BOTCA DE SCHIMB LINISTIT?

Creat de bogdan moldovean, Mai 16, 2012, 02:03:00 PM

« precedentul - următorul »

bogdan moldovean

salut prieteni .Vin si eu la d-voastra cu o nedumerire.Am un stup slab care mi a facut in primavara asta numai bucurii neplacute dar nu m a lasat inima sa l rad .... :) asa ca a trecut de desfiintare Cat am incercat eu sa l intremez nu am reusit daca vreti sa stiti pe cate rame este la ora actuala va spun ca este pe vreo 4 ,2 cu mancare si vreo 2 cu puiet rasfirat .Acum vreo 2 zile am vazut ca pe ultima rama cu mancare si a tras 2 botci mari frumoase lipite una de alta Am gasit si matca care este micuta si mi  sa parut fara nici o dorinta asi face treaba Acum nu stiu cum sa procedez ...eu spun ca botcile sunt de schimba linistit dar mi e frica ca nu cumva matca batrana s o omoare pe matca tanara cand va iesi  si cu a doua matca care este lipita de botca ce pot sa fac ?ajutati ma sa impac si varza si capra si sa fie lucru bun va multumesc prieteni

jonny_it

Citat din: bogdan moldovean din Mai 16, 2012, 02:03:00 PM
salut prieteni .Vin si eu la d-voastra cu o nedumerire.Am un stup slab care mi a facut in primavara asta numai bucurii neplacute dar nu m a lasat inima sa l rad .... :) asa ca a trecut de desfiintare Cat am incercat eu sa l intremez nu am reusit daca vreti sa stiti pe cate rame este la ora actuala va spun ca este pe vreo 4 ,2 cu mancare si vreo 2 cu puiet rasfirat .Acum vreo 2 zile am vazut ca pe ultima rama cu mancare si a tras 2 botci mari frumoase lipite una de alta Am gasit si matca care este micuta si mi  sa parut fara nici o dorinta asi face treaba Acum nu stiu cum sa procedez ...eu spun ca botcile sunt de schimba linistit dar mi e frica ca nu cumva matca batrana s o omoare pe matca tanara cand va iesi  si cu a doua matca care este lipita de botca ce pot sa fac ?ajutati ma sa impac si varza si capra si sa fie lucru bun va multumesc prieteni

Daca matca tanara o sa iasa este putin probabil ca matca batrana sa aiba treaba cu ea ca altfel ar fi distrus de la inceput botcile.
Din alea 2 botci daca ies 2 matci una din ele o sa fie omorata de cealalta.
Probabil matca este batrana/defecta si de aceea este si familia slaba, sau nosemoza este la ea acasa ...

Piticot

parerea mea:lasa-l sa se schimbe linistit.nu interveni cu absolut nimic in schimbarea asta mai ales daca zici ca botcile sunt lipite una de cealalta.oricum,dupa schimbare are timp sa se faca familie puternica.

bogdan moldovean

nu as putea macar sa accidentez voluntar matca batrana in acest caz sa fie dezavantajata in eventuala lupta cu matca tanara care va iesi ?m am gandit sa i rup un picior ce spuneti?

jonny_it

Citat din: bogdan moldovean din Mai 16, 2012, 09:54:01 PM
nu as putea macar sa accidentez voluntar matca batrana in acest caz sa fie dezavantajata in eventuala lupta cu matca tanara care va iesi ?m am gandit sa i rup un picior ce spuneti?

NU. Matca tanara convetuieste pana in toamna cu cea batrana fara probleme. Cand se raceste timpul si albinele devin putin mai agresive din lipsa de cules matca batrana este eliminata de cea tanara. Asta se intampla in 99% din cazuri(aproximativ).

In unele cazuri(foarte foarte rar) se poate intampla si asa ceva: fotografie facuta in toamna 2011.

buturuga

Salut Bogdane,

dacă e să stam strâmb dar sa judecam drept apoi familia ta, care acum la mijloc de mai este doar pe 4 rame, nu are nici o perspectiva. Eu i-ași omori matca bătrâna și ași uni-o cu o alta familie. Clar că-ți pare rău dar,  știi... chirurgului dacă iar părea rău să taie în carne vie apoi nu știu dacă pacientul ar fi avantajat, că până la urmă... tot moare dacă nu se face operația.

Dacă albinele au hotărât să schimbe matca înseamnă că-i bătrâna sau defectă. Cu astfel de matcă nu mai vezi familie de albini puternică și nici miere n-ai să guști. În schimb, dacă o alipești la altă familie capeți una puternică... și se știe că o familie puternică adună miere mai multă decât 2 familii slabe împreună.
Care-i sensul să lași albinele să schimbe singure matca într-o familie atât de slabă ? Vei căpăta o matca tânără dar crescută în condiții proaste de o familie practic leșinată, de aceea nu-i exclus peste un an să te pomenești în aceeași situație ca acum, poate puțin mai bună dar miere oricum n-ai sa vezi de la acea familie. Mă rog,.... dacă mierea nu te prea interesează poți să experimentezi, alegerea îți aparține.
Succes !
Eu sunt Eu, pentru ca Eu sunt mereu cu Mine !

relutu

Eu am avut anul trecut o familie care a schimbat matca linistit si a tinut matca batrana pana in primavara asta.