Botci la roi natural

Creat de creiveancristi, Iunie 18, 2012, 11:51:07 AM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Acum vreo doua saptamani am gasit un roi intr-un loc unde nu credeam sa se puna vreodata si anume intr-un sopron unde pe langa stupii goi mai am un cazan de fiert cartofi pentru porci.Cand am mers sa bag apa la fiert,cazanul era plin de albine,prima data nu am realizat ce este,apoi mi-am dat seama ca este un roi.Pacat ca nu m-am gandit sa fac poze.A fost roiul pe care l-am prins cel mai usor:am intors cazanul cu un prieten si l-am scuturat intr-o lada si gata.
Acum dupa 2 saptamani mi-a crescut 4 rame FA si am vazut ieri la un control ca intre ramele noi crescute si cu puiet capacit si larve in diferite stadii de dezvoltare au crescut cateva limbi de faguri in varful carora au construit 2-3 botci.Am rupt aceste bucati de faguri cu botci construiti intre rame,dar acum ma gandesc ca poate nu am facut bine,daca incercau sa schimbe matca linistit.Am zis acum cand ma gandesc ca nu cred sa-si traga botci de roire dupa 2 saptamani de cand le-am prins,s-ar putea sa am dreptate.Voi ce ziceti?
Mentionez ca este un roi foarte mare,cand l-am prins era pe 5-6 rame de albina,matca am identificat-o a doua zi dupa ce l-am gasit,deja are 2 rame pline cu puiet,ii merge bine,ce motiv ar avea sa-si traga acum botci.

creiveancristi

Citat din: barabasl din Iunie 18, 2012, 11:59:06 AM
Probabil era prea "inghesuit", din moment ce era mare... 4 FA e cam putin.
Eu am avut roi la care a treia zi am mai pus 2 FA pe linga cei 5 din prima zi, mi s-au parut prea inghesuiti, fagurii luati in lucru...
Pe langa cei 4 FA le-am mai bagat din prima zi 2 rame vechi,crescute,total 6.

stefan1

In mod sigur nu voia sa roiasca. Poate matca e putin accidentata in procesul de instalare si vrea sa o schimbe. Daca isi mai face botce, lasa-le! Intre timp insa se poate sa creasca in putere si chiar sa-ti faca un roi cand schimba matca. Roii paroi (din roi), ies cam la 40 de zile de cand a inceput matca sa oua.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)