• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

distanta intre randurile de stupi

Creat de Marius-ursulakhe, Iunie 30, 2012, 05:45:43 p.m.

« precedentul - următorul »

Marius-ursulakhe

Buna dragilor am o mica nelamurire si nu stiu la ce distanta sa pun randurile de stupi pt ca am spatiul limitat(stupi sant amlasati pe pamantul unei vecine care nu sta in locatia respectiva dar are gradina) :beer:

mape 48-petru manea


barabasl

Mie un stupar cu experienta mi-a recomandat sa asez stupii cu urdinisurile fata-n fata, asta pentru a evita depopularea stupilor din rindul din spate.

Marius-ursulakhe

Daca le-as pune cu cu fata una cate una randurile atuci randul din fata nu mai este catre soare si va fiie rau pe iarna.
Eu mam gandit la 3 m dar daca colegul mape zice 4m ma gandesc ca e mai bine.
Sa speram ca mai primesc si alte ideii.Multumesc mult.

romikele


Marius-ursulakhe

ok domnule romikele multumesc mult asta cauta este scurt si la subiect ms ramandator :beer:

costelgeorgel

Citat din: mape 48 din Iulie 01, 2012, 01:58:15 a.m.
  4 m intre randuri  :hi:


ASTA INSEAMNA CA PENTRU 20-30 STUPI ITI CAM TREBUIE UN HA DE TEREN
   CRED CA E SUFICIENT 1,5-2 M

aditza_71

Cartile de apicultura zic asa : stupii se aseaza cu urdinisurile orientate spre sud-est, la o distanta de 2 m pe rand si 4-5 m intre randuri.Deci dl.mape48 a  zis cel mai  bine. Dar fiecare ii aseaza dupa spatiul pe care il are; daca ai spatiul mic intr-o gradina ii asezi la 2 m intre randuri.

romikele

Daca s-ar face apicultura si cresterea copilului numai dupa carti, n-am mai avea nici albine, nici copii...  :D
In general cartile, mai ales de pe la noi folosesc la greu copy/paste.
Cea mai utila informatie se regaseste in practica.
Distanta de 4-5m intre randuri este optima si obligatorie chiar in cazul stupinilor de multiplicare, unde distanta dintre stupi trebuie sa fie cat mai mare posibil, functie si de locatie.
Distanta de 3m folosita la multe stupini pe care le-am vizitat, o consider optima.
Sub 2m e total neacceptabil, deoarece pericolul de ratacire a albinelor si chiar furtisagul creste foarte mult.
Am facut experimente cu diferite amplasari, la 1,5m rezultatele au fost cele mai slabe. Daca totusi terenul nu permite mai mulr de 2m, stupii se pot amplasa astfel incat cei din primul rand sa nu fie in fata celor din randul doi, ci intercalati.

Marius-ursulakhe

Totusi la o distanta dintre randuri de 1,5 sau 2m nu cred ca ar fi bine totusi pt ca daca lasi 0,5m intre stupi esti direct in bataia albinei cand controlezi pe cei din fata si cum zice domnul romikele este si incomod si mai si provoci un furtisag :mad:

G. Iulian

La noi sunt  puși 8 pe un rand la 0,5 m între ei și în față alți 8 la cca 5 m și tot 0,5 m între ei, dar ăsta a fost spațiul disponibil.
În carte spune cam așa:

romikele

Cartile sunt bune, dar nu toate. Depinde cine le scrie.
Oricine poate citi o carte, dar nu toti cei care citesc invata din ele.
Tot experienta e la baza.
Sunt apicultori pe acest forum, care au o bogata experienta, si care fara sa fi scris o carte, bat de departe multi autori de carti.
Cand timpul ne va permite, vom incerca sa sintetizam cele mai utile si practice sfaturi ale lor intr-un material pdf, marca apiardeal...

Marius-ursulakhe

Domnule romikele la iarna este cu putinta acest lucru bine inteles daca nu intervine ceva,iar dac ati face acest lucru multa lume sar ruga pt sanatatea dumneavoastra :nudie:(unul as fi eu) ^:)^

mape 48-petru manea

eu am 4 m intre randuri si 10-15 cm intre stupi si nu apar probleme nici cu inperecherea matcilor--totul depinde si de spatiul disponibil

mariuss01

Eu am distanţa pe rând, între stupi de 30 cm iar între rânduri de 2 m (e suprafaţa mică) şi merg de duduie, nu am furtişaguri, nu s-au orientat greşit. Sigur că e bine să ai rândurile rare însă vă asigur că merge bine şi aşa, important e să respecţi celelelalte  condiţii de îngrijire, igienă, înmulţire, pregătire pentru iernat, hrăniri etc. Dacă într-o curte mică trăiesc mai mulţi gospodari sigur vor găsi soluţii să se organizeze pentru a convieţui în bună înţelegere, atunci albinele o vor face cu atât mai bine.
Marius