Administrarea siropului in aceasta perioada

Creat de catalin_valenii, Februarie 19, 2012, 09:53:46 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: 4unix din August 08, 2012, 09:04:30 AM
Buna,
Am 2 familii care dupa culesul la floarea soarelui aproape au umplut caturile, in schimb nu au bagat nimic in cuib, va rog sa-mi spuneti  daca exista vreo metoda prin care sa le determin sa traga mierea in cuib.

Numai bine.  :hi:
Pune o folie intre cuib si cat si lasa numai o fanta in partea din fata. Daca mierea din cat e capacita trebuie zgariate fin celulele cu furculita. Odata cu racirea vremii vor muta mierea in cuib.

MIHALACHE

Eu las pentru iarna 6-7 R de cat deasupra cuibului pline cu miere capacita iar an cuib las regina sa oua cum vrea,daca ai avea 70-60 100 de familii cata munca sa-r irosi si din partea stuparului si a albinelor.

4unix

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, voi incerca metoda descrisa  de dl. Bucovineanu, avand doar doua familii in aceasta situatie, dar le voi retine si pe celelalte doua.

Numai bine.  :thanks:

balasbebe

Citat din: 4unix din August 08, 2012, 09:04:30 AM
Buna,
Am 2 familii care dupa culesul la floarea soarelui aproape au umplut caturile, in schimb nu au bagat nimic in cuib, va rog sa-mi spuneti  daca exista vreo metoda prin care sa le determin sa traga mierea in cuib.

Mierea o scoti la centrifuga si dai sirop de zahar sau apiinvert. Albinele vor ierna mult mai sirur si nu risti. Dupa diafragma, sau cu folie este o munca nesigura inca. Se face doar dupa 5-10 septembrie dar numai cu ramele pe care mai este miere putina si eventual necapacita.  Daca tot trebuie descapacita mai bine scoti. Da ramele stoarse se dau eventual la lins, cu folie sau pe rand dupa diafragma.

danipowsoft

"Am 2 familii care dupa culesul la floarea soarelui aproape au umplut caturile, in schimb nu au bagat nimic in cuib, va rog sa-mi spuneti  daca exista vreo metoda prin care sa le determin sa traga mierea in cuib."
"Pune o folie intre cuib si cat si lasa numai o fanta in partea din fata. Daca mierea din cat e capacita trebuie zgariate fin celulele cu furculita. Odata cu racirea vremii vor muta mierea in cuib."

Faceti cu folia intre cuib si corp si o sa va treziti cu mierea mutata pe ramele alaturate celor zgariate (dupa o zi de munca: taiat folia, ridicat corpuri, etc...), nici sa va ginditi ca o muta in cuib
Am patit eu..

4unix

Va multumesc pentru sfaturi, o sa va anunt ce solutie am ales si cu ce rezultate, de maine vreau sa incep hranirile de stimulare si completare acolo unde este cazul.

jonny_it

Citat din: 4unix din August 13, 2012, 02:40:42 PM
Va multumesc pentru sfaturi, o sa va anunt ce solutie am ales si cu ce rezultate, de maine vreau sa incep hranirile de stimulare si completare acolo unde este cazul.

Incepe sa fie cam tarziu pentru hraniri de completare cu zahar dat in cantitati mari.

(Si eu m-am trezit cam tarziu si o sa mai fac si saptamana asta 2 hraniri cu cate 1 litru de sirop la toti roii; sa pot sta linistit pana prin martie cel putin .. sper)

4unix

Am terminat sambata evaluarea resurselor si cred ca stau bine, nu va trebui sa fac completari decat cu totul izolat max 2-3 stupi din 36. La ultima extractie am scos numai din verticali ,11 la numar, restul de 15 orizontali au acumulat cat sa-mi permita sa le asigur hrana suficienta tuturor. Am scos rame capacite 90% si le-am bagat in cabana pt. rezerva, oare este bine sa le fac un tratament cu baton de sulf, mi-e frica de gaselnita.
Pana la 36 sunt 10 roiuri care au primit papica din plin la formare si dupa aceea si au si acestea rezerve.

Numai bine.

bucovineanu

Voi incepe administrarea siropului de completare dupa 10 septembrie, in ziua cand vremea se va raci.

ves.lucian

Citat din: danipowsoft din August 13, 2012, 01:59:57 PM
"Am 2 familii care dupa culesul la floarea soarelui aproape au umplut caturile, in schimb nu au bagat nimic in cuib, va rog sa-mi spuneti  daca exista vreo metoda prin care sa le determin sa traga mierea in cuib."
"Pune o folie intre cuib si cat si lasa numai o fanta in partea din fata. Daca mierea din cat e capacita trebuie zgariate fin celulele cu furculita. Odata cu racirea vremii vor muta mierea in cuib."

Faceti cu folia intre cuib si corp si o sa va treziti cu mierea mutata pe ramele alaturate celor zgariate (dupa o zi de munca: taiat folia, ridicat corpuri, etc...), nici sa va ginditi ca o muta in cuib
Am patit eu..

eu am incercat metoda anul trecut si a functionat ireprosabil !!! prima data am " egalizat " caturile fiecaruia revenindu-i 4 sau 5 rame de 1/2 pe care le-am descapacit periodic !!!
  folia am pus-o intre cat si cuib cu mentiunea ca nu am lasat o fanta libera ci am pliat-o putin intr-un colt spre spatele stupului !!!
  dupa ce au golit ramele de cat , am pus catul SUB cuib , peste cat cuibul , peste cuib folia , podisorul cu ziare si capacul !!!
  din 26 am iesit din iarna  cu 25 !!!
  sanatate maxima tuturor !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

danipowsoft

o sa mai incerc si eu anul viitor cu folia sa vad ce iese

jonny_it

Citat din: bucovineanu din August 13, 2012, 04:16:41 PM
Voi incepe administrarea siropului de completare dupa 10 septembrie, in ziua cand vremea se va raci.

De ce atat de tarziu?

bucovineanu

In multi ani albinele au cules de mana, care se prelungeste pana la inceputul lui septembrie. Pentru a nu risca sa am in stupi miere de mana la intrarea in iarna, la inceputul lui septembrie extrag mierea dupa care completez cu sirop 2\1. In acest an nu am cules de mana, cel putin pana acum si nu e nevoie sa extrag tot si voi face numai completari. Acele completari le voi face totusi in perioada de care am vorbit. Asa procedez de vreo 25 de ani si nu au fost niciodata probleme. 

jonny_it

Bistriteanul

Citat din: MIHALACHE din August 08, 2012, 03:25:59 PM
Eu las pentru iarna 6-7 R de cat deasupra cuibului pline cu miere capacita iar an cuib las regina sa oua cum vrea,daca ai avea 70-60 100 de familii cata munca sa-r irosi si din partea stuparului si a albinelor.

Domnule Mihalache, va rog sa imi spuneti, ce fel de rame aveti in cat?
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum