Cum pot sa imi salvez culesul la salcam in acest an?

Creat de nicu25, Mai 05, 2012, 01:27:22 PM

« precedentul - următorul »

nicu25

Salut
        Anul acesta am iesit in primavara cu stupii foarte slabiti, de mai bine de 10 ani de cand lucrez cu albinele niciodata nu am fost in aceasta situatie. Am 25 familii de albine, cam 10 dintre ele sunt abia de 6-7 rame din care pe 4-5 cu puiet, iar restul sunt pe aproximativ 5 rame 4-5 cu puiet. Va dati seama ca situatia a fost mai drastica in primavara, dar am ajutat albinele cu mult ceai facut din plante medicinale si protofil, iar acum si-au mai revenit. Totusi salcamul e pe cale sa infloreasca, astazi am observat ca inflorescenta este camd e 3 cm, iar la unii mai timpurii chiar de 5 cm. Am aproximat ca in maxim 10 zile o sa inceapa bine de tot sa infloreasca salcamul. Cum as putea sa procedez in aceasta situatie, astfel incat sa obtin o cantitate cat mai mare de miere, fara sa sacrific foarte multe familii unind prea multe familii? Anul acesta aveam de gand sa imi inmultesc prin roi artificiali stupina, cum as putea sa procedez astfel incat sa salvez si ''capra si varza"?

RazvanTi

eu ce sa mai zic daca am inceput anul asta cu 5 stupi, am ramas in 4 dupa o depopulare masiva cand le-am mutat la rapita, si acum 2 isi schimba matcile? :mad:
... din cauza secetei, culesul a fost compromis la rapita ( abia daca au adunat sa aiba ce manca) si salcamul a inflorit mult mai devreme. ce sa mai zicem de floarea soarelui... e PA si ea.
solutia? faci roi si bagi la greu ceaiuri cu zahar sa se dezvolte. poate mai spre toamna o sa-si mai stranga si ele ceva ceva de pe la scaieti si alte balarii ( asta daca nu s-or usca si ele).
pentru iernat o sa-si faca buzunarele groase cei care comercializeaza apifonda :dinti:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

jenica67

Ca sa recoltezi, imparti in doua grupe. La cei tari, dai rame cu puiet capacit, de la cei slabi pana ai 9-10 rame cu puiet capacit, la cei slabi dai ramele cu puiet necapacit de la cei tari si ce mai ramane, de la cei slabi. Daca este nevoie, lasi matca pe o rama cu puiet necapacit, una cu mancare si restul faguri artificiali. Dupa cules, schimbi locul stupilor tari, cu astia f slabi, sa le ia culegatoarele, care le vor construi intr-o saptamana fagurii artificiali si matca ii va umple de puiet. Eventual mai bagi ceva sirop, daca nu au nimic de recoltat.
  PS astept pe 30 iunie, sa imi spui, cum stai cu familiile.  :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Stefanmadalin

Citat din: RazvanTi din Mai 05, 2012, 09:46:49 PM
ce sa mai zicem de floarea soarelui... e PA si ea.

De ce spui asta? Albinele au timp sa se dezvolte,poate mult mai bine decat la salcam ,iar floarea abia a rasarit,rezerva buna de apa in sol.

balasbebe

De acum este mai cald. Poti lasa pe cei slabi doar cu 2 rame. Una cu miere si una pe care gasesti matca. ramele cu puiet la dai la familiile mai bune. Lucrarea se face cu 3 saptamani inainte de inflorirea salcamului. Ai ceea de-a doua varianta mai buna. Restrangi la maxim cuibul celor slabe si muti lazile la cativa metri. Toate culegatoarele se vor intorce si vor intra in coloniile puternice. Cu mai multe culegatoare ai mari sanse si nu strici nimic. Sa nu uiti sa pui rame ca stupii sa nu intre in friguri.