Zbor de curatire cred eu cu probleme.. Ajutor

Creat de Gib Cristian, Februarie 25, 2012, 03:50:37 PM

« precedentul - următorul »

Gib Cristian

Astazi 25.02.2012 au iesit toate familiile de albine la zborulul de curatire dar la majoritatea stupilor sa intamplat ceva anormal zic eu, pe 60% din stup (lada exterior) au ramas urme de diaree zic eu, deoarece excrementul este moale si curge putin, ce pot face? Este ceva normal sau?
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

jonny_it

Citat din: Dinstup.ro din Februarie 25, 2012, 03:50:37 PM
Astazi 25.02.2012 au iesit toate familiile de albine la zborulul de curatire dar la majoritatea stupilor sa intamplat ceva anormal zic eu, pe 60% din stup (lada exterior) au ramas urme de diaree zic eu, deoarece excrementul este moale si curge putin, ce pot face? Este ceva normal sau?

Daca nu au murdarit si in interior atunci inseamna ca nu sunt probleme. La exterior este normal sa murdareasca putin stupii.  :wink:

Gib Cristian

Perfect, am deschis 2 din stupi care sunt mai murdari in exterior si m-am uitat doar deasupra pe rame si nu au decat maxim o pata/stup deci nu sunt probleme? Familile s-au dezvoltat frumos sunt albine pe toate ramele nu cred ca sunt probleme nu?
  Am cumparat mavrirol sa pun cate o banda la fiecare stup? Si daca da pana in ce data?
  Sa cumpar Protofil sa le pun in sirop cand o sa fie peste 10 grade celsius afara?
http://dinstup.ro/miere-de-albine - Site prezentare produse apicole

romikele

Din prospectul mavrirolului reiese:
Citat"Mod de administrare:
La nivelul stupinei se scot din cutia de plastic benzile impregnate cu substanta activa si se introduc în stupi astfel:

- pentru familiile cu dezvoltare normala se folosesc 2 benzi care se aseaza transversal deasupra ramelor din cuib ;

- pentru roi si familiile slabe se utilizeaza o singura banda.

Tratamentul principal cu medicamentul MAVRIROL se face în perioada de vara – toamna, numai dupa ultima extractie de miere din anul respectiv. Benzile se tin în stupi pâna la sfârsitul toamnei când începe sa se formeze ghemul de iernare. Pentru o eficacitate maxima a tratamentului împotriva varroozei, este bine ca acesta sa se faca în alternanta cu VARACHET sau VARACHET- FORTE , conform prospectelor acestor medicamente.

Având în vedere ca MAVRIROL este un medicament care actioneaza prin contact, apicultorii pot face un al doilea tratament cu acesta si în primavara în a doua parte a lunii martie. În acest caz se va avea grija ca benzile sa fie scoase din stupi cu circa 10 zile înaintea declansarii culesului principal la floarea de salcâm. Nu se fac tratamente în timpul culesurilor principale ! "

Da, poti folosi Protofilul, conform recomandarilor.

cristifader

Citat din: jonny_it din Februarie 25, 2012, 04:10:53 PM
Citat din: Dinstup.ro din Februarie 25, 2012, 03:50:37 PM

Daca nu au murdarit si in interior atunci inseamna ca nu sunt probleme. La exterior este normal sa murdareasca putin stupii.  :wink:

Salut,

am fost si eu azi la stupina, insa vremea a fost 90% din timp noroasa, si doar 5-6 grade. Am curatat totusi de albine moarte in stup si am mai completat daca a fost cazul cu apifonda.   La doi din stupi (pe care ii am cu fund anti-varooa, cand am tras schieber-ul (subar dupa cum spun unii), am descoperit o pata de cca 4cmp lichida, de culoarea propolisului-solutie. Sa fie asta diaree? Ca eu o stiam un pic mai de culoare spre glabui-infect, nu de culoarea propolisului.
Oricum pana acum toti stupii au rezistat cu destul stoicism intrucat zbor de curatire nu au mai avut de prin sfarsitul lui noiembrie/inceput de decembrie... si nici acum zilele astea nu a fost destul de cald si soare sa iasa masiv....

Cristi

Stangaci

salut ! pata aia mare de care zici tu o am si eu intr-un stup! eu cred ca este din cauza la umezeala ,apa sa prelins pe scandura din interior si a primit culoare de la propolis! parerea mea. Daca ar avea diaree dece ar fii pata asa mare? si dece in acelasi loc?  :hi: :hi:

bucovineanu

Mai degraba e niste apa. Diareea e mai ales pe leaturile ramelor si pe rame si pute urat.

orbanstefan64

Citat din: Stangaci din Februarie 27, 2012, 12:31:06 PM
salut ! pata aia mare de care zici tu o am si eu intr-un stup! eu cred ca este din cauza la umezeala ,apa sa prelins pe scandura din interior si a primit culoare de la propolis! parerea mea. Daca ar avea diaree dece ar fii pata asa mare? si dece in acelasi loc?  :hi: :hi:
apa dizolva propolisul?????

jonny_it

Citat din: orbanstefan64 din Februarie 28, 2012, 11:24:24 PM
Citat din: Stangaci din Februarie 27, 2012, 12:31:06 PM
apa dizolva propolisul?????

Doar ala din sticlutele alea galbene de la farmacie, ala este singurul "propolis" pe care il dizolva apa  :wink:

Probabil colegu' a gasit cateva picaturi de apa si care au mai spalat ceva in calea lor de pe podisor pana pe fundul stupului.

balasbebe

A fost multa miere necapacita. Acesta a mai acumulat apa din vapori, si a curs din celule. Un fel de apa cu miere dospita, si deosebit de toxica pentru albine.

tiberius

Am si eu o intrebare . In urma verificari toti stupii au diaree mentionez ca am iernat pe miere de padure ,din 40 de stupi mi-a murit doar unu si acela a ramas fara mincare ce tratamente as putea sa fac toti au miere destula si se prezinta destul de bine .Zbor de curatire am avut doar de saptamina aceasta

doru AN2

andrei_georgian

aceeasi problema o am si eu la doua familii de albine, au facut diaree...... :sad:
cauza nu o gasesc tocmai mierea de mana, nu prea am avut asa ceva prin stupi, le-am facut aprovizionare din toamna cu miere de salcam,
e posibil sa fi avut in mare parte rame in cuibul de iernare cu miere necapacita,
am patit-o intr-un an cand le-am facut completarile cam tarziu si nu au apucat sa capaceasca aproape in totalitate ramele, si aproape toate familiile au facut diaree,
explicatia o gasesc urmatoarea, albinele consuma mai intai mierea necapacita, aceasta acumuland vapori cum a zis si ''balasbebe'' mai sus, are un continut foarte ridicat de apa, nemaifiind aceeasi miere pe care le-o dam toamna
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma.

cristian87

anul trecut am iernat si eu pe miere de mana .
am pierdut cateva familii iar celelalte  fiind depopulate puternic si-au revenit abia dupa salcam
am tratat cam tarziu cu METRONIDAZOL, pastile, o pastila de familie .Este un medicament folosit in medicita umana impotriva protozoarelor ce se pot dezvolta in intestin. Il gasiti la farmacie.
va recomand ca intr-o zi calduta sa pulverizati deasupra ramelor sirop cu asa ceva
puteti pune si in turte cred . Eu am pus in sirop si efectul a fost extrem de rapid.
Mai exista si tratamentul cu usturoi sau cu pelin recomandate de Nea Gica .
Tratati cat mai repede ca sa nu se depopuleze .
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

doru AN2

SAPROSAN (din farmacia umana) se face pulbere si se introduce in turte sau sirop dat in rame.
                         2 pastile/10kg turta (300gr/stup)
                          1pastila/4l sirop ( pulberea se pune dupa ce temp sirop a scazut sub 40 grade.)
        Cel mai repede rezolvati cu sirop cald dat in rame 200gr/stup.
                            SUCCES IN REZOLVAREA PROBLEMEI!