Probleme roi format cu botca?

Creat de die furrer, Iunie 01, 2012, 11:06:02 AM

« precedentul - următorul »

die furrer

Salut totistupari  incepatori si pe cei vechi care ne juta  cind noi suntem disperati
Am o situatie anormala pt mine
Am avut o familie pe 12 rame intrat in frigurile roitului asa ca lam divizat in 2
marta batrina pe 4 rame al stup
si restul familiei ramase cu botca in stupul mama asta a fost de vreo 9 zile
ieri am berificat stul mama si am constat ca botca era roasa jos a iesit matca dar surpriza am mai gasit vreo 3-4 botci capacite pe mijlocul ramelor din care una iese cam peste 1 zi.Acuma ce nu inteleg matca noua nu treb sa distruga botcile astea? ? nu inteleg ce sa intimplat? a urit matca?
ajutatima va rog ca nu stiu ce sa fac
mutumesc

jenica67

Stupul tau aflandu-se in frigurile roitului, de aceeia matca iesita nu a distrus botcile. Deci ori mai faci un nucleu, ca sa mai obtii o matca, ori le distrugi, ca altvel va mai roi.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

die furrer

A deci albinele nu o lasa sa distruga botcile
am sa incerc sa le distrug nutiu daca vor iesi din frigurile roitului incerc totusi
am mai facut la 2 familli lafel si nu am avut problema asta

die furrer

Am crezut ca prin roire artificiala ies din frigurile roitului

Karpetrusov

Cand un stup doreste sa roiasca va incerca toate variantele posibile. Schema sigura de roire in cazul tau este urmatoarea:
1. Pe locul vechiului stup (mama) se amplaseaza un stup gol. In acesta se va introduce o singura rama cu puiet capacit pe care trebuie sa se afle regina si cca 4-7 rame cu faguri artificiali si faguri claditi dar fara miere . In acest stup se va strange in cca 3 zile, toata albina culegatoare. Aceasta familie va incerca in urmatoarele luni  sa schimbe regina fie prin  schimbare linistita  fie printr-o noua roire ( iulie, august)
2. Fagurii cu puiet si cu botci vor constitui roiul artificial care se va muta pe o alta pozitie.
3. Pentru prevenirea esecurilor ( noi roiri) se va pastra o singura botca, toate celelalte distrugandu-se . Operatia se va repeta in urmatoarele zile pentru evitarea surprizelor deoarece este posibil sa ramana botci nedepistate initial.. Atunci cand in roi raman doua botci este posibila o noua roire.
4. Reginele  tinere  sau cele  vechi incearca in permanenta sa distruga orice botca capacita matura, iar albinele sa protejeze botcile. In general castiga albinele. De aceea este necesara interventia stuparului.
Concluzie: Daca vrei sa opresti roirea pastreaza o singura botca.
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

die furrer

Multumesc pt raspunsurile rapide
eu voi distruge toate botcile
sper ca noua matca care a iesit de teva zile sa fie prin stup botcile le voi distuge
nu mai vreau inca un roi din familia asta.