CUM SCHIMB MATCA UNEI FAMILII???

Creat de C@T@LIN, Iunie 30, 2012, 09:23:04 AM

« precedentul - următorul »

C@T@LIN

salut.as vrea sa stiu cum schimb matca batrana a unei familii cu o matca tanara dintrun mic roi,si sa am cat de cat siguranta k matca nu va fi omorata.deci am:familie cu matca batrana,roi 2 rame cu matca tanara(imperecheata),cutiuta de transport:de aici incolo cum fac? :thanks:

C@T@LIN

LA STUPII CU FUND AV,PELANGA SUBAR SCOS DE TOT E NEVOIE SA RENUNT SI LA FOLIE DE DEASUPRA SA RAMANA DOAR PODISORUL DIN PFL+PLASA?(IN CAPAC NU AM AERISIRE)

dersky

Acum ce sa zic....si eu sunt incepator dar ai incercat sa dai un "SEARCH" pe forum?
Incearca aici:http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4860.msg98057#msg98057
In ce priveste a doua intrebare , din ce am citit pe forum, cred ca e suficient sa tii suberul deschis chiar daca ni ai aerisire in capac.

C@T@LIN

Citat din: dersky din Iulie 06, 2012, 01:44:45 PM
Acum ce sa zic....si eu sunt incepator dar ai incercat sa dai un "SEARCH" pe forum?
Incearca aici:http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4860.msg98057#msg98057
In ce priveste a doua intrebare , din ce am citit pe forum, cred ca e suficient sa tii suberul deschis chiar daca ni ai aerisire in capac.
m-am lamurit.merci colegu  :beer:

Mihai Sergiu

am roi sau cum sa ii zic nucleu de imperechere pe 2 rame si am zis sa il unific cu o familie orfana .i-am stropit cu tuica distilata i-am lasat 2 ore si am adus ramele de la stupul orfan la roi l-am stropit iar si le-am lasat o jumatate de ora o ora aprox dupa care le-am unit dupa o jumatate de ora m-am dus sa verific.
Albinele erau in regula nu s-au omorat nici una insa multe erau pe matca tanara (abia ce a inceput ponta )si trageau de ea mai ca ii rupeau aripile. Am luato si am puso intr-un fel de cusca si le-am pus si sirop ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

bucovineanu

De cat timp era orfana acea familie?

Mihai Sergiu

doua saptamani cel putin, inca nu avea rame ouate

bucovineanu

Daca nu mai are deloc puiet si a trecut o saptamana de cand nu are puiet, vor primi foarte greu alta regina deoarece sunt numai albine batrane, chiar daca nu au inceput inca sa oua albinele.

Mihai Sergiu

daca matca sta izolata mai mult de 2 zile o sa fie problema?

bucovineanu

Foarte probabil da. Am avut situatii cand o astfel de familie mi-a omorat cateva regine imperecheate si in final a trebuit sa o defiintez.

Mihai Sergiu

Fiind matca izolata cum ajung albinele sa o omoare?

bucovineanu

O omoara atunci cand este eliberata.

Mihai Sergiu

dupa doua zile in care am tinut matca in bigudiu am eliberat-o. la prima vedere albinele nu s-au agitat ea facea mai multa zarva tot cu fundu pe sus era  :D . azi cand am verificat din nou roiul matca era pe rame si ponta. cred ca am avut noroc le-am fost hranit si cu sirop de acum numai  sa ponteze linistita

creiveancristi

Am un roi de anul trecut cu matca de salvare,anul asta nu s-a dezvoltat mai mult de patru rame de albina.Ca sa salvez aceasta familie sa nu o unific in toamna cu alta,ma ajuta cu ceva daca-i schimb acum regina cu una imperecheata,tanara?
La cat timp o sa inceapa sa oua o matca imperecheata introdusa intr-o familie?

bucovineanu

Acum e tarziu sa schimbi regina. Daca la apogeu a fost pe 4 rame, acum are probabil mai putine albine.
Chiar daca se schimba regina acum, puterea acelui roi nu va creste. Solutia e unificarea.