Dilema

Creat de Stefan69, Mai 03, 2012, 09:58:22 PM

« precedentul - următorul »

Stefan69

Salut! Baietii in data de 28.04.2012 mi-a roit o familie la care cu 6 zile in urma i-am rupt  toate botcile si in cele din urma am prins roiul. A doua zi am controlat familia din care a plecat roiul si am gasit botci de toate generatile si am lasat in stup doar doua botci inchise.Astazi cand am umblat la ele am gasit, iar botci de toate varstele si le-am rupt pe toate.Intrebarea este daca au matca pentru ca nu am gasit-o si nici nu am vazut oua de o zi...tin sa precizez ca au puitet capacit pe 7-8 rame si daca am procedat bine ca am rupt toate botcile. Astept sugetii multumesc anticipat!

stefan1

Bun venit pe forum, tizule!
  Daca familia a facut un roi, e clar ca matca batrana nu mai este, deci nu are cum sa mai fie oua in stup.
  Daca a roit in 28.4, si a mai facut multe botce dupa ce ai rupt pe cele initiale, inseamna ca mai voia sa roiasca.
  Ai gresit ca la al doilea control ai rupt toate botcele. Pe cele doua lasate initial trebuia sa le lasi si mai departe sau macar una. Daca primul roi a plecat imediat dupa ce au fost capacite primele botce, atunci primele matci noi trebuiau sa iasa in 6 mai. Daca in momentul plecarii roiului erau si botce mai mature, de minim 11 zile sau mai concret, daca una din cele doua botce lasate la primul control avea cel putin 11 zile, atunci pana la controlul al doilea, in 3 mai, ar fi iesit macar o matca. Daca nu, atunci tu i-ai stricat toate botcele si risti ca familia sa se bezmeticeasca. De fapt cred ca incearca sa-si faca alte botce din puietul care mai este necapacit, dar care vor iesi de slaba calitate, fiind incepute din larve de albine si nu din ou. Poate ai noroc si nu ai observat vre-o botca, incat familia sa-si poata face o matca. Daca ar fi iesit o matca din botcele lasate, trebuia sa vezi botca goala.
  Sper sa inveti ceva din experienta asta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Stefan69

O sa mai fac un control zilele astea si daca nu voi gasi nici o matca sau botca...ce voi putea face pentru a salva familia de la bezmeticire?

Bistriteanul

Poti sa-i bagi o rama cu oua de la o alta familie (de calitate)  ca sa aiba de unde sa-si traga botci.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

Stefan69

Am inteles dar pana cand voi controla familia sper sa nu se bezmeticeasca.

Obombo

Daca nu mai gasesti botci si nu ai altele disponibile bagi inapoi roiul care a plecat.

Stefan69

Ma gandeam sa iau de la alte familie o rama cu botci.

stefan1

Bezmeticirea nu se produce asa repede. Totusi e bine ca lucrurile sa le faci de la inceput cum trebuiesc. Nu exclude sa aiba totusi o matca iesita, mai cu seama daca nu a mai facut botce din puietul de 5-6 zile, de atunci cand ai distrus a doua oara botcele.
  Un nou fagur cu puiet tanar sau oua te asigura ca poate sa-si faca o noua matca, dar va fi o matca de necesitate (daca nu are totusi una de-a lui). E de necesitate pentru ca albinele vor incepe botce si din larve de 1-2 zile. De obicei prima iese matca din larva cea mai matura si asta va intepa celelalte botce (daca intre timp a renuntat la roit), asa ca familia va ramane cu o matca nu prea buna.
  Daca ii dai un fagur cu botce, poate fi o solutie. Uneori insa botcele capacite nu sunt primite, chiar daca nu au alte botce, dar cele necapacite sunt primite sigur.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Stefan69

Am inteles, voi da o rama  cu botca capacita si cu o botca necapacita.

Stefan69

Am controlat astazi stupul si am gasit o botca capacita(cred ca nu am vazut-o). Si azi pe la ora 11:30 am gasit un roi, dar nu am stiut din care stup o plecat ,iar la un control la un stup am gasit mai putina populatie si multe botci de toate varstele si pe o rama am gasit o botca roasa iar in interiorul sau era goala..cred ca de acolo a iesit o noua matca. Astept pareri multumesc anticipat.