O MARE PROBLEMA BAZA MELIFERA

Creat de marianpitesti, Martie 20, 2012, 01:25:52 AM

« precedentul - următorul »

marianpitesti

Asa cum vedem cu totii numarul apicultorilor a crescut in ultimii ani in mare masura si a acelor fonduri europene. E o.k. desigur e loc pentru toti dar ce ne facem cu baza melifera ? Stim cu totii ca padurile de salcim care pe vremea de pina in " 89" ocupau o suprafata destul de mare acum sunt defrisate fara mila si nu se planteaza nimic in loc . Exemple sunt nenumarate ; cind mergi dinspre Pitesti spre Slatina pe partea dreapta era o padure de salcim acum a mai ramas doar lastari . Pe linga padurile din zona noastra sunt sate de tigani care de cind ii stiu din asta traiesc defrisaza tot ca lacustele in urma lor ramin doar cioturi si dealuri despadurite . bineinteles nici padurarii nu sunt in necunostinta de cauza . Ce facem ?De paduri de tei nici nu poate fi vorba in putinele locuri unde s-a mai plantat cite ceva s-a pus plop stejar brad dar in proportie nesemnificativa in comparatie cu ce s-a distrus . INTREBARE ; ne reprezinta si pe noi cineva in tara asta ? Ii pasa cuiva ca fara o baza melifera substantiala nu ne putem ridica ? Efectele se vor vedea in viitorul apropiat cind linga o padure de salcim sau tei se vor stringe citeva mii de stupi iar productia se va injumatati . anul trecut la rapita pe un drum de 6 km am numarat 17 stupine unele cu peste 200 de stupi .Repet e loc pentru toata lumea dar daca nu facem ceva cu baza melifera meseria aceasta nu are viitor .

RazvanTi

Raspuns foarte pe scurt: NU!
sau ceva mai elaborat: II DOARE IN BRISHCA DESPRE NOI PLEBEA
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

albinasebes

vom ajunge sa concesionam hectare de padure pt a avea baza melifera, sau vom infiinta  culturi de plante melifere pt a avea cules.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

Kov iulian

Am urmarit pe tv diverse emisiuni in care se arata terenuri agricole din anglia, am vazut la ei ca terenurile sunt ca tabla de sah, sunt parcele cu anumite dimensiuni  patrate inconjurate de liziere am banuit ca au facut asa pt a evita erodare solurilor de catre vanturi si probabil si pt a retina zapada .

Chiar si romania are astfel de planuri pt a face liziere de protectie, la noi in localitate e scris mare pe un panou acest plan de impadurire .

Odata cu noile alegeri din toamna vor intra in parlament si probabil vor prinde si unele locuri prin ministere si un partid ecologist, oare se vor tine de treaba sa mai impadureasca tara asta ?

marianpitesti

Iulian stii vorba aia "vin ai nostri pleaca ai nostri noi raminem tot ca prostii" dar speranta moare ultima .ACUM trebuie facut ceva cit mai curind ca o baza melifera se construieste in ani chear zeci de ani unui copac ii trebuiesc cel putin 7sau 10 ani pentru a conta in productia de nectar .Ramin culturile agricole dar si acolo uneori sunt probleme .Nu avem irigatii , probleme cu stropitul si nu in ultimul rind oamenii M-i s-a intimplat in pastoral sa vina cu bita si ciinii la noi ca am pus stupii pe pamintul lor ..

johnysibiu

Problema este in mana oamenilor, structura populatiei rurale se schimba de la an la an. La fel de dat legi suntem primi, suntem si primii care nu le luam in seama.

Altfel de oameni traiau la tara acum 20de ani si cu totul altfel de .....vor salaslui pe meleagurile noastre spilcuite de motofierastraie peste 20 de ani.

Baza melifera  viitoare o sa rezide doar in pajisti si ce mai scapa printre dintii drujbelor tiganilor.

clucian

Am observat o chestie, se taie mult acolo unde sunt ocoale silvice private ! Sa ma insel ???

marius_vfp

nu te insele deloc ,
dar daca ai un padurar caresi face datoria , si sta cu pusca sub cap si noaptea si apara padurea nu o taie e alta viatza,
e destul ca sa intre un tigan in catarea pustii si sa stea schilodit de un picior sau mana pe toata viatza si fiti siguri ca nu mai calca ei tziganii in padure .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

POSTASUL

mai fratilor  nu cerem cam mult ?? toata lumea trebuie sa traiasca  !!! nu toti sunt apicultori  !!  nu toti se ocupa de albine !! ca se taie , se taie , sa taiat din tot deauna !! cati din voi a investit in a impadurii un teren ??? asteptam totul moca , subventii , paduri , culturi  de floarea soarelui , rapita sau mai stiu eu de ce  , vrem baze melifere doar sa castigam fara sa dam nimic la stat  daca se poate , Ia sa platiti voi taxe si impozite si din banii vostrii se vor face inpaduriri , sa contribuiti si voi cu bani pentru culturile eco etc.  si dupa aia sa va plangeti  sau sa aveti pretentii  :rotfl:  :rotfl:  :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

jonny_it

Citat din: POSTASUL din Martie 21, 2012, 06:56:49 PM
mai fratilor  nu cerem cam mult ?? toata lumea trebuie sa traiasca  !!! nu toti sunt apicultori  !!  nu toti se ocupa de albine !! ca se taie , se taie , sa taiat din tot deauna !! cati din voi a investit in a impadurii un teren ??? asteptam totul moca , subventii , paduri , culturi  de floarea soarelui , rapita sau mai stiu eu de ce  , vrem baze melifere doar sa castigam fara sa dam nimic la stat  daca se poate , Ia sa platiti voi taxe si impozite si din banii vostrii se vor face inpaduriri , sa contribuiti si voi cu bani pentru culturile eco etc.  si dupa aia sa va plangeti  sau sa aveti pretentii  :rotfl:  :rotfl:  :hi:

Cat timp se taie, adica statul vinde lemn catre firme care il exploateaza este si normal ca locuitorii acestei tari sa aiba pretentia sa se impadureasca la loc sau cel putin sa se pastreze ce exista.
De pe 1 hectar de conifere statul castiga cel putin 100 000 ron(de obicei insa sumele sunt mult mai mari), asta daca se taie tot. Sa reimpaduresti costa aproximativ 10% din aceasta valoare. La foioase nu stiu cum sta treaba.
Nu punem in calcul cat se regenereaza.

In estul Romaniei se afla cea mai mare plantatie de salcam din Europa, se afla pana acum cativa ani cand se pare ca a devenit a 2-a deoarece au disparut cateva sute de hectare din ea. Mai bine zis au fost taiate de tot.

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: johnysibiu din Martie 20, 2012, 09:01:42 PM
Problema este in mana oamenilor, structura populatiei rurale se schimba de la an la an. La fel de dat legi suntem primi, suntem si primii care nu le luam in seama.

Altfel de oameni traiau la tara acum 20de ani si cu totul altfel de .....vor salaslui pe meleagurile noastre spilcuite de motofierastraie peste 20 de ani.

Baza melifera  viitoare o sa rezide doar in pajisti si ce mai scapa printre dintii drujbelor tiganilor.
Ce adevarat spus! si noi am vandut 1 hectar si jumatate de padure din cauza tiganilor, nu mai puteam fugi zilnic pana in varful mutelui sa stau de paza,si asa au facut si catva vecini de aici, acum pot sa taie in voie ca nici cei de la silvic vad ca nu mai dau prin padure,fie ea de foioase,de molid pacat de ea,asa se schimba ecosistemul,La noi se mai regenereaza cat de cat si singura,dar asta in catva ani buni,asta este,poate o sa sesizeze cineva pana la urma si-o sa ia masuri...Pace!
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

jonny_it

Citat din: clucian din Martie 21, 2012, 01:14:46 PM
Am observat o chestie, se taie mult acolo unde sunt ocoale silvice private ! Sa ma insel ???

Sunt situatii si situatii.
Aici in zona niste "persoane" care detin cateva mii de hectare(retrocedate de cativa ani) si au propriile ocoale silvice nu au taiat decat foarte putin. Adica au propria fabrica de mobila si taie cat au nevoie acolo, adica foarte putin comparativ cu suprafata de padure pe care o detin.

Peroanele private, micii proprietari la fel, taie destul de putin deoarece foarte greu se obtin aprobari pentru a taia si intodeauna la un hectar de padure nu poti taia mai mult de 2-3 metri cubi pe an, adica destul de putin comparativ cu cat creste padurea intr-un an. Sunt si exceptii dar multi au luat amenzi destul de mari sau stiu 2 cazuri de proprietari de padure care au facut puscarie deoarece au taiat fara autorizatie.
Totusi in timp ce micii proprietarii de padure nu au voie sa taie decat foarte putin din padurea statului se taie cantitati destul de mari fara probleme.
Prin aceasta metoda ocoalele silvice tin pretul ridicat la materialul lemnos, intr-un fel este bine ...

Citat din: marius_vfp din Martie 21, 2012, 06:31:59 PM
nu te insele deloc ,
dar daca ai un padurar caresi face datoria , si sta cu pusca sub cap si noaptea si apara padurea nu o taie e alta viatza,
e destul ca sa intre un tigan in catarea pustii si sa stea schilodit de un picior sau mana pe toata viatza si fiti siguri ca nu mai calca ei tziganii in padure .

Padurea de la noi nu a fost taiata de tiganii care au taiat pentru lemn de foc. Padurea este taiata de firme mari(uneori chiar multinationale) care taie sute de metri cubi pe zi. Ca un tigan vai de capul lui a taiat un salcam e o picatura dintr-un ocean...

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: jonny_it din Martie 21, 2012, 07:19:29 PM
Citat din: clucian din Martie 21, 2012, 01:14:46 PM

Sunt situatii si situatii.
Aici in zona niste "persoane" care detin cateva mii de hectare(retrocedate de cativa ani) si au propriile ocoale silvice nu au taiat decat foarte putin. Adica au propria fabrica de mobila si taie cat au nevoie acolo, adica foarte putin comparativ cu suprafata de padure pe care o detin.

Peroanele private, micii proprietari la fel, taie destul de putin deoarece foarte greu se obtin aprobari pentru a taia si intodeauna la un hectar de padure nu poti taia mai mult de 2-3 metri cubi pe an, adica destul de putin comparativ cu cat creste padurea intr-un an. Sunt si exceptii dar multi au luat amenzi destul de mari sau stiu 2 cazuri de proprietari de padure care au facut puscarie deoarece au taiat fara autorizatie.
Totusi in timp ce micii proprietarii de padure nu au voie sa taie decat foarte putin din padurea statului se taie cantitati destul de mari fara probleme.
Prin aceasta metoda ocoalele silvice tin pretul ridicat la materialul lemnos, intr-un fel este bine ...

Citat din: marius_vfp din Martie 21, 2012, 06:31:59 PM
nu te insele deloc ,

Padurea de la noi nu a fost taiata de tiganii care au taiat pentru lemn de foc. Padurea este taiata de firme mari(uneori chiar multinationale) care taie sute de metri cubi pe zi. Ca un tigan vai de capul lui a taiat un salcam e o picatura dintr-un ocean...
Un tigan da ai dreptate, vai de capului lui si-a purandeilor,dar sa-i vezi cum taia copacii la 1m,1,5 metri de la pamant cum i-i convenea sa-l taie mai usor de la un  moment dat cand mergeam in padure ma lua groaza...Oricum asa cum au spus mai sus,asa zisii patroni de banzicuri ca incep sa taie intr-o veselie si vezi ca intr-o dupa-amiaza o padure de era asa de deasa ca abia asteptai sa stai de canicula o transformau in loc de facut plaja,Urat moment sa vezi asa ceva,dar adevarat pt ca se intampla si cand stii ca astia nu se baga intr-o padure pentru cateva milioane,ca doar trebuie sa iasa in profit, nu am nimic cu nimeni,trebuie sa traiasca toata lumea, insa unii vor sa se imbogateasca peste noapte! Pace! :beer:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

ioanardelean55

Nu va faceti griji salcimu si teiu no sa dispara la fel nici rapita s-au floarea soarelui , mai degraba va fi problema cu deplasatul in pastoral si amplasarea stupilor .

tassevasi

Citat din: ioanardelean55 din Martie 21, 2012, 07:51:17 PM

Nu va faceti griji salcimu si teiu no sa dispara la fel nici rapita s-au floarea soarelui , mai degraba va fi problema cu deplasatul in pastoral si amplasarea stupilor .

Explicati-ne de ce vor fi probleme in pastoral .
  Numai bine  :hi: