spune este vorba de hranirile de toamna. Acolo eu cred ca administreaza si anumite medicamente. O familie care are probleme de sanatate nu poate fi o familie de buna productie. Nosemoza pentru zone cu asa ierni lungi ar fi moarte curata; ori se stie ca aceasta boala este destul de prezenta la noi si ea influenteaza mult si ritmul de dezvoltare din primavara.
  - In imensitatea Rusiei nu este numai o rasa de albine. Au si ei 'turnulete'. Sunt multe filme. La indemana am asa ceva:
     http://www.pchelhom.ru/index/0-4
  - Daca el isi creste matcile, fara o insamantare artificiala e clar ca are hibrizi (metisi) chiar daca s-a plecat de la una sau alta din rase pe linie materna. Daca ai vazut, acorda o foarte mare atentie calitatilor lotului 'matca'.
  - Calitatea polenului de pe parcursul intregului an afecteaza durata de viata a albinelor si chiar nu m-am referit la albina de iernare ci la albina de vara, cara asigura asemenea culesuri.
  - La noi culturile se trateaza cu ce vrea muschii la fiecare agronom sau proprietar. Forumul e plin in fiecare an de situatii cand la rapita au ramas unii stupari fara albine. Astea sunt doar cazurile cele mai grave. Intoxicatii mai usoare sigur ca sunt mult mai multe.
   
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Chiar nu folosesc fumul pentru indepartarea albinelor,colegul nostru vorbia DE FUMUL CARE IL ACOPERA PE APICULTORUL DIN CANADA ,altfel punea afumatorul oriunde la indemana.

Stefan turnuletele nu le da o rasa de albina ci un mod de apicultura.

De ce nu raspunzi la intrebari?
De ce Bukfastul nu da turnulete in alte zone care aplica o apicultura normala?

Daca erai atent macar la primul filmulet observai ca spune un nr de 3000 de stupi (de productie)si 2000 de nuclee .

E destul de clar ca nucleele sprijina stupi de productie.
E adevarat ca o calitate buna a polenului da viabilitate dar albina are stabilit (si nu de mine) un ciclu de viata.


marian sima

Ca sa fie pe intelesul domiilor voastre;
Apicultori de acolo sant obligati de legislatie ca pe o vatra sa fie doar 40 de familii ,nu e voie pastoral nu e voie sa amplasezi mai multi stupi,zona are posibilitatea de a sustine mai mult de 40 de familii si daca nu esti inteligent o buna parte de productie s-ar pierde.

Atunci ce faci daca nu ai voie cu alti stupi?Faci niste stupi gigant astfel poti culege la maxim nectarul de pe toata suprafata.
Tii stupi de productie si nuclee care sa sprijine stupi de productie.

E o situatie impusa la care apicultori au gasit o solutie.

De acea v-am si spus ca domniile voastre cu matci, cu baza melifera cu tot nu o sa ajungeti la asemenea stupi .

Nici chiar Batranul cu toate ca meniul lui zilnic consta in seminte de mere. =)) =)) =))

Eu pe unii va apreciez sinteti apicultori inteligenti si nu santeti la inceput ,punetiva inteligenta la lucru.

balasbebe

Am vazut cum bihorenii stiu sa faca si ei miere multa. Aveau niste lazi doar orizontale cu 24-26 de rame. Era negru in fata urdinisului cand ieseau albinele din stupii lor. Secretul era unul simplu: stupii putini si albine multe. Daca nu ai culegatoare cu ce sa faci miere? La noi in sate sunt sute de stupi, si aia slabi. Nu le ajunge lor. De cand cu banii europeni merge tot mai rau.

marius_vfp

da si cand o sa se termine cu banii astia atunci se cerne orzul de pleava ,problema grava pe care o vad eu e ca se extind bolile prin stupini ,ala care e doar cu ochii pe banu european il doare in cot de sanatatea albinelor ,nu-l intereseaza decat sa respecte clauzele din contract ,face jdemii de roi si cutii goale sa ia ochiul la ala de vine in control si gata o pus mana pe ban in rest bam-boo .
referitor la numarul indivizilor dintr-o colonie , e ceva asemanator cu numarul soldatilor dintr-o armata ,daca nu ai cu cine sa pleci la lupta mai bine capitulezi lasi pe altul unde nui nui .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

stefan1

Citat din: marian sima din Septembrie 20, 2013, 07:25:02 PM
Ca sa fie pe intelesul domiilor voastre;
Apicultori de acolo sant obligati de legislatie ca pe o vatra sa fie doar 40 de familii ,nu e voie pastoral nu e voie sa amplasezi mai multi stupi,zona are posibilitatea de a sustine mai mult de 40 de familii si daca nu esti inteligent o buna parte de productie s-ar pierde.

Atunci ce faci daca nu ai voie cu alti stupi?Faci niste stupi gigant astfel poti culege la maxim nectarul de pe toata suprafata.
Tii stupi de productie si nuclee care sa sprijine stupi de productie.

E o situatie impusa la care apicultori au gasit o solutie.

De acea v-am si spus ca domniile voastre cu matci, cu baza melifera cu tot nu o sa ajungeti la asemenea stupi .

Nici chiar Batranul cu toate ca meniul lui zilnic consta in seminte de mere. =)) =)) =))

Eu pe unii va apreciez sinteti apicultori inteligenti si nu santeti la inceput ,punetiva inteligenta la lucru.

  Nu stiu de unde ai, Mariane, cunostinta despre asemenea reglementari in Canada. Eu ma indoiesc ca este asa, dar nu ma pronunt ca nu stiu.
  La mine nucleele nu ajung la o dezvoltare sa permita ajutarea familiilor de productie. Eventual familii ajutatoare, dar DM nu am cunostinta sa fi vorbit de asa ceva.
  Spui ca 'turnuletele' nu sunt date de o rasa ci un mod de apicultura. Partial sunt de acord. Acest sistem se preteaza la stuparit stationar si la o baza melifera abundenta. Totusi in lipsa unor regine performante, degeaba turnuletele. Jonny_it a incercat asa ceva la noi, cu adaus de albine si am impresia ca tot nu a prea reusit.
  Nu doar Dan are asemenea stupi. Sunt multe poze pe net chiar cu turnuri mai mari. Depinde de cate ori pe an faci recoltarea. Uite chiar aici, primul pe care l-am intalnit, si e la Casa Alba, o singura familie, deci neconstransa de presupusa lege a celor maxim 40 de familii/vatra:
  http://www.doobybrain.com/2010/06/27/the-beehive-on-the-white-house-south-lawn/
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Chiar Dan spunea intr-un filmulet,subiectul celor 40 de stupi pe vatra sa mai discutat parca pe alt forum.
La noi e cu totul alta treaba,ei numesc stupi imensitatile acelea de cutii ,roi cea ce multi apicultori de la noi nu are in cutia la o familie si nuclee lor difera de conceptul nostru de nucleu.

Imi pare rau ca nu ai urmarit filmuletele bine.

Toti apicultori trebuie sa aibe in stupi matci bune pentru a face productie.

Discutand cu cineva care a fost in America am fost informat ca apicultor Roman mutat acolo a reusit sa traga numai de la citrice 200 kg pe familie.

Asa ca apicultori se adapteaza la tipul de cules ,cu un stup de 20 de rame intregi de cate ori trebuiea sa extraga?
Pai cu timpul extractiei cu asteptarea de maturare a mieri nu se pierdea o parte din recolta?

Intelege ca sant fel si fel de situatii la care trebuie sa te adaptezi pentru a avea un maxim de productie.

Varbesti de Jonny ,pai nu prezentatii domniile voastre pe altul care nu a reusit sa faca albinele sa creasca fagure pe foita de plastic,nu inseamna ca daca unul a avut o nereusita nu se poate.


marian sima

Stefan ai vizionat chestia pe care ai prezentat-o de la Rusi?

Ai vazut dimensiunea unei rame? =))
Ce demensiune are un cat?
Grosimea lemnului din care sant formate cutiile?

Acolo sant stupi cu dezvoltare normala,cat despre filmul din America ,pai ce voiai sa prezinte un stup anemic la Casa Alba?

La un stup au facut selectie de au matca asa de buna. =)) =)) =))
Nu stiu cum faci dar reusesti sa ma binedispui. :hi:

petru.atudorei

cum sunt noua pe forum, dupa ce am citit toate postarile din acest topic am ajuns la concluzia ca am pierdut timpul.
La mine in zona este o banca unde se aduna babele alea barfitoare si stau de dimineata pana seara. si cum stau ele asa daca vad pe unu mai necajit zic"saracul, e vai de el,, daca vad pe unu cu masina straina zic" uite si asta, de unde are el bani de asa masina"

ideea e urmatarea, romanul moare de invidie atunci cand vede ca altcineva are mai mult ca el, dar nici nu incearca sa faca mai mult. Nu tin cu dl Dan Margarit. nu stiu daca e adevarat ce prezinta el in filmulete,dar va pun o intrebare. Ati incercat sa folositi tehnologii noi, ati investit bani si timp in cercetari?
Raspunsul vil dau tot eu, e foarte simplu ,,NU". Bagati albine intr-o cutie si asteptati sa va dea miere.
Am testat si eu anul acesta nu 2 ci 3 matci in acelasi stup separate doar de o gratie hanneman. Desigur, nu m-am apucat de capul meu, am intrebat pe uni altii, apicultori cu expierenta si toti au zis ca nu e posibil ca 2 matci sa stea in acelasi stup. acum ne aflam in luna septembrie, au trecut 3 luni de cand am facut unificarea si totul merge foarte bine.
Cum vi se pare ca un stup.pornit de la 3 rame de puiet si albina si 3 rame cu miere, dupa 3 luni sa ajunga la 18 rame pline cu albina? stiu vi se pare imposibil, asa cum au zis si marii apicultori cu expierenta de la mine din zona.
Deci? cati dintre cei care sunt impotriva lui Dan M au incercat sa se despri da de apicultura clasica?

cam atat am avut de spus. Nu vreau sa ma fac inteles. ci doar sa imi descarc nervii ca am pierdut 30deminute sa citesc niste aberatii ale mentalitatii romanului

Constantin_MH

Cam ce face DM in Canada, a facut si Cristi x in Suedia(in anul 2003). Poate-l credeti pe el!
Detalii aici: http://www.milotoi.ro/
si aici: http://apiardeal.3xforum.ro/post/204/1/suedia_2003/

Obombo

Citat din: petru.atudorei din Septembrie 21, 2013, 09:24:08 PMdupa ce am citit toate postarile din acest topic am ajuns la concluzia ca am pierdut timpul.
Concluzie exacta :bravo: , iar treaba cu babele se potriveste foarte bine: nu se poate dom'le, tre'sa fie ceva dedesubt si p'orma cum sa fie pamantul rotund, pai aia care stau in partea de jos n-ar cadea? Si cum sa se invarta in jurul soarelui cand se vede foarte clar ca e soarele care se invarte in jurul pamantului?

balasbebe

Pe la ei se schimba matcile si de 2-3 ori pe an. Nu merge bine, nu mai stau pe ganduri. La noi ce arunca unu, ia celalat de bun.

marian sima

Citat din: petru.atudorei din Septembrie 21, 2013, 09:24:08 PM
cum sunt noua pe forum, dupa ce am citit toate postarile din acest topic am ajuns la concluzia ca am pierdut timpul.
La mine in zona este o banca unde se aduna babele alea barfitoare si stau de dimineata pana seara. si cum stau ele asa daca vad pe unu mai necajit zic"saracul, e vai de el,, daca vad pe unu cu masina straina zic" uite si asta, de unde are el bani de asa masina"

ideea e urmatarea, romanul moare de invidie atunci cand vede ca altcineva are mai mult ca el, dar nici nu incearca sa faca mai mult. Nu tin cu dl Dan Margarit. nu stiu daca e adevarat ce prezinta el in filmulete,dar va pun o intrebare. Ati incercat sa folositi tehnologii noi, ati investit bani si timp in cercetari?
Raspunsul vil dau tot eu, e foarte simplu ,,NU". Bagati albine intr-o cutie si asteptati sa va dea miere.
Am testat si eu anul acesta nu 2 ci 3 matci in acelasi stup separate doar de o gratie hanneman. Desigur, nu m-am apucat de capul meu, am intrebat pe uni altii, apicultori cu expierenta si toti au zis ca nu e posibil ca 2 matci sa stea in acelasi stup. acum ne aflam in luna septembrie, au trecut 3 luni de cand am facut unificarea si totul merge foarte bine.
Cum vi se pare ca un stup.pornit de la 3 rame de puiet si albina si 3 rame cu miere, dupa 3 luni sa ajunga la 18 rame pline cu albina? stiu vi se pare imposibil, asa cum au zis si marii apicultori cu expierenta de la mine din zona.
Deci? cati dintre cei care sunt impotriva lui Dan M au incercat sa se despri da de apicultura clasica?

cam atat am avut de spus. Nu vreau sa ma fac inteles. ci doar sa imi descarc nervii ca am pierdut 30deminute sa citesc niste aberatii ale mentalitatii romanului

Baiete am investit si bani si timp ,tocmai datorita cercetari spun ca ceva e posibil sau nu e posibil,
Unele chestii de care incepatori se minuneaza le gasesti si la noi dar nu de aceiasi nuanta.
Eu unul chiar am procedee de apicultura care se diferentiaza de apicultura clasica.
Nu prea erai pe aici cand discutam eu despre roinita in care poti sa formezi roi prin stalonare si sa-i dai si matca neamperecheata in aceasi zi.
In curand ai sa vezi un model de presa manuala ce nu prea exista pe tot mapamondul,ba chiar presa de faguri de plastic 1/1,gresii presa de faguri de plastic nu o arat ramane ''secret profesional''. =)) =)) =))

stupar

Varful dezvoltarii cu o singura matca la noi 20 rame.Nici in Canada nu este altfel.La culesurile principale se unifica din doi,trei familii face turnuri,dupa culesuri prinipale se reface familiile cu cate o matca imperecheata.Asta-i secretul!