marimea matcilor

Creat de Mihai Sergiu, Mai 30, 2012, 10:57:21 AM

« precedentul - următorul »

Karpetrusov

Citat din: Cradle din Mai 30, 2012, 10:57:21 AM

Vin cu o intrebare de incepator. Matca dupa ce eclozeaza se dezvolta in continuare sau ramane la aceasi dimensiune? Am gasit o matca care abia eclozase si mi sa parut destul de mica in comparatie cu matcile de anul trecut are au un abdomen destul de lung plus ca era si mai neagra, matca era din botca de roire
Imediat dupa eclozionare reginele sunt lungi, zvelte si destul de voluminoase. In urmatoarele zile se va ,,usca" reducandu-si dimensiunile in mod vizibil. Am avut si regine care au depus primele oua in a 7-a zi dupa eclozionare. Acum am regine in a 15-a zi si inca nu s-au imperecheat. Nu s-a mai intamplat asa ceva pana acum.
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

Marius-ursulakhe

Multumesc mult pt ca miati ridicat o piatra de pe inima domnule romikele insemna ca mai dureaza putin :bravo:

romikele

Uneori trece si peste o saptamana pana cand se pot gasi oua, totul depinde in special de starea vremii.
Sunt cazuri - cum e anul acesta -  cand imperecherea este si ea dusa spre maximul perioadei optime.

relutu

La mine anul trecut a durat doua saptamani pana a ouat.

romikele

Am avut si eu doua familii care erau programate pentru unificare, din lipsa de timp am tot amanat operatiunea, iar cand am reusit sa le verific, am gasit cate 2 rame ouate, tot cam dupa 2 saptamani de la imperechere.

stefan1

Citat din: romikele din Iunie 02, 2012, 10:28:34 PM
Am avut si eu doua familii care erau programate pentru unificare, din lipsa de timp am tot amanat operatiunea, iar cand am reusit sa le verific, am gasit cate 2 rame ouate, tot cam dupa 2 saptamani de la imperechere.

De unde stii exact cand s-a imperechiat? Matcile nu se imperechiaza la primul zbor in afara stupului. Uneori face zboruri in mai multe zile iar vremea rea poate prelungi aceasta perioada. Cel putin la mine, o regina dupa imperechere (uneori se vad semnele de imperechere cand revine in stup, sau la un control dupa aceasta imperechere) incepe sa oua la 2-3 zile. Cele care amana mult inceputul ouatului nu este un semn bun. De multe ori acestea sunt incomplet imperechiate, adica nu au umolut punga spermatica si probabil intentionau sa mai faca un zbor. Daca acest nou zbor se amana, atunci matcile incep sa oua, insa vor fi matci de viata scurta, ca isi vor epuiza mai repede rezerva de sperma si vor fi inlocuite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

romikele

In acea perioada am avut o singura zi propice si am vazut zborul... dupa aceea au urmat doua saptamani cu vant si ploaie, sigur matca n-a mai iesit din stup.
Nu-mi permit sa fac afirmatii gratuite, neverificate in practica! :sad:
Aveti dreptate pe final, matca nu a fost complet imperechiata, in primavara am unificat familia cu un roi cu matca viabila.

maximotgv

Citat din: romikele din Iunie 03, 2012, 07:18:40 AM
In acea perioada am avut o singura zi propice si am vazut zborul... dupa aceea au urmat doua saptamani cu vant si ploaie, sigur matca n-a mai iesit din stup.
Puteti descrie putin zborul de imperechere pe care l-ati vazut dv.? In carti am citit si cred ca am vazut si eu ceva si as vrea sa stiu daca a fost zbor de imperechere.

romikele

Zborul - de fapt zborurile, deoarece au fost 4 sau 5 matci iesite la imperecheat, era ca o hora de circa 200 - 300 de trantori (apreciere ochiometrica, fara pretentii de maxima exactitate, dar cu aproximare acceptabila), cu un zgomot mai intens decat cel al puietului iesit la zbor de antrenament.
Temperatura a fost de 23 grade, ora 14.00 - 14.30, senin, vant foarte slab, inaltimea de zbor maxim 20 metri, chiar deasupra stupinei. Durata zborului a fost de aproximativ 20 minute.

Cam aceste date le-am regasit in notitele facute la acel moment....

Ca o precizare pur teoretica, din suita de peste 100 de trantori, matca se imperecheaza cu 5...8, dupa unii chiar 25.

Kiwi Bee

Legea naturii:
Pai trintorii mai vigilenti/vigurosi dau material mai bun pe cind cei mototoli ramin la urma.

Avind in vedere ce ne intereseaza pe noi asa este bine cum face natura.
Avem nevoie de albine viguroase care lucra la greu si nu sint mototoale deci trebuie sa avem ADNuri de la tatici vigurosi.