rame de cat 3/4

Creat de huiduma, Martie 04, 2012, 01:51:52 PM

« precedentul - următorul »

huiduma

buna ziua sunt nou pe acest forum,de altfel si in apicultura,dar as dori sa aflu parerea celor cu experienta,nu stiu de care rame sa folosesc pt cat,cu lateralele drepte si distantiere?late de 45mm?normale si cu gratie H?...... :yahoo_cry: ms anticipat

huiduma

vreau sa precizez ca intentionez sa lucrez pe stup 12 rame si cat de 3/4,si nu prea stiu de care rame sa fac pt cat

POSTASUL

Citat din: huiduma din Martie 04, 2012, 02:34:58 PM
vreau sa precizez ca intentionez sa lucrez pe stup 12 rame si cat de 3/4,si nu prea stiu de care rame sa fac pt cat
spune si tu de unde esti !! adica din ce zona a tarii si asa vei primi raspunsul asteptat poate de la cineva cu experienta din zona ta
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

dorindafi

Citat din: huiduma din Martie 04, 2012, 02:34:58 PM
daca nu mergi in pastoral cred ca merge idea ta
daca faci pastoralul , cu descarcare/incarcare atunci va fi greu
adica din diferite motive poate vei fi nevoit sa pleci cu stupii plini de miere
eu am lucrat cu datandul de 10 rame shi cat de 3/4 shi, shiii shtiu ce spun  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

puiu

Daca lucrezi cu stup MULTIETAJAT de 3/4 preferabil e sa-l construesti patrat si vor fi doar avantaje. In corp intra 12 rame,normal,dar daca doresti rame marite la 45 mm le folosesti doar in cules. 45mm x n rame=37mm x 12 rame si nu uita sa foloseti o diafragma dupa ultima rama indiferent din ce parte le rinduiesti.Succes!

huiduma

sunt din galati,doresc sa fac pastoral,stupii i-am comandat deja,dar tre sa ma hotarasc la ramele de cat,dupa unii daca sunt ramele de 45 nu matureaza mierea,altii spun ca H este sfanta,altii spun ca daca lateralul ramei este drept ses poate descapaci mai usor cu diferite utilaje.....dar trebuie distantiere care sunt de diferite forme,cred ca pana la urma voi alege gratia H dar si aici este o intreaga polemica.... de plastic? de metal?,oricum cel mai important lucru e albina  :bzz: in rest numai bine

romikele

Daca vrei sa faci pastoral, cele mai indicate sunt ramele 1/2.
Eu folosesc rame 1/2 reduse, cu inaltimea de 146mm, fata de 162 mm cat au cele STAS.
Daca doresti sa vinzi rame cladite, indicat este STAS-ul, iar daca doresti doar sa faci productie de miere, cele reduse, care au avantaje ce s-au mai discutat pe forum (cu doua corpuri reduse suprapuse poti face un corp 1/1 de ex.)

huiduma

ms frumos,dar eu nu prea am timpe sa ajung pe la ele prea des(am servici)cu ele sta taicamiu care e cam batran si de acea am ales cat 3/4,eu doream doar un sfat in legatura cu imiedicarea matcii sa depuna ponta in cat,cat si descapacirea ramelor de cat,pt ca intentionez ca  la anul sa ajung la un efectiv de 150 familii(acum am 30)

romikele

Acele rame de cat pe care le folosesc au latimea de 45 mm, matca nu a urcat sa oua pana acum in nici o rama.
Celulele fiind mult alungite, matca nu poate depune oul pe fundul ei, iar gratia hanemann nu mai e in acest caz necesara.

huiduma

si matureaza mierea?cu ce le descapaciti?

romikele

Uite o mostra in poza  :D

Descapacire clasica, cu cutitul si furculita apicole, dar in viitor voi face un dispozitiv ca unul vazut pe net la rusi.

Распечатыватель.AVI

puiu

Vorbim de MULTIETAJAT 3/4 sau de CAT 1/2  :sad:

romikele

Nu e vorba de multietajat.
Colegul vrea stupi pe 12 rame cu cat... a zis 3/4, dar acesta ar fi mult prea greu, iar recomandarea mea si a altora este cat 1/2 redus.

huiduma

da dar pt acel aparat de descapacit ramele tre sa aiba lateralele drepte

romikele

Priveste cu atentie filmul!
La ACEST dispozitiv se pot folosi rame cu umeri hoffmann.