roi fara culegatoare

Creat de dersky, Iunie 05, 2012, 01:39:58 PM

« precedentul - următorul »

dersky

Ce pot sa spun decat ca sunt nou nout in ale apiculturii cu toate ca am mai citit cate ceva pe acest forum. As dori ajutorul dumneavoastra in urmatoarea problema: Am cumparat de la un vecin un roi pe 5 rame cu matca batrana pe care le-am pus intr-o cutie noua si le-am adus acasa. Toate bune si frumoase numai ca toate lucratoarele s-au intors la stupul initial si am ramas doar cu putina albina care nuiese la cules. Ce pot sa fac, cum sa-l ajut, sa-l stimulez cumva pentru a compensa lipsa culegatoarelor? Va rog sa ma ajutati.

dersky

Nu vrea nimeni sa ma ajute? Mi-e teama ca voi pierde roiul.

romikele

Roiul trebuia dus pe vechea locatie, apoi mutat - cum trebuia de la bun inceput - la o distanta mai mare, pentru siguranta peste 5 km in linie dreapta, apoi dupa circa o saptamana adus in locatia finala.
Daca au trecut cateva zile, culegatoarea s-a reorientat la alti stupi, nu iti ramane decat sa astepti eclozarea unei generatii noi de puiet.
Daca nu ai suficient puiet capacit foarte inchis la culoare, adica gata de iesit, ajuta-l cu o rama cu putin astfel de puiet, putin pentru ca sa poata fi acoperit de albina existenta pentru a nu raci.

Porfy66

Stai calm ca nu este pericol sa pierzi roiul. Pribabil  in cele 5 rame ale roiului sunt si 1, 2rame cu miere si pastura. Deci de foame nu moare.  Problema este ca roiul   este fara albina culegatoare nu are cine sa aduca apa  in stup. E necesar ca  in urmatoarele zile sa pulverizezi ceva  apa pe o rama care  nu este ouata si nici nu are larve. Este  indicat sa le dai ceva sirop de zahar  in raport 1/1.  Micsoreaza urdinisul la 2-3  cm. Siropul sa il dai seara si sa observi ca dimineatza sa fie consumat.
:hi: :hi: :hi:

Kiwi Bee

Banuiesc ca este singurul nucleu pe carel are si la primit gratis de la vecinul. Suvenir nihaha nie cucuci protcu!

Presupun ca ai dadant in pat rece deci pune ramele la centru si sa reduci intrarea la 2-3cm pe mijloc.
Se poate stimula mai ales ca vad precum multi se pling prin RO momentan de ploaie deci vremea nu este prea convenabila + ca ai foarte putine culugatoare. Sirop 1/1 invertit cu o lamiie.
Asa cum spune Romikele, ar fi frumos din partea vecinului sati mai dea 1-2 rame cu puiet capacit. Apoi la cele 5 rame pe care leai avut initial + 1-2 rame extra de la vecinul(fara albina acoperitoare) le centrezi in stup si adaogi cite o rama pe stinga si dreapta. Apoi ca sa mentii temperatura chiar daca nu ai destula albina acoperitoare vei pune o bucata de nylon lat cit lunginea ramei si lunga ca sa iti ajunga de la baza ramei(sa nu atinga fundul stupului) din stinga si peste rame pina la baza ramei(sa nu atinga fundul stupului) din dreapta. Sub nylon se va crea o temperatura buna pt puit si vei supravietui o luna si cu un numar mic de albine.

dersky

Intr-adevar e primul meu roi (si gratis).Stupul esta in pat rece pe 12 rame. Mentionez ca pe cele 5 rame era si puiet capacit gata de eclozionat, miere si pastura. Acum alte rame cu puiet nu stiu sigur ca o sa-mi dea dar voi face cum mi-ati spus voi. Dca le dau sirop pot sa le pun si ceva FA?

Kiwi Bee

Daca nu are matca deloc unde oua atunci poti pune si FA. De altfel eu nu as pune pt ca scri ca nu ai albine in stup(adicas putine).

Ai o poza sau doua?

Nelly88

Cel mai in masura sa-ti raspunda este cel care ti l-a dat, pt ca poate sa vina si sa arunce si o privire + alte nelamuriri si indicatii  :wink2:

dersky

Citat din: Nelly88 din Iunie 05, 2012, 04:19:03 PM
Cel mai in masura sa-ti raspunda este cel care ti l-a dat, pt ca poate sa vina si sa arunce si o privire + alte nelamuriri si indicatii  :wink2:
Pai daca ma lamurea el (vecinul) nu mai postam eu aici sa cer ajutorul dumneavoastra si apoi orice sfaturi sunt binevenite pentru mine.

dorindafi

parerea mea e in felul urmator
-fiind albine putzine shi daca le mai da shi sirop le ia dracu de tot
1-reduci urdinishul la maxim shi daca are ceva coronitza de miere il lashi pana va ecloza puietul
2-vorbeshti cu deshreptul ala care shia batut joc de tine sa vina cu o rama cu puiet necapacit shi cu albina de pe ea shi sa scuture rama la tine in stup[ dupa ce uniformizeaza mirosul albinelor de pe rama cu al celor din stup ] dupa care rama cu puiet o poate lua innapoi
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Calin Catalin

@dorindafi   are dreptate. E nevoie de albina tanara care nu a facut orientarea, pentru acoperire.
Ce ai pe rame? Câtă miere? Cât puiet? De care?

Ai mai dat si bani pe roi?
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

Nelly88

l-a primit gratis, nu poate sa bata cu picioru' in poarta omului...

dersky

Salutare tuturor! V-as ruga sa va dati cu parerea in legatura cu ce am facut eu de cand v-am cerut sfatul pe acest topic.
  Luând in considerare sfaturile dumneavoastra am reusit sa dezvolt roiul de la 4 rame la 10, din care 7 pline cu puiet, restul constand in polen, pastura si ceva miere. Mentionez ca am completat de fiecare data cu FA (deoarece nu am avut altfel) pe care i-a construit frumos si pe care i-a pontat matca foarte frumos(grupat pe mijlocul ramei ). Albinele au activitate buna la urdinis, cules este(lanul de floarea soarelui este la 200 metri), cara mult polen insa miere nu au mai deloc, doar strictul necesar, cate o coronita de 3-4 cm pe fiecare rama. Care ar fi motivul ca nu au pus mai multa miere? Au avut prea mult de construit si de hranit puiet?....Mai am 2 rame si se completeaza cuibul cu rame....cand sa pun catul?(catul e de 1/2)

bucovineanu

Nu au acumulat miere deoarece au avut de cladit si de crescut puiet. Catul o sa-l pui anul viitor.

dorindafi

Citat din: dersky din Iulie 06, 2012, 11:28:11 AM
Salutare tuturor! V-as ruga sa va dati cu parerea in legatura cu ce am facut eu de cand v-am cerut sfatul pe acest topic.
  Luând in considerare sfaturile dumneavoastra am reusit sa dezvolt roiul de la 4 rame la 10, din care 7 pline cu puiet, restul constand in polen, pastura si ceva miere. Mentionez ca am completat de fiecare data cu FA (deoarece nu am avut altfel) pe care i-a construit frumos si pe care i-a pontat matca foarte frumos(grupat pe mijlocul ramei ). Albinele au activitate buna la urdinis, cules este(lanul de floarea soarelui este la 200 metri), cara mult polen insa miere nu au mai deloc, doar strictul necesar, cate o coronita de 3-4 cm pe fiecare rama. Care ar fi motivul ca nu au pus mai multa miere? Au avut prea mult de construit si de hranit puiet?....Mai am 2 rame si se completeaza cuibul cu rame....cand sa pun catul?(catul e de 1/2)
daca l-ai dus pana la 10 rame , felicitari  =D>
acum e timpul sa-l ajutzi in continuare cu sirop pt. ashi acumula rezervele de hrana pt iarna
din 10 rame daca-l bagi cu 6/7 rame la iernare e  :ok:
                                                               :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092