trantori in loc de coronita

Creat de Marius-ursulakhe, Aprilie 20, 2012, 09:07:31 AM

« precedentul - următorul »

Marius-ursulakhe

Buna dragi colegi forumsti.Am o mica nedumerire,oare sa imi fac griji pentru stupi la ca in loc de coronita de miere matca a ouat tarntori pe vreo 4-5 rame. oare trebuie sa imi fac griji ca sunt prea multi. Ce ma sfatuiti sa fac ?

apivasmob

Poate matca este prea batrana si de aceea sunt in numar asa de mare cum zici tu,griji de ce sa-ti faci? isi au si ei rolul lor in familie (sunt buni si ei la ceva).
Sanatate tuturor apicultorilor

Marius-ursulakhe

Vreau sa precizez ca matcile sunt de anul trecut

jonny_it

Citat din: ursulakhe din Aprilie 20, 2012, 10:31:31 AM

Da, problema este ca ai avut rame cu celule de trantor si matca a ouat ce a gasit ..

Marius-ursulakhe

Si atunci ce sfat imi dati sa fac cu ei ?Sa mai distrug din ei (sa ii razalesc cu furculita de descapacit )este cam 5-7 cm de puiet de trantor pe partea superioara a ramelor.

Kov iulian

Nu ajungeti nicaierii daca razuiti trantorii e un consum inutil de timp din partea dvs dar si de resurse pt familia de albine , singura solutie e sa schimbati ramele care au prea celule prea multe de trantorii .

Pe viitor aveti mai multa grija cand extragetii, nu mai rupeti fagurele, il vor repara albinele dar vor oua trantori acolo .

balasbebe

Trantori la un moment dat ajuta, chia daca sunt prea multi. Ajuta la incalzirea puietului, familia se simte in siguranta si asa mai departe. Normal ar fi sa fie doar lucratoare, dar daca matca nu este corespunzatoare asa se intampla. De regula inainte cu 40 de zile sa roiasca  se pregateste. Asta este primul semn prin numarul crescut de trantori.

johnysibiu

Este o informatie extraordinara! Stiam eu ceva, vag, atunci cand sunt trantori multi este an de roit ,dar nu atat de exact.

tassevasi

Citat din: jonny_it din Aprilie 20, 2012, 10:37:43 AM
Citat din: ursulakhe din Aprilie 20, 2012, 10:31:31 AM

Da, problema este ca ai avut rame cu celule de trantor si matca a ouat ce a gasit ..

Foarte  adevarat ce spune Jony,  acest lucru am patit eu acum,  din greseala am introdus o rama cu 30-40% celue de trintor ,rama de anul trecut crescuta asa si inca deschisa la culoare .
  Matca e de anul trecut ,ea saraca a ouat in prostie ,vina e numai a mea ca nu am rupt-o de la inceput.
  Probabil si celulele au fost deformate .
  Numai bine .

Marius-ursulakhe

Adevarul este ca da celulele unde este coronita sunt mai alungite un pic prostia a fost ca ori le-am lasat prea mult dupa diafracma ori ele au consumato cu timpul toata pana sus.Va multumsc pt raspunsuri si va doresc un an plin de rame full de miere numai sa nu prindem si la marile culesuri cum a fost la mine in zona cand a inceput sa de floare prunului :coffee:

danipowsoft

Unde ati citit domnule balasbebe ca: Trantori la un moment dat ajuta, chia daca sunt prea multi. Ajuta la incalzirea puietului,
eu nu am citit ca asta este rolul trantorului

bee_lover

Ajuta la mai multe, ajuta si la ventilarea nectarului pentru a-l aduce la umiditatea optima.

Kov iulian

Citat din: danipowsoft din Aprilie 24, 2012, 02:27:19 PM
Unde ati citit domnule balasbebe ca: Trantori la un moment dat ajuta, chia daca sunt prea multi. Ajuta la incalzirea puietului,
eu nu am citit ca asta este rolul trantorului

Nu stiu daca incalzesc precum albinele puietul,  dar fiind si ei pe acolo prin familie si fiind fiinte calde isi aduc si ei un aport de caldura, cat o fii acolo 50, 60, 70 la suta fata de caldura produsa de o albina tot or produce .

jenica67

danipowsoft, ce carti ai citit tu ? Uite ce scrie in : Calauza stuparului - N.Nicolaescu & G.Stoinescu la pag 60 :
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

danipowsoft

asa este, scrie "UNI CRED CA....", dar nu este demonstrat
OK, eu sunt din cei care nu cred, dvs. sunteti cei care credeti