inmultire prin stolonare

Creat de livulik, Mai 24, 2012, 07:24:49 PM

« precedentul - următorul »

livulik

Buna seara!
sunt la primul an in preajma albinelor, am 4 familii destul de puternice dupa aprecierile mele de novice (3 dintre familii au 5-6 rame cu puiet capacit si necapacit iar cea de a patra are 7-8 rame cu puiet) si doresc sa formez si a cincea familie;
ma gandeam sa aplic urmatoarea varianta:
- in cutia noua pun o rama proaspat ouata de matca din familia cea mai puternica (o consider eu familia "recordista")
- de o parte si de alta cate o rama cu puiet capacit si albina acoperitoare
- tot de o parte si de alta cate o rama cu provizii dar scutur albina

din momentul asta ma gandesc sa astept pina isi trag botci in rama cu oua proaspat ouate, sa las doar 2-3 mai frumoase si...cam atat?

Gresesc undeva? Mai sunt si alte chichite pe care nu le "vad" eu?

Va multumesc anticipat pt. ajutor!

p.s. oricum mi-au fost de ffff mare ajutor informatiile din discutiile de pe acest forum!

apivasmob

La ridicarea ramelor mare grija sa nu pui si matca in noua cutie.Daca spui tu ca sunt puternici de ce nu il faci pe cinci rame fara scuturare (mare grija la matci). Rame cu oua,larve in toate stadiile de dezvoltare in mijloc 3 la numar ,rame cu miere si polen la margini alte doua.Albina culegatoare se intoarce fiecare in fiecare familie.
Ramele fiind din familii diferite nu le alaturi de la inceput lasi o distanta de 2 cm intre iele iar dupa o ora doua le stringi.
Pe urma le urmaresti tu .
Rama pe care o vrei din familia recordista o insemni , ca poate iti trage botci si pe celelalte nu ai de unde sa stii altfel.
Sanatate tuturor apicultorilor

ion patrut

Citat din: livulik din Mai 24, 2012, 07:24:49 PM
Buna seara!
sunt la primul an in preajma albinelor, am 4 familii destul de puternice dupa aprecierile mele de novice (3 dintre familii au 5-6 rame cu puiet capacit si necapacit iar cea de a patra are 7-8 rame cu puiet) si doresc sa formez si a cincea familie;
ma gandeam sa aplic urmatoarea varianta:
- in cutia noua pun o rama proaspat ouata de matca din familia cea mai puternica (o consider eu familia "recordista")
- de o parte si de alta cate o rama cu puiet capacit si albina acoperitoare   ramele cu puiet capacit din care stup sunt? daca sunt din acelasi stup cu rama cu oua proaspete nui bai dar daca sunt di alt stup musai trebuie sa le stropesti cu tuica slaba si pe unele si pe altele ca altfel se vor omori din cauza mirosului diferit si ramele cu provizii lasale cu tot cu albina dar stropite cu tuica

livulik

Citat din: apivasmob din Mai 24, 2012, 07:45:39 PM
La ridicarea ramelor mare grija sa nu pui si matca in noua cutie.Daca spui tu ca sunt puternici de ce nu il faci pe cinci rame fara scuturare (mare grija la matci). Rame cu oua,larve in toate stadiile de dezvoltare in mijloc 3 la numar ,rame cu miere si polen la margini alte doua.Albina culegatoare se intoarce fiecare in fiecare familie.
Ramele fiind din familii diferite nu le alaturi de la inceput lasi o distanta de 2 cm intre iele iar dupa o ora doua le stringi.
Pe urma le urmaresti tu .
Rama pe care o vrei din familia recordista o insemni , ca poate iti trage botci si pe celelalte nu ai de unde sa stii altfel.
eu ma gandeam ca nefiind langa albine decat in weekend va fi mai sigur sa pun doar rame cu puiet capacit si nu cu larve in mai multe stadii de dezvoltare ca nu cumva sa-si traga primele botci pe alta rama decat cea pe care doresc eu (cea proaspat ouata)...  :uimit:
apropos, cam in cat timp incep sa traga botci din momentul mutarii in noua lada?

- am notat si partea cu stropitul cu tuica slaba  :wink2:
p.s. multumesc mult pt. raspunsurile prompte!  ^:)^

ion patrut

ele hotarasc unde vor trage botci la asta chiar nu pot fi dirijate

livulik

Citat din: ion patrut din Mai 24, 2012, 08:23:01 PM
chiar si pe puiet capacit??? :uimit: :uimit: :uimit:

ion patrut

na-m spus asa ceva dar pe o rama cu puiet capacit sigur mai exista si cateva celule cu puiet proaspat

livulik

am inteles!
dar mai am o intrebare: cu aproximatie, cam in cat timp incep sa-si traga botci din momentul in care le introduc in noua cutie? sau altfel spus, cand si cat de des sa incep sa verific daca trag botci pe rama dorita de mine sau trag pe alta?

Kiwi Bee

Citat din: ion patrut din Mai 24, 2012, 08:23:01 PM
Ca sa dirijam noi lucrurile avem nevoie de TIMP.
Liviuk daca doresti sa ai regina dintro familie recordista anume atunci sa mergi la sigur ar  fi urmatoarea posibilitate:
-faci diviziunea sau scoti un roi de 3-4 rame(DAR FARA MATCA!!!) si asezi lada exact pe locul unde unde era pina acum stupul tau puternic.
-muti stupul puternic la citiva metri.Eu de obicei il mut la 10 metri.
-rocada pe care ai facuto iti va da urmatorul avantaj. Stupul puternic are in continuare matca si se dezvolta zi de zi. Roiul se umfla cu albinele care vin acasa din cules + ca si alte albine vor reveni la locul original asatfel vei avea mai multe albine decit capacitatea ramelor din roi.
-revi peste o saptamina si vei constata ca roiul tau sia tras botci si le ai capacite. Le distrugi pe toate fara sa lasi o urma de botca. Mai poti adauga o rama cu puiet capacit.
-Acum poti sa introduci(in mijloc) orice rama doresti cu puiet proaspat de la alta familie recordista si albine isi vor trage botci numai pe acea rama deoarece nu vor mai avea alta shansa.
-Albinele deja vor modifica celulele pt formarea botcilor in 24 de ore.
-Revi peste o saptamina si controlezi cite botci ai. Doua maximum trei sint suficiente. Daca le ai pe aceiasi parte a ramei este un punct in plus pt tine adica prima matca eclozata isi va gasi usor potentialele rivale si le va lichida rapid.
-Nu mai este obligatoriu sa adaugi rame cu puiet.
-Lasi asa stupul/roiul 2 saptamini dar intre timp sa te iuti la urdinish daca aduna polen.Atunci este puiet deci matca sa imperecheat si depune oua.
-Dupa cele 2 saptamini sa te pregatesti ca vei mai avea nevoie sa introduci rame noi. Daca vremea este buna si mai este sezon atunci spargi cuibul din start.

Dupa cum poti vedea prin aceasta metoda tu vei dirija ce si cum sa se intimple dar pierzi o saptamina.

ion patrut

foarte adevarat dar acest mod de roire artificiala intradevar cere timpdar rezultatele sunt pe masura

livulik

intr-adevar pare cea mai sigura solutie pt. a avea matca din familia ce o consider eu recordista!  ^:)^
practic, varianta aceasta ma intarzie doar cu o saptamana fata de varianta expusa de mine, nu?

bee_lover

Sau astepti pana isi trag botci si cand e capacita botca faci roi, astfel pierzi doar cateva zile pana iese matca. Matca iesita din botca de roire e net superiora celei de salvare.

livulik

Citat din: bee_lover din Mai 25, 2012, 08:35:14 AM
Sau astepti pana isi trag botci si cand e capacita botca faci roi, astfel pierzi doar cateva zile pana iese matca. Matca iesita din botca de roire e net superiora celei de salvare.
acest lucru este valabil si daca botca de salvare este trasa pe rama cu ouale proaspat ouate?

bee_lover

livulik

multumesc, s-a notat!
dar in acest caz, daca ele au chef de roit abia prin august, nu e tarziu sa ma apuc sa fac noua familie atunci? mai are timp sa se dezvolte pina-n iarna?

p.s.imi cer scuze pt. insistenta, sunt la primul an cu ele... :rusine: :rusine: :rusine: