gratia hanemann

Creat de ceausescu95, Mai 07, 2012, 10:32:16 PM

« precedentul - următorul »

ceausescu95

am o intrebare despre gratie.anul acesta mi-am luat stupi verticali pe 12 rame si cum as putea opri matca,ca sa nu puna puiet in cat?multumesc anticipat :thanks:

romikele

Dupa cum bine ai pomenit, cu gratia hanemann - cel mai eficient - sau cu rame de cat late  de 45mm, cu conditia sa fie complet cladite.

ceausescu95

deci aceasta se pune intre caturi nu?

romikele

Gratia se monteaza intre corpul care gazduieste cuibul (puietul si matca) si magazin(e).

zdd

Citat din: ceausescu95 din Mai 07, 2012, 10:32:16 PM
am o intrebare despre gratie.anul acesta mi-am luat stupi verticali pe 12 rame si cum as putea opri matca,ca sa nu puna puiet in cat?multumesc anticipat :thanks:
umila mea parere:pune-o pe ea in cat si puietul jos, daca nu intreba-l pe dragos?!.
grabeste-te ...incet ?!

ceausescu95

ii bine daca iau gratie de metal sau trebuie de aia de plastic? :thanks:

romikele

Cea de metal e mai buna, chiar daca e mai scunpa, fiind mai rezistenta si datorita muchiilor rotunjite protejand albinele contra ranirii.

pharaonu75

Parerile sunt impartite.
Se spune ca gratiile din plastic ar afecta oglinzile cerifere ale albinelor.
Dar s-ar putea ca asta sa fie doar folclor... eu nu am observat asa ceva.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Mai 10, 2012, 06:49:59 PM
Parerile sunt impartite.
Se spune ca gratiile din plastic ar afecta oglinzile cerifere ale albinelor.
Dar s-ar putea ca asta sa fie doar folclor... eu nu am observat asa ceva.

S-a demonstrat destul de clar ca toate gratiile hanemann scurteaza durata de viata a albinelor sau chiar pot omora albine. Cele din metal daca sunt realizate corect nu au un impact atat de mare.

Obombo

Citat din: jonny_it din Mai 10, 2012, 08:58:59 PMS-a demonstrat destul de clar ca toate gratiile hanemann scurteaza durata de viata a albinelor sau chiar pot omora albine. Cele din metal daca sunt realizate corect nu au un impact atat de mare.
Cine si cand a demonstrat chestia asta?

C@T@LIN

intrun film pus pe youtube prof ursu spune:daca ramele din cuib sunt in pat rece,ramele din cat sa fie in pat cald(valabil pt db12ram),astfel descurajam matca sa urce in cat.E ADEVARAT???

JohnSpatari

Am pus eu asa :D nu destul ca matca nu s-a urcat dar si nici albine nu erau :D toate erau jos...

pharaonu75

Se procedeaza asa pentru ca in cazul in care ramele de jos vor fi lipite de cele de su prin punti de ceara, sa poata fi desprinse mai usor si fara a face dezastru in stup... n-are nicio treaba cu matca, pentru ca pe matca nu o apuca ameteala daca ramele sunt aranjate altfel... ea ponteaza si in pat cald si in pat rece.
O poti impiedica sa ponteze in cat daca in acesta folosesti rame mai late.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Citat din: JohnSpatari din Mai 11, 2012, 11:15:54 PM
Am pus eu asa :D nu destul ca matca nu s-a urcat dar si nici albine nu erau :D toate erau jos...
Nu au urcat albinele in cat deoarece familia respectiva era slabuta si probabil catul a fost pus prea devreme.

bucovineanu

Citat din: jonny_it din Mai 10, 2012, 08:58:59 PM

S-a demonstrat destul de clar ca toate gratiile hanemann scurteaza durata de viata a albinelor sau chiar pot omora albine. Cele din metal daca sunt realizate corect nu au un impact atat de mare.
Folosesc gratii din plastic de aproape 30 de ani si nu am observat nici un inconvenient datorat acestui fapt.