Rama cu puiet si albina introdusa intr-un roi

Creat de dan.smarandoi, Mai 28, 2012, 11:32:20 PM

« precedentul - următorul »

dan.smarandoi

Am un roi format doar pe 2 rame,ieri am umblat in stupi si am luat o rama cu puit si albina de la o familie mai puternica si am bagat-o la roi.Am procedat ca si anul trecut si am stropit atat rama cat si in interiorul roiului cu tuica.Dimineata m-am uitat sa vad ce fac si albinele erau calare pe matca,am uitat sa specific ca nu stiu sigur daca-i fecundata(inca nu are abdomenul mare si nu oua).Am prins matca si am introduso in cusca cu speranta ca se vor obisnui cu ea si o vor lasa in pace.Nu inteleg unde am gresit,anul trecut am procedat la fel la vreo 5 roi si nu au fost probleme

stefan1

Ai gresit ca ai deschis prea repede stupul dupa ce i-ai dat acea albina straina. Daca familia era mai puternica, ponderea albinelor introduse cu un fagur era mai mica si pericolul sa-ti atace matca era mai mic. De asemenea era indicat sa nu-i dai alte albine pana nu se fecunda matca. Oricum, matca nu a fost atacata decat atunci cand ai deschis stupul, cand albinele devin mai vigilente si confunda matca cu o hoata. Acel ghem in jurul matcii nu este mentinut decat o perioada scurta, nicicum de pe o zi pe alta. Daca nu se intervine imediat e foarte posibil ca matca sa fie afectata iremediabil, chiar daca pana la urma este eliberata de stupar sau de albine. De asemenea se poate ca matca sa fie stransa repetat in ghem.  Nu este sigur ca matca va mai reusi. Odata stransa, chiar daca o salvezi este predispusa sa mai fie stransa dupa eliberare, sau se poate sa nu mai poata oua sau sa oua de trantori. Deci sansele cu ea sunt impartite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan.smarandoi

Asa ma gandesc si eu,daca ar fi vrut sa o omoare ar fi avut timp suficient toata noaptea

Nelly88

pune-o in cutiuta si las-o pe rame, verifici dupa o zi sa vezi cum se comporta albinele cu ea  :wink2: