Rog un sfat pentru introducere botca

Creat de evulet78, Mai 17, 2012, 10:42:16 AM

« precedentul - următorul »

evulet78

La unul din stupi am pe o rama trei botci. Cred ca vor sa isi schimbe regina.
Din acel stup vreau sa recoltez una din botci si sa fac un roi. Toate cele trei botci sunt pe aceeasi rama.
Intrebarea este cum sa introduc sigur botca in roi ca sa nu o roada albinele?
Roiul vreau sa il fac din alta familie care este cam aglomerata.
Trebuie sa introduc botca in acelasi timp cu formarea roiului artificial (eventual protejata de o foita de staniol)? Cand trebuie sa recoltez botca (cand se pregateste sa iasa regina sau pot sa o iau dupa ce este capacita)?
Care ar fi cea mai sigura solutie ca sa nu pierd botca si nici roiul sa nu ramana fara regina pentru ca in alti stupi nu mai am botci.
Multumesc.
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

bucovineanu

Pentru a avea mai multe sanse de reusita e necesar ca botca sa fie recoltata cat mai aproape de eclozarea reginei din ea, (cu cel mult 2 zile) . Daca se stie cand a fost capacita,  din acel moment mai dureaza 7 zile pana la eclozare.  Introducerea botcii e bine sa se faca dupa 3-5 ore de la formarea roiului. Atunci albinele culegatoare s-au intors deja la vechea familie, iar cele ramase stiu ca  sunt orfane si astfel  sansele de reusita sunt mai mari. Se pot introduce si botci mai crude, dar atunci trebuie protejate cu staniol si in plus la manevrare exista pericolul ca pupa sa se desprinda si sa cada si va muri.