Jurnal apicultor incepator Mihai

Creat de m3high, Mai 10, 2012, 08:39:47 AM

« precedentul - următorul »

m3high

Salutare tuturor! Ma numesc Mihai, am 30 de ani, sunt din Oradea si de aproape 3 saptamani sunt mandru posesor a 3 familii de albine. Am 2 pe 12r 1/1 cu caturi de 3/4 si unu pe 10r 1/1 cu cat tot de 1/1. Stuparit stationar, vatra in curtea casei, la 10km de Oradea. Salcamul e la 500-1000m de stupi, si pe langa mine e plin de pomi fructiferi si terenuri agricole.                                                                         Toti cei 3 stupi au albina pe toate ramele, toti au cuiburile pline de puiet pe 8-9 r. As avea o prima intrebare acum! Pot sa pun caturile? Daca da, cate rame sa pun in cat? (caturile de 3/4 au 10r ingrosate iar cel de 10r are 12 r de cuib, am 32 de rame cu faguri construiti si 32 rame cu foita pregatite pt caturi) Daca ati putea sa ma lamuriti cum sa procedez v-as fi recunoscator!                         P.S. La ultimul control nu am gasit botci de nici un fel, dar am gasit celule de trantori pe care le-am spart, iar trantorii de pe rame i-am zdrobit intre degete de frica sa nu roiasca, pt ca mi-am zis ca aparitia trantorilor e un prim semn pt roire. Am procedat bine?                                                                 

Nelly88

nu trebuia sa omori nimic, daca albinele sunt prea inghesuite pune caturile cu cateva rame inauntru si diafragma. Intre cuib si cat pui folie doar pe partea unde nu ai rame in cat, pana sub diafragma si gata! din cand in cand mai bagi cate 1-2 faguri ca iese puietul.

Piticot

aparitia trantorilor in stup e un semn ca totul merge bine,ca se dezvolta bine.si-n plus daca au fost puse rame cu celula mai mare,cladite,e logic ca de acolo sa apara trantorii...

pune caturile cu cat mai multe rame cladite sa te bucuri si tu de prima ta miere,sa mai prinzi si ceva din salcam.(daca da ceva la tine...)

iti doresc mult succes!

m3high

Sambata o sa fiu liber si am vazut la meteo ca vremea va fi buna si pun atunci caturile, cu rame construite. Salcamul e in floare, dar vremea a fost aiurea, ploi, vant puternic si frig de 1 saptamana incoace, deabia acum au avut 3 zile de soare si cica de duminica iar vine o saptamana de ploi si temperaturi scazute. Parca am fi in aprilie inca.
Daca vreau sa ii bag o rama construita sa aiba matca loc de ouat sa sparg cuibul sau sa pun dupa ultima rama de puiet? Pana acum mi-a fost frica sa bag in mijlocul cuibului si am adaugat doar la margini. Sper sa fac si niste poze!

Piticot

mai bine ca ai pus la margini daca zici ca vremea a fost si aiurea...stie si albina prea bine sa se organizeze,totul e sa aiba spatiu. e bine ca a plouat.

dupa parerea mea,sparge cuibul cu rama aia cladita cand pui catul ca albina sa urce nectarul sus si sa ponteze regina jos altfel o vor bloca daca e cules bun.

pe mine m-a incurajat Sfantul Spiridon...a zis ca salvam ceva de la salcamul asta.abia astept sa ajung si eu sambata la ei.am magaziile puse de cateva zile si au inceput sa urce nectar.salcamul abia a inflorit si desi e rar..tot e ceva decat nimic.

m3high

Sambata cand am pus caturile erau peste 30 de grade. Ieri si azi nu a trecut de 14-15 grade. Si prognoza meteo e de ploi, vanturi si temperaturi maxime de 15 grade inca 7 zile de acum incolo. Ar fi mai bine sa dau jos caturile si sa mai astept putin?

Nelly88

poti sa pui folie intre cuib ci cat si sa lasi doar 10-15 cm fanta sa urce albina