Ce s-a intamplat

Creat de vali773, Februarie 24, 2012, 01:25:39 AM

« precedentul - următorul »

vali773

Azi am deschis un stup în care nu se mai auzea nimic. Am găsit 70% din albine moarte pe fundul stupului iar restul formau un mic ghem cu matca în centru . Albinele din ghem erau încă vii dar erau negre , păreau  erau ude . Ceva dubios. S-a mai întâmplat la cineva ?

adriann

daca "pareau"...in mod sigur ai avut aerisire deficitara in stupul respectiv.. o fii stat prea mult acoperit cu zapada.  condens=friggggg
de unde stii ca era si matca in centru? doar nu ai rasfirat ghemu sau ai cautat in mortaciuni daca nu era

dorindafi

Citat din: vali773 din Februarie 24, 2012, 01:25:39 AM
Azi am deschis un stup în care nu se mai auzea nimic. Am găsit 70% din albine moarte pe fundul stupului iar restul formau un mic ghem cu matca în centru . Albinele din ghem erau încă vii dar erau negre , păreau  erau ude . Ceva dubios. S-a mai întâmplat la cineva ?
pune shi ceva pe sticla sa vedem shi noi ca numai din vorbe e mai greu sa dam cu parerea
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

vali773

Aerisirea a fost foarte buna. Mâncare putina dar deasupra cuibului era o punga de Apifondant de Buzău de care nu s-au atins. Am desfăcut cuibul deoarece păreau moarte  și asa am văzut matca în centru cuibului . Matca încă era vioaie dar albinele abia de se mai mișcau și asta după ce am desfăcut cuibul. Oricum pana a doua zi au murit toate asa ca nu mai am ce sa pun pe sticla. Ce mi s-a părut dubios a fost culoarea 'neagra'  a albinelor și faptul ca au murit într-o zi cu +5-6 grade afara și -1 peste noapte. Deasupra cuibului era punga de Apifondant și am înlăturat ipoteza morții de foame.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: vali773 din Februarie 27, 2012, 06:25:17 PM
Aerisirea a fost foarte buna. Mâncare putina dar deasupra cuibului era o punga de Apifondant de Buzău de care nu s-au atins. Am desfăcut cuibul deoarece păreau moarte  și asa am văzut matca în centru cuibului . Matca încă era vioaie dar albinele abia de se mai mișcau și asta după ce am desfăcut cuibul. Oricum pana a doua zi au murit toate asa ca nu mai am ce sa pun pe sticla. Ce mi s-a părut dubios a fost culoarea 'neagra'  a albinelor și faptul ca au murit într-o zi cu +5-6 grade afara și -1 peste noapte. Deasupra cuibului era punga de Apifondant și am înlăturat ipoteza morții de foame.

ia o mana de albine moarte si o bucata de fagure din zona de unde zici ca ia vazut cuibul si du-le la directia sanitar veterinara din zona sa aflii si o parere de-a lor
analiza poate spune mai mult decat o parere
cauze pot fi multiple
parerea mea e ca "negreala" era de la un hiper condens si albina era uda
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

bucovineanu

Citat din: vali773 din Februarie 27, 2012, 06:25:17 PM
Daca nu mai aveau miere pe rame si ai gasit albine moarte in celule, au murit totusi de foame. Albinele moarte de foame au limba scoasa. Daca mai era miere pe rame si nu ai gasit albine moarte in celule au murit din alta cauza.

laur80

Citat din: vali773 din Februarie 24, 2012, 01:25:39 AM

Da,aceasi treaba am patito si eu la un roi,albinele care mai erau in viata(vreo 200 si cu matca) isi schimbasera coloritul,erau negre,mancare
au avut,condensul a fost de vina....l am unificat cu unul ce isi pierduse matca.

jonny_it

Familiile de albine mor iarna din urmatoarele cauze:
1. Lipsa miere
2. Miere necorespunzatoare(mana)
3. Varooa
4. Soareci, pasari sau alte animale care le deranjeaza frecvent .. aproape ca este inclus si apicultorul(nu toti)  :)
5. Matci batrane cu putina albina intrata in iarna.
6. Conditii improprii in adapost.

Isi reduc/uzeaza albinele din urmatoarele cauze:
1. Varooa
2. Miere necorespunzatoare: mana, zahar, apifonda sau inlocuitori(in special cand sunt administrate inainte de zborul de curatire)
3. Soareci, pasari

Unde va incadrati?

vali773

Citat din: jonny_it din Februarie 27, 2012, 09:57:34 PM
Familiile de albine mor iarna din urmatoarele cauze:
1. Lipsa miere
2. Miere necorespunzatoare(mana)
3. Varooa
4. Soareci, pasari sau alte animale care le deranjeaza frecvent .. aproape ca este inclus si apicultorul(nu toti)  :)
5. Matci batrane cu putina albina intrata in iarna.
6. Conditii improprii in adapost.

Isi reduc/uzeaza albinele din urmatoarele cauze:
1. Varooa
2. Miere necorespunzatoare: mana, zahar, apifonda sau inlocuitori(in special cand sunt administrate inainte de zborul de curatire)
3. Soareci, pasari

Unde va încadrați?

Miere pe terminate dar aveau 1 Kg de APIFONDANT deasupra cuibului.
Tratamente cu varachet forte si Mavrirol
Lipsa șoareci sau alte pasări in zona
Matca de anul trecut
Condiții bune în stup
Nu au ieșit la zborul de curățire
...........................................
Îmi tot pun problema de ce totuși nu au mâncat Apifondantul .

balasbebe

Incearca sa consumi doar biscuiti fara apa daca poti. Tot asa este si cu Apifonda.

vali773

Citat din: balasbebe din Februarie 28, 2012, 09:24:44 PM
Incearca sa consumi doar biscuiti fara apa daca poti. Tot asa este si cu Apifonda.

A fost APIFONDANT nu APIFONDA

jonny_it

Citat din: vali773 din Februarie 28, 2012, 10:54:43 PM
Citat din: balasbebe din Februarie 28, 2012, 09:24:44 PM

A fost APIFONDANT nu APIFONDA

Care e deosebirea intre ele; are consistenta diferita, sau?
Oricum apifonda, apifondant, tot zahar, nu este foarte indicat sa il folositi in locul rezevelor suficiente de miere lasate la sfarsitul verii. Zaharul/turtele se pun dupa un abor de curatire pentru a putea administra putin protofil/ceai de plante, si pentru a stimula putin familia de albine. Este pacat sa omorati albinele in acest fel.

Ionel_Cluj

Si eu cred ca am intimpinat cam aceeasi problema la un stup  .   Am gasit toate albinele moarte :majoritatea erau pe fundul stupului ,in cateva celule era parca mucegai alb;si ce m-a derutat si mai tare  pe orama era o portiune in care erau albine (sau mai precis capul lor)infipte in celule si pe acea portiune albine moarte ca si cum in celulele respective ar fi fost puiet tanar si albinele l-ar fi incalzit

relutu

Si eu am patit la fel cu un roi,albinele erau toate negre si abia se mai miscau,aveau si diaree.Dupa ce am schimbat ramele si cutia s-au uscat,dar au ramas foarte putine 400-500+matca.Ce ma sfatuiti sa fac.Cineva mia recomandat sa-l las sa moara dar imi este mila.

tassevasi

Citat din: relutu din Martie 02, 2012, 02:14:16 PM
Si eu am patit la fel cu un roi,albinele erau toate negre si abia se mai miscau,aveau si diaree.Dupa ce am schimbat ramele si cutia s-au uscat,dar au ramas foarte putine 400-500+matca.Ce ma sfatuiti sa fac.Cineva mia recomandat sa-l las sa moara dar imi este mila.

Cred  ca mai indicat e sa-l unesti cu altul mai slab , dar controleaza si vezi daca ai toate matcile ,se mai intimpla sa si moara .