roi anormal ajutor

Creat de Marius-ursulakhe, Iunie 10, 2012, 08:15:15 AM

« precedentul - următorul »

Marius-ursulakhe

Buna dragi colegi.Am si eu o situatie cat se poate de anormala zic eu cu un roi dar fiind mai incepator am decis sa il postez aici.                                                                                                                         
Ieri la verificare roilor pt puiet am observat ca un roi care l-am facut mai devreme acum 4 sapt aproximativ a inceput un fel de ponta dar nu imi pare a fi normal pt ca ouale nu erau pe fundul celulei era pe lateralul celulei si la mijlocul inaltimei si erau oua proaspete si erau numai unde si unde dar mai a fost un lucru interesant ca am vazut botci ouate proaspat iar acele oua erau la fix puse in celula precizez ca acea familie nu a crescut nici macar un fagure de cand roiul a fost format.Va rog ajutatima
PS:am incercat sa gasesc matca dar nu am vazuto,nu am insistat atata (cand a eclouzionat matca era foarte frumoasa si vioaie acum nu mai stiu nimic)

mape 48-petru manea

din ce spui tu inteleg ca sa bezmeticit --solutia ar fi sa duci roiul cu tot cu lada la distanta de 50-100 m si sa-l scuturi jos pe pamant --albina se va intoarce la locul initial si i-si va gasi un stup mai apropiat unde va intra ,iar albina care a inceput sa oua fiind mai grea nu se mai intoarce
p.s. scuturi cate o rama la interval de 1 ora sa nu se intoarca toate odata

bee_lover

cel mai bine ar fi sa faci 2-3 poze sa nu iti dam un sfat gresit dar din ce ai descris pare bezmeticit.

Marius-ursulakhe

Eu cand desfac stupul sa ii fac control si dau cu un pic de fum ele incep cu un zumzet foarte puternic.
Dar cu matca daca o gasesc ce fac mai scutur albina la 50-100m.Eu mama gandit ca albine fiind bezmeticite nu mai lasa matca (daca mai exista)sa faca ce vrea ea si atunci ponteaza cum poate si pe unde poate,sau este "ranita"(un picior rupt sau ceva in genul ala.
Am sa incerc sa pun si ceva poze daca pot nu promit dar ma straduiesc.Multumesc mult pt raspunsuri. :beer:

mape 48-petru manea

dupa descrierea ta ,nu are matca --este bezmetica -curaj desfiinteaz-o-sau fa experiente i-ti vor fi utile pentru experienta   :hi:

sebastian

Multe matci ies la fecundat si nu se mai intorc, din dif. motive, ori o mananca vreo pasare ori nu nimereste stupul, sau daca este timp ploios nu iese la fec. si devine ea insasi bezmetica face doar oua de trantor, nu te grabi vezi daca are matca si daca are in ce tip de celule depune si eventual schimbi matca cu una fec pt ca nu poti sa mai perzi timp sa faci alta ca albinele sunt deja batrane;daca s-au bezmeticit albinele faci bine sa le scuturi cit mai repede sa poti sa recuperezi fagurii!

Marius-ursulakhe

Apropo de faguri ce fac cu ei ca sant toti ouati (intro oarecare masura sunt si 2-3 oua in botcile oarbe)ii mai pot folosi la alte familii?Cum fac cu ei sa fie curati?

Mircea77

Citat din: ursulakhe din Iunie 10, 2012, 06:04:21 PM
Apropo de faguri ce fac cu ei ca sant toti ouati (intro oarecare masura sunt si 2-3 oua in botcile oarbe)ii mai pot folosi la alte familii?Cum fac cu ei sa fie curati?

Fagurii ii salvezi pur si simplu tinandu-i in stupul lor, inchis si fara albine, 2-3 zile.
Din experienta personala: nu te complica. Si eu am scuturat un roi bezmeticit anul trecut in speranta ca albina culegatoare va intari un alt roi.
Rezultatul: dezastru. Probabil ca au omorat matca din roiul ce vroiam sa-l intaresc. Nimeni nu poate spune ca nu zboara si albinele ouatoare. Eu cred ca zboara pentru ca altfel nu inteleg cum au omorat matca ce o aveam la roiul in cauza. Iar matca aia era imperecheata, deci se exclude varianta ca s-a ratacit sau a mancat-o vreo pasare.

bucovineanu

Citat
Fagurii ii salvezi pur si simplu tinandu-i in stupul lor, inchis si fara albine, 2-3 zile.
Din experienta personala: nu te complica. Si eu am scuturat un roi bezmeticit anul trecut in speranta ca albina culegatoare va intari un alt roi.
Rezultatul: dezastru. Probabil ca au omorat matca din roiul ce vroiam sa-l intaresc. Nimeni nu poate spune ca nu zboara si albinele ouatoare. Eu cred ca zboara pentru ca altfel nu inteleg cum au omorat matca ce o aveam la roiul in cauza. Iar matca aia era imperecheata, deci se exclude varianta ca s-a ratacit sau a mancat-o vreo pasare.
E sigur ca si albinele outoare zboara si se intorc la stupul de unde au fost scoase.

Mircea77

Citat din: bucovineanu din Iunie 10, 2012, 11:02:10 PM
Citat
E sigur ca si albinele outoare zboara si se intorc la stupul de unde au fost scoase.
Tocmai despre asta era vorba. Cand am citit despre bezmeticire, se recomanda (tot pe forum, aici sau pe celalalt) salvarea partiala a albinei culegatoare. A fost o experienta pe care n-o s-o mai repet. Albinele ouatoare zboara (eu sunt convins) chiar daca unii spuneau ca, din cauza dezvoltarii ovarelor, ar fi mai greoaie si n-ar zbura. Si daca apuca sa intre sigur creeaza probleme.

nicu68

eu anul trecut am scuturat 2 bezmetici si albinele au intrat in stupi de langa fosta lor lada le-am vazut gramada pe stupi vecini am avut mari emoti ca imi omoara matcile dar spre norocul meu totul a fost bine si nu mia omorat nici o matca deci depinde

Mircea77

Citat din: nicu68 din Iunie 11, 2012, 07:35:48 PM
eu anul trecut am scuturat 2 bezmetici si albinele au intrat in stupi de langa fosta lor lada le-am vazut gramada pe stupi vecini am avut mari emoti ca imi omoara matcile dar spre norocul meu totul a fost bine si nu mia omorat nici o matca deci depinde
Ma bucur pentru tine. Inseamna ca ai avut noroc si asa sa ramana.
Eu am avut o experienta neplacuta si unde mai pui ca s-a intamplat la inceputul lui Septembrie.
Uneori masurile radicale sunt mai bune decat cele blande.
Omul cat traieste invata. Probabil in cazul tau norocul a fost dat si de familiile din stupii mentionati.
Daca au fost familii puternice, au avut numarul de partea lor si au putut sa se lupte cu bezmeticele dandu-le pe brazda.
La mine era vorba despre un roi pe 5-6 rame care nu a facut fata asaltului.
Una peste alta, am invatat ceva ce imi va fi de folos in viitor.

Marius-ursulakhe

Va salut domnilor.Treaba sta in felul urmator:-duminica la sfaturile dumneavoastra mi-am luat inima in dinti si am mers si am luat stupul respectiv (bezmeticitul)si lam luat cu incetisorul fiecare rama in parte si am cautat matca.
Si am gasit cel puti doua albene mai invarsta care se credeau matci pe care leam omorat.
Dupa aceea am luat stupul am mucsorat urdinisul la stupii vecini si ci stupul cu pricina lam dus la 70-100m si l-am scuturat un apicultor mi-a mai spus ca trebuia sa calc cu piciorul pe cle care au ramas jos dar a venit o furtuna si am zis ca nu mai are rost (acolo am gresit oare?).
Am luat una cutie noua si o rama cu puiet(oua)o rama mere si o rama goala cladita si mai inca doua rame cu foita.Toate cele bune pana aici dar ieri dimineta cand mam uitat in elaproape toto fagiri oati din nou de bezmetice :yahoo_cry:.
Acum mai am o intrebare pt voi:-mai are rost sa sa le mai scutut o data ca as dori sa fac din el un nucleu de inperechere daca reusesc sau sa intaresc tupii vecini numai ca imi este frica de bezmetice ca vecini sunt doar roi pe 6-7 rame fiecare :coffee:

Doru(ery81)

Am avut si eu o situatie asemanatoare,am procedat astfel,dupa o scuturarea stupului am scos toate ramele goale adik unde ar fi avut loc de ouat,am adugat doua rame cu albina de alt stup si o botca pt ca era multa albina am pus si doua rame oarbe,in acest mod am salvat doi stupi anul trecut.

cornelioandanciu

Dupa cate vad eu lui colegu ii pare rau ca pierde un stup bezmetic =))Eu am crezut ca ai mei aveau matca la imperecheat, i-am lasat in pace, inca nu depusesera oua, asa ca am plecat la lucru si m-am intors peste o luna, si surpriza a fost una de proportii, inca patru stupi linga ceilalti se bezmeticisera, deoarece albinele bezmetice(timpite), se cred sefe in toata stupina nu numai la ele in stup,omoara si celelalte matci asadar cine vrea sa pastreze stupi bezmetici trebuie sa stie ca va ramine si fara alti stupi buni.V-o spune Stan patitul.
Va salut.