Comportament anormal la o familie

Creat de silvius, Mai 12, 2012, 11:04:35 PM

« precedentul - următorul »

silvius

Am o familie de albine care a inceput destul de slab in primavara, am stimulat cu sirop la greu iar in momentul cand a ajuns pe 6 rame am vazut o botca. Am distrus botca,am pus doua rame(una cladita si una necladita) a treia zi mai bag inca un o rama necladita si vad 6 botci pe rama cu fagure artificial. 

Ce pot face acum ?(matca este in stup)Ce variante as putea urma.
Multumesc.
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

Obombo

Nu e nimic anormal in faptul ca o familie vrea sa roiasca in perioada asta. Poti sa elimini botcile la fiecare vizita, dar trebuie sa controlezi des si oricum nu ai siguranta ca nu o sa roiasca.
Ia matca cu tot cu fagurele pe care se gaseste, lasa o botca sau doua, care ti se par mai mature si asteapta sa inceapa ouatul noua regina. Dupa asta, elimini regina veche si pui fagurele inapoi sau o lasi sa traiasca si-i mai dai cativa faguri luati de la alte familii.

silvius

Multumesc frumos de sfat....
Ma gandeam ca poate le scot din frigurile roitului spargand cuibul cu rame de cladit
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

marius_vfp

salut, verifica mai intai daca acele botci sunt si ouate , de multe ori albinele construiesc preventiv botci , "in caz ca "  , si mie mi s-a intamplat sa introduc un fagure artificial si sa-mi creasca botci pe el dar fara sa aiba ou si a ramas asa mai bine de 1 an . daca botcile sunt ouate e alta treaba .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Nelly88

La 6 rame e cam greu sa roiasca, uita-te bine la matca sa nu aibe vreun picior sau aripa rupta, sau poate nu mai oua cum trebuie si albinele vor sa o schimbe (asta in caz ca potirasele erau insamantate). Daca erau doar cateva potirase crescute, nu e nicio problema, e ceva normal

marius_vfp

salut, ieri am vazut ca o matca din 2011 are un picior rupt , dar schioapa mea face o treaba excelenta e una din cele mai bune familii  :lol: am so mai tin si anul asta pe la anul poate o schimb ,
spor la treaba .

NiKoN

Marius, nu este riscant sa iernezi o familie cu matca beteaga?
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

Nelly88

si eu am una din 2011 cu un picior rupt, care oua perfect si trage mereu botci de schimb linistit, pe care le folosesc la roiuri  :wink2: O schimb in toamna k e periculos sa iernez cu ea

marius_vfp

salut nikon , daca la nelly trage botci de schimb linistit se intelege ce va urma si trebuia sa se lase acea botca sa-si vada de evolutia ei , dar la mine baga oua din leat in leat , am luat nenumarate rame cred 3 la numar pline ochi cu puiet dar si albina pentru diferiti roi si inca 4 faguri crescuti de la inceputul primaverii ,   
pai daca matca isi face meseria de ce so schimb ? daca erau probleme o schimbau ele , ma gandesc ca poate or fi atacat-o cand a fost introdusa in familie , eu asa am primit-o .
spor .

Nelly88

cand imi ating numarul de roiuri am sa le las sa o schimbe, dar pana atunci o mai mulg un pic de botci... :D

apivasmob

Citat din: Nelly88 din Iunie 04, 2012, 10:20:11 AM
si eu am una din 2011 cu un picior rupt, care oua perfect si trage mereu botci de schimb linistit, pe care le folosesc la roiuri  :wink2: O schimb in toamna k e periculos sa iernez cu ea
Pai ai iernat-o odata ,iarna ca aceasta nu s-a vazut de 50 de ani, folosest-o la maxim.
Sanatate tuturor apicultorilor

dorindafi

Citat din: silvius din Mai 12, 2012, 11:04:35 PM
Am o familie de albine care a inceput destul de slab in primavara, am stimulat cu sirop la greu iar in momentul cand a ajuns pe 6 rame am vazut o botca. Am distrus botca,am pus doua rame(una cladita si una necladita) a treia zi mai bag inca un o rama necladita si vad 6 botci pe rama cu fagure artificial. 

Ce pot face acum ?(matca este in stup)Ce variante as putea urma.
Multumesc.
salutare silvius
este o mica diferentza intre botca shi cupe , cele din care se alungesc botcile
daca ar fi fost cules, la spargerea cuibului avea shansa sa iasa din friguri dar asta nu e shi obligatoriu
colegul OBOMBO cred ca tea lamurit
CODUL  e   LEGEA
         0763650092