ce ma sfatuiti voi?

Creat de nicu68, Martie 31, 2012, 07:39:26 PM

« precedentul - următorul »

nicu68

am o fam.de albine pe 6 rame si a ramas fara matca si un roi pe 3 rame care are matca si puiet,pt unificare cum e mai bine sa iau cele 5-6 rame sa le dau la cel cu matca sau invers,care e cea mai buna varianta pt unificare

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

KTA-APIDORNA - Ski

salutare! deci daca trebuie sa le unesti,tot o sa ajunga ramele la un loc deci nu conteaza care cum le unesti, eu zic ca e mai usor sa muti 3 rame decat 6 rame,insa sa nu uiti sa pui regina intr-o colivie la unificare si de dat acelasi miros familiei unite din timp, bafta! :hi:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

bismark

Cel mai bine,ei o gura de tuica si le pulverizezi pe ambele, dupa care faci ce vrei cu ei ii unesti in una din cutii si o inchizi. Dupa 1-2 zile vezi ce sa intimplat sau daca peste citeva ore de la unificare vezi ca albinele sint linistite fii sigur ca ai reusit.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

nicu68

in cusca nu pot sa o pun pt ca taicami-o va face operatiunea aceasta si e complicat pt el,mentionez eu nu sunt acasa sunt la munca in franta,si ii spun ce trebuie sa faca,stropitul cu tuica nu ar fi o problema mare chiar daca ar prefera sa o inghita decat sa o polverizeze peste albine,glumesc,,dar sa le stropeasca pur si simplu fara a pune si ziar intre ele?

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: nicu68 din Martie 31, 2012, 08:12:57 PM
in cusca nu pot sa o pun pt ca taicami-o va face operatiunea aceasta si e complicat pt el,mentionez eu nu sunt acasa sunt la munca in franta,si ii spun ce trebuie sa faca,stropitul cu tuica nu ar fi o problema mare chiar daca ar prefera sa o inghita decat sa o polverizeze peste albine,glumesc,,dar sa le stropeasca pur si simplu fara a pune si ziar intre ele?
Eu te sfatuiesc sa le stropiti mai din timp cu cateva ore inainte si tuica sa o puneti in niste sirop ca ele sa se linga una pe alta si sa ia mirosul mai repede, eu asa fac in ceea ce priveste regina,nu stiu cum o sa scape,eu tot timpul am bagat-o in colivie...
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

jenica67

Daca vrei sa fi mai precaut, si sa nu risti, eu am facut asa: Le-am stropit pe ambele cu tuica si le-am lasat cca 30 de minute. Intre timp, am luat un ziar si am facut taietiri in el cu dalta, sau un cater, cutit, dar numai intepaturi ca sa faci taieturi de 1-2 cm. Eu am facut vre-o 30-40, dar fiind taieturi numai liniare, nu puteau trece albinele prin ele. Dupa 30 de minute, am luat capacul la una din familii, am pus ziarul, peste am pus corpul celeilalte familii cu capacul peste si le-am lasat vre-o 3 zile. Dupa, am trecut la reorganizarea cuibului. Acum cred ca intelegi ca lateral, trebuie sa fie fiecare flancate cu diafragme. Eventual familia de sus, daca pui roiul, poti pune folie deasupra care sa cada si lateral.    Suces !
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

ion patrut

anul trecut am facut o astfel de operatiune cu doi stupi unul mai bun altul mai slab stupi la care nu le-am gasit matcile la o verificare inaintea culesului la salcam unul sigur nu a avut matca pentru ca nu avea puiet deloc iar unul nu avea puiet proaspat  si am crezut ca din orece problema murise matca deci iam unit cu metoda cu tuica pur si simplu le-am bagat pe toate intr-un stup dandule si o rama cu puiet proaspat de la alt stup dupa o saptamana la verificare surpriza pe o rama puiet proaspat chiar si in stadiul de larva asta inseamna ca unul a avut matca deci a mers fara ca matca sa fie in colivie asta nu inseamna ca e bine ce am facut eu dar a mers eu personal am luato drept o intamplare fericita nicidecum o reusita

dorindafi

ioane tata , nu a fost o intamplare . pur shi simplu mirosul identic in ambele familii [ bautura bato vina ] le-a facut sa creada ca sunt surori pana la moarte
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

Citat din: apivasmob din Martie 31, 2012, 08:01:18 PM
Rezultatul este acelasi .
da , dar cred ca ar trebui luat in calcul ca stupul cu albine mai putzine sa fie mutat in cel cu albina mai numeroasa , indiferent in care se afla matca  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

ion patrut

logic mia fost mai usor sa le bag pe cele putine peste cele multe si sa fac o mica gluma la ce spunea dorindafi dupa ce le-am stopit cu tuica ce mai dansuri si chiuituri erau in stup de te minunai nu alta =)) =)) =))

D006

Citat din: nicu68 din Martie 31, 2012, 07:39:26 PM
am o fam.de albine pe 6 rame si a ramas fara matca si un roi pe 3 rame care are matca si puiet,pt unificare cum e mai bine sa iau cele 5-6 rame sa le dau la cel cu matca sau invers,care e cea mai buna varianta pt unificare
Nu spui nimic de distanta dintre cele doua familii.Teoretic cea mai buna solutie e ...invers.

nicu68

distanta maxim 10 metri,deci invers iau roiul cu matca si il pun langa cel fara care e mai mare,inainte le stropesc cu rachiu pun un ziar intre ele si dumnezeu sa fie cu ele :hi:

Adrian Roman

Acum o saptamana am rezolvat o situatie identica, cred ca am si postat despre familia ramasa orfana, cea care isi tot rodea botcile de schimbare linistita. Aceasta a iesit cu 5 rame plinute de albine, iar una ramasa cu albine putine, dar cu matca tanara, pe trei rame.Am unificat mirosul cu tuica diluata ( sa nu le apuce veselia prea tare !), si am preferat sa nu deranjez matca deloc, asa ca am invelit ramele cu un ziar,, pana jos, dar nu etans, apoi am pus o rama cu miere din cealalta familie, am descapacit pe ambele parti ca sa le dau de lucru, si apoi celelalte rame in ordinea din stup. Am verificat joi dupa masa, si erau doua rame ouate, una pe doua parti, si una in lucru. Ziarul ros l-am eliminat, si treaba e buna. mentionez ca acum doi ani, am avut un caz asemanator, si am mutat ramele cu matca in continuarea celorlalte, iar dupa doua zile, matca era moarta si scoasa pe scandurica de zbor, spre regretul meu !M-am invatat minte, ce , catre ce se pune .

nicu68

daca tia mers tie am sa fac si eu asa si o sa va tin la curent cu ce se intampla,dupa cate am inteles pe la noi prin sibiu vremea e cam rece va fi vreo problema?