Familii slabe

Creat de Nelly88, Martie 24, 2012, 08:27:42 PM

« precedentul - următorul »

Nelly88

Buna ziua, am 15 familii de albine, o parte din ele cumparate vara trecuta, erau cam slabite(mai mult roiuri) si dupa iarna aceasta vreo 5 dintre ele mai au foarte putina albina (1-2 rame), matcile oua frumos si sunt tinere, trei dintre ele din schimb linistit dar nu am destula albina sa creasca puietul. Ce ma sfatuiti sa fac, unificare sau sa mai astept si sa le ajut cu rame cu puiet din ceilalti?

romikele

Mai bine unesti si dupa salcam divizezi. Stimulare cu sirop 1/1 cu startovit, ochii pe ele si faci treaba.

Nelly88

stimulare cu startovit si protofil in sirop 1/1 deja am inceput sa le fac. Cu matcile lor ce pot face, trebuie sa le omor neaparat?

Nelly88

am uitat sa mentionez ca nu ma intereseaza productia de miere, vreau doar sa le dezvolt pentru anul urmator...

romikele

Citat din: Nelly88 din Martie 24, 2012, 09:07:26 PM
stimulare cu startovit si protofil in sirop 1/1 deja am inceput sa le fac. Cu matcile lor ce pot face, trebuie sa le omor neaparat?
Daca nu sunt prea batrane si epuizate, se pot pastra in mici nuclee, de rezerva.

bucovineanu

Pentru a se dezvolta normal, foarte important e sa fi fost corect tratate antivaroa.

Nelly88

am sa le fac si un tratament cu varachet

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: Nelly88 din Martie 25, 2012, 12:42:33 PM
am sa le fac si un tratament cu varachet
Adica unul acum si apoi inca unul peste 7 zile, bafta! :wink2:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

Nelly88

Daca nu le unific exista posibilitatea sa moara?

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: Nelly88 din Martie 25, 2012, 06:27:36 PM
Stii cum se cheama familiile foarte slabe si care iti ocupa cel mai mult timp: Balast, deci decat sa te chinui cu ele,ca oare mor sau nu,ca oare au mancare sau nu,etc,mai bine asculti sfatul colegilor si le unesti,apoi le divizezi si basta! Pace! :beer:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

dorindafi

Citat din: KTA-foreverApi - Ski din Martie 25, 2012, 07:11:18 PM
Stii cum se cheama familiile foarte slabe si care iti ocupa cel mai mult timp: Balast, deci decat sa te chinui cu ele,ca oare mor sau nu,ca oare au mancare sau nu,etc,mai bine asculti sfatul colegilor si le unesti,apoi le divizezi si basta! Pace! :beer:
colegul alt stupar de pe celalalt forum i-a zis unei familii prezentate de mine ,,material biologic''
cei drept , binei nu mi-a cazut dar dupa o perioada in sinea mea i-am dat dreptate
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: dorindafi din Martie 25, 2012, 08:53:15 PM
Citat din: KTA-foreverApi - Ski din Martie 25, 2012, 07:11:18 PM
colegul alt stupar de pe celalalt forum i-a zis unei familii prezentate de mine ,,material biologic''
cei drept , binei nu mi-a cazut dar dupa o perioada in sinea mea i-am dat dreptate
Cu totii nu prea ne pica bine cand trebuie sa renuntam la o familie de albine, sa trebuiasca sa o unim cu alta,sa renuntam la o regina, dar din cauza asta poate sa moara doua familii ceea ce e si mai dureros,asta ramane la alegerea fiecaruia dintre noi,Pace! %%- :bzz: :bzz: :bzz:

Nelly88

va multumesc pentru raspunsuri , o sa mai pun intrebari daca o sa am probleme sau neclaritati ;)

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: Nelly88 din Martie 25, 2012, 09:36:46 PM
va multumesc pentru raspunsuri , o sa mai pun intrebari daca o sa am probleme sau neclaritati ;)
Asa sa faci colegul,eu unul asa am invatat tainele acestei frumoase meserii,iar in 2004 cand am absolvit cursurile cunosteam cel putin 90% din teorie,dar practica ne omoara... vorba tiganului,Bafta in continuare si asteptam poze cu caturile(ramele) pline de miere! Pace! %%- :hi:

marius_vfp

Citat din: Nelly88 din Martie 24, 2012, 08:27:42 PM

sa le ajut cu rame cu puiet din ceilalti?
in cazul in care vei opta sa le ajuti cu rame (fara albina acoperitoare)din alti stupi vei face mai mult rau decat bine ,acel puiet nu va putea fi incalzit de catre albina fiind putina si vei avea puiet racit/varos , in cel mai bun caz scoti din rame fara oua  si le dai dupa diafragma sau  unifici 2 famili,
acest sfat ,daca nu ma insel , a fost dat de catre domnul bucovineanu in alt topic,
spor la treaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva