CAND SE PUNE CATUL SUS - conditii obligatorii

Creat de apicraiova, Iunie 26, 2012, 09:59:40 AM

« precedentul - următorul »

apicraiova

Sunt inceparor si doresc va rog daca se poate cat mai multe raspunsuri sa ma pot edifica.
Multumesc anticipat.

apicraiova

1. Partea de jos a stupului trebuie sa fie plina de rame populate ?
2. Ramele ce se adauga in catul de sus trebuie sa fie obligatoriu cladite ?
3. Exista o perioada propice cand trebuie facut acest lucru ?

Am un stup vertical de 12 rame cu 10 rame populate si una la cladit. Cand imi recomandati sa pun catul deasupra, avand in vedere si faptul ca a inceput culesul la floarea soarelui ?

romikele

Se poate pune catul daca sunt minim 10 intervale cu albina (11 rame complet acoperite).
Ramele din cat pot fi partial cladite, restul foite. Se pot pune alternand, incepand cu ramele cladite pe margini.
Momentul propice e in timpul marilor culesuri, cel de floarea soarelui fiind ok din acest punct de vedere... trebuie doar ca si vremea sa fie potrivita...

apicraiova

multumesc pentru raspuns, mai astept si alte pareri...

bee_lover

Sa nu uitam ca la floarea soarelui se pot schimba ramele de cuib care sunt urate, la floarea soarelui daca este cules se construiesc cele mai frumoase rame.

apicraiova

apicraiova

Astept in continuare pareri in legatura cu subiectul propus.

pharaonu75

Eu pun caturile in momentul in care toate ramele din cuib sunt acoperite de albina, iar in natura exista un cules bun!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

apicraiova

bee_lover

Deschizi stupul si daca vezi ca albinele stau in 2 randuri insirate ca la armata intre intervale si lada e plina atunci poti sa pui catul sau daca in cuib ai 2-3 rame cu puiet capacit si lada e plina de albine deja atunci poti pune catul, daca pui numai foite si ai matca batrana si nici nu e cine stie ce cules atunci pot sa intre in friguri, daca e matca tanara o sa urce treptat si in cat si o sa-ti construiasca. Daca ai 1-2 rame de cat cladite pune-le intercalate la mijloc, deoarece acolo vor urca prima data, fiindca ramele din mijlocul cuibului au cel mai mult puiet, astfel coronita acestor rame o sa fie in cat.

apicraiova

multumesc pentru raspuns, mai astept si alte opinii...

G. Iulian

Am si eu o intrebare, fiind primul an de stuparie nu am rame de cat si am două roiuri de anul ăsta care au nevoie să le pun catul. Am comandat rame dar sosesc saptamâna care vine. Am 10 rame acum, pot pune câte 5 rame la fiecare cu faguri artificiali neavând crescuti si după ce vin restul de rame sa le completez caturile. Vă multumesc anticipat.

bee_lover

Poti sa le pui si cate 5 dar ai grija sa pui folia sa se prelinga dupa cele 5 rame in jos pana deasupra celorlalte din cuib, altfel iti vor creste faguri in locul liber.

apicraiova

va multumesc pentru raspunsuri, asteptam mai multe dar daca sunteti asa secretosi... asta e...

jonny_it

Citat din: apicraiova din Iunie 29, 2012, 08:51:41 AM
va multumesc pentru raspunsuri, asteptam mai multe dar daca sunteti asa secretosi... asta e...

Au explicat colegii mai sus foarte bine. Nu inteleg cum ai ajuns la concluzia ca sunt secretosi?!

Citat din: apicraiova din Iunie 29, 2012, 08:51:41 AM
"multumesc pentru raspuns, mai astept si alte pareri..."

Astea nu sunt "pareri", sunt informatii elementare de apicultura. Oricum le-ai fi gasit si pe forum si in orice carte. Unii colegi au pierdut 5-10 minute sa iti explice niste lucruri elementare, ar trebui sa fii recunoscator.

Deci, rezumat: daca folosest dadant + cat in momentul cand ai jos plin cu albine ar fi cazul sa introduci catul. Foarte simplu! Nu este nici o smecherie si nici un secret.

1. Partea de jos a stupului trebuie sa fie plina de rame populate ?
Raspuns: Da. Si chiar daca nu este plina si ai asezat catul nu este chiar atat de grav;

2. Ramele ce se adauga in catul de sus trebuie sa fie obligatoriu cladite ?
Raspuns: Daca exista cules(cel putin de intretinere) nu trebuie sa fie cladite. Daca nu exista cules nu prea conteaza pentru ca oricum le tii doar pentru a avea pe ce sta albinele.

3. Exista o perioada propice cand trebuie facut acest lucru ?
Raspuns: Citeste punctul 1 si 2.

:hi: